IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки от еврозоната трябва да продават активи в ЦИЕ, България е от застрашените

Потенциално чужди финансови институции може да се освободят от активи, равняващи се на 3,5% от БВП, показва анализ на Nomura

10:03 | 07.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Банки от еврозоната трябва да продават активи в ЦИЕ, България е от застрашените

В данните има доста интересни моменти. Един от акцентите, които поставят от Nomura, e, че в Полша продажбите на активи ще бъдат поети по-лесно, отколкото в Унгария. България пък е сред най-заплашените, защото може да се очакват разпродажби, достигащи най-големия процент като дял от брутния вътрешен продукт от всички страни в региона.

Според изчисленията на Nomura в България можем да очакваме продажбата на активи на стойност 1,4 млрд. евро. Това се равнява на около 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт. Проблемът у нас се задълбочава от това, че съществува висок риск от „продажба на пожар“. 

Ако за покриване на новите изисквания се използват само печалбите на банките и ограничаването на кредитирането, то цялостният кредитен портфейл към частния сектор в еврозоната трябва да се свие с поне 5 на сто.

Освен това страната ни е отбелязана като държава с много висок риск за икономическия растеж. Ние всъщност сме единствената от 14-те страни, попадащи в доклада на Nomura в тази категория.

С високи рискове пред икономическия растеж са Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватска, Албания и Македония. Умерен е рискът пък в Литва и Латвия. Страни като Турция, Полша, Чехия, Русия, и Украйна попадат в групата на държавите, за които рисковете пред растежа се оценяват като ниски.

Най-голям риск за продажби на активи от страна на банките според Nomura има в Турция, където може да има такива за 3 млрд. евро. Следват Полша и Румъния с по 2,2 млрд. евро. При Турция и Полша съотношението на потенциалните продажби се равнява съответно на 0,5 и 0,6 на сто от БВП, а при Румъния – на 1,6 на сто.

При Полша и Турция обаче лесно могат да се намерят купувачи, а банките работят при високи нива на печалба. Същото не може да се каже за България и Румъния, където едва ли може лесно да се намери купувач.

Потенциалният размер на разпродажбите в България ни нарежда на четвърто място от общо 14 държави, като след нашите 1,4 млрд. евро следват Чехия, Сърбия и Унгария, където за продан могат да излязат активи за между 0,5 и 0,8 млрд. евро. Почти нулев риск от продажби на активи от страна на банките в еврозоната се наблюдава в Литва и Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Голяма мъка се задава за милиционерите и за техните клакьори по сайтове и медииА фискалният резерв го няма, а пеннсионният и здравният резерви също ги няма и остава само милициятаМъка!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
Патилан
преди 12 години
До този момент познавахме, само кризата за тоалетната хартия, която бе тресла България в средата на 80те. Да, и тази на тока, която възприемахме вече като нормален начин на живот, да кажем 2 към 1. Или 2 към 2, проста схема, на която даже няма и какво да и изкоментираш, пускаше се от горе и заповедта не се коментираше....Само 20 години по-късно, с нея и с настъпващата криза плашат даже и бебетата, които се стряскат и дълго мълчат. Детенце по пижама влиза в хола и казва: "Татко, не мога да заспя."Бащата тъкмо гледа по телевизията програма за кризата на еврото и отвръща: "О, зайченце, сигурно сънуваш кошмари как един ден ще трябва да платиш за всичко това?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 20
Патилан
преди 12 години
Че, то България си е Бананова република отдавна, не виждам, нищо ново в тази статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 21
Патилан
преди 12 години
Пък Дянков каза, че сме излезли от кризата......на кой да вярва човек?Патилан пък казва: Кризата настъпва в Европа. Голямата депресия идва.След крахa на Уолстрийт, следва и крах на Еврозоната. После 'ще има "Сиртаки"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
unseen
преди 12 години
Поредният опит за преразказ тип "анализ"от чужди анализатори . Да си спомним Данске за да им "поверваме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още