IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши шефове на Юкос искат $98 млрд. от Русия за нарушаване на правата им

Според обвинението правата на компанията на справедливо изслушване и защита на собствеността са били нарушени

10:57 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бивши шефове на Юкос искат $98 млрд. от Русия за нарушаване на правата им

Бивши мениджъри на руската компания Юкос завеждат дело срещу Русия в Европейския съд за правата на човека с искане страната да им изплати 98 млрд. долара заради незаконните, по техните думи, разследвания за укриване на данъци, довели до ликвидацията на Юкос, предаде Bloomberg.

Според обвинението правата на компанията на справедливо изслушване и защита на собствеността са били нарушени при одитите и оценката на дължимите данъци за 2000 и 2001 г.

Основните активи на Юкос, които сега са собственост на държавната компания Роснефт, бяха конфискувани и разпродадени на търгове от правителството за уреждане на дължимите според държавата над 30 млрд. долара данъци.

Бившият собственик на Юкос Михаил Ходорковски, който излежава осемгодишна присъда за укриване на данъци и измама, поддържа твърденията си, че обвиненията са били изфабрикувани като наказание за опозицията му срещу Владимир Путин, тогава президент на страната.

Бившите мениджъри на Юкос, които първоначално се обърнаха към съда през 2004 г., поискаха репарации съгласно конвенцията за правата на човека в частта й, отнасяща се до данъчните задължения, както и за загубите от търговете след фалита на компанията. Съдът, който трябваше да разгледа случая през януари 2009 г., отложи изслушванията на два пъти, тъй като на заседанията не са явяваха руски официални лица.

Отделно бившият собственик на Юкос - Group Menatep – собственост на Михаил Ходорковски, може да поиска обезщетение в размер на до 100 млрд. долара от Русия за придобиването на Юкос от държавата, след като спечели дело пред международен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още