IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Унгария е готова да разхлаби паричната политика

Институцията е готова да използва всеки инструмент, за да достигне инфлационната цел, коментира заместник-управителят й Мартон Наги

14:58 | 10.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Унгария е готова да разхлаби паричната политика

Централната банка на Унгария е готова да намали основната си лихва и да приспособи овърнайт лихвите в опит да събуди инфлацията. Това коментира заместник-управителят на банката Мартон Наги, цитиран от MarketWatch.

Приспособяването на овърнайт лихвите ще се случи преди евентуално понижение на основната лихва тази година.

„Централната банка е готова да използва всеки инструмент, за да достигне инфлационната цел. Понижаването на основната лихва тази година е много вероятно“, заявява той.

Инфлационните очаквания в Унгария никога не са били толкова ниски, а представянето на унгарския форинт също затруднява централната банка при постигането на целта от 3%.

Уязвимостта на унгарските пари е забележителна. „Рискът е голям, че можем да пропуснем инфлационната си цел с текущия валутен курс, казва Наги. „Изоставането от инфлационната цел е голям риск в рамките на текущите монетарни условия. Нужни са по-гъвкави условия“, добавя той.

През февруари инфлацията възлезе на 0,3% годишно при 0,9% през януари, като вече няколко месеца е по-ниска спрямо очакванията, отчасти заради ниските цени на петрола.

Централната банка на Унгария ще приспособи т.нар. лихвен коридор между овърнайт депозитната и кредитната лихва „скоро“, уверява централният банкер. Наги не коментира как ще се променят ставките. В момента овърнай депозитната лихва е 0,1%, а овърнайт кредитната лихва – 2,1%.

Той отбелязва, че ликвидността и балансът на централната банка ще се свият с около 3 млрд. евро през март.

Следващото заседание на централната банка е насрочено за 22 март, на което се очаква да намали прогнозите си за инфлацията.

Мнозина икономисти очакват Унгария да започне да разхлабва курса на паричната политика чрез неконвенционални мерки тази година, но не и чрез конвенционални мерки, каквито са пониженията на лихвите. Очакванията обаче сега се променят и някои анализатори предричат спад на основната лихва до 1% от 1,35% - ниво, на което е от юли 2015 г.

Въпреки че през февруари Централната банка на Унгария намекна, че може да разхлаби паричните условия, коментарите на Наги са най-директната препратка, че централните банкери са близо до решение, пише и Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още