IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Нулев ръст за 2010, предвидените +3% от Дянков за 2011 не са реални

За Investor.bg Георги Прохаски от ЦИР заяви, че според него едва ли може за догодина да се очаква ръст, по-голям от 2%

13:23 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономисти: Нулев ръст за 2010, предвидените +3% от Дянков за 2011 не са реални

Според последните прогнози на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) изменението на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2010 г. ще бъде до 0%. Това каза днес пред журналисти председателят на ЦИР Георги Прохаски.

Предишната прогноза на анализаторите от центъра беше за 1% растеж за годината спрямо 2009 г. В актуализирания бюджет за 2010 г. също е записан ръст на БВП от 1%.

По предварителни данни, изнесени от финансовия министър Симеон Дянков, в бюджета за 2011 г., изготвен от Министерство на финансите, ще бъде заложен растеж на БВП за следващата година от 3%.

Според Георги Прохаски към момента подобен растеж е нереалистичен.

Лъчезар Богданов от Industry Watch също изказа становище, че ръст от 3% на БВП за 2011 г. е прекалено висок.

Той уточни, че ще коментира допълнително, когато правителството официално приеме основните параметри на бюджета за следващата година, от които ще стане ясно откъде точно ще бъдат генерирани бюджетните приходи.

За Investor.bg Георги Прохаски заяви, че според него едва ли може за 2011 г. да се очаква ръст, по-голям от 2%. Икономистът даде пример с това, че за следващата година „прогнозите за икономически растеж в ЕС са за 1,75%, а за еврозоната 1,5%“.

Прохаски коментира още, че един от основните двигатели на икономическия растеж по принцип са вътрешното потребление и преките чуждестранни инвестиции, а последните имат голям спад за тази година.

Икономистът посочи, че е по-реалистично в държавния бюджет за 2011 г. да се заложат по-ниски приходи и по-малък икономически ръст, т.е. документът да е по-консервативен, а, ако трябва, впоследствие да се актуализира, при евентуално по-високи приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още