IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витоша ски не работи просто защото е на загуба

Стои фундаменталният въпрос дали ски съоръженията на Витоша въобще имат бъдеще

16:09 | 06.02.12 г. 58
Витоша ски не работи просто защото е на загуба

На трето място голям проблем за съоръженията на Витоша е сезонността и седмичността - голямо натоварване в събота и неделя и много ниско през останалите дни. Почиващите в хотелите в Банско, Боровец и Пампорово осигуряват натоварване на съоръженията там и през седмицата. Този фактор се комбинира със сезонността, а именно късия ски сезон, особено при липсата на сняг на Витоша.

Възниква въпросът, след като при ски туризма "Витоша ски" няма предимства, доколко пешеходните и велотуристите могат да правят ефективни лифтовете от Симеоново и Драгалевци, които се използват целогодишно? За съжаление "Витоша ски" не публикува разбивка на приходите си от тези две линии и от ски съоръженията.

В полза на тези съоръжения е забраната за движение на леки автомобили по пътя от Драгалевци до Алеко в събота и неделя. Тази забрана не се спазва, а не се и контролира, но тя осигурява и може да осигурява естествен монопол на лифтовете към Алеко.

Откритият лифт от Драгалевци стига приблизително до Алеко, където е крайната станция на кабинковия лифт от Симеоново, тоест двата лифта са си конкуренция един на друг до известна степен.

В крайна сметка лифтът от Симеоново до Алеко вероятно би бил ефективен, тъй като е кабинков, по-близо е до Околовръстното на София и до центъра на града, също така разполага с голям паркинг и е по-модерен. Той би бил още по-ефективен, ако е защитен от забрана за качване с автомобил до Алеко през почивните дни и също така от евентуалното нефункциониране на лифта от Драгалевци.



Може би "Витоша ски" АД трябва да пусне в експлоатация поне лифта от Симеоново.

Колкото до ски бъдещето на Витоша, то е по-скоро неясно и зависи от наличието на сняг при все, че дори вр. Черни връх е по-нисък от най-високите ски зони на Боровец (Маркуджик). С 1,3 км. писта с изкуствен сняг явно не се получава.

Но дали и с милионни инвестиции, нови писти и лифтове ще се получи без София да е ски курорт? Кой ще иска да прекара 1 седмица ски почивка в смога и задръстванията на София? Тогава кой ще кара ски на тези нови съоръжения, ако приемем че сняг ще има, пък бил той и изкуствен?

Необходимо е не само да се предвидят капризите на природата, но и да се направи задълбочено маркетингово проучване, както какви са нуждите на софиянци, така и дали хора от други градове и държави биха припознали София като ски център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Определено на Витоша не може да се печели от хотели и това е причината да не е атрактивна за инвестиции.Обаче лалето + Романски и кабинката от Симеоново са достатъчни. Пълни глупости са, че при тези цени лифтовете са на загуба. Още повече за амортизациите, които се начисляват на буквално подарени съоръжения.Само като се види перото за автоматите за билети (250 000?!?) при реално платени не повече от 1/10 от тази сума става ясно как дружеството се изкарва на загуба.За всичко това е виновна една типична мутра, а не бизнеса - Цеко Минев. Целия фарс е за да налапа повече от Банско защото там без хотел и заведения няма как.Просто разходите за да караш на Банско са 7-8 пъти, а курорта е празен на 30-40% дори сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
Май крадеца вика "Дръжте крадеца !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Не се съмнявам, че си отличен практик в дисциплината "мъжът и ръката интимно" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 0
Ибн ал Кан
преди 12 години
1. Хем се натискат да строят ски съоръжения, хем били на загуба?!Поредния цирк! Един да се излъже да работи на загуба един сезон, втори - случва се, но някак си е твърде обидно да ни правят на *** при положение, че всяка година работят всички и то.. на загуба?! 2. Няма сила, която да накара (още повече частни субкети!!) да работят на загуба!3. Отчетите не показват истинската картинка и то дори без да са манипулирани, а дали не са!?4. Карам ски и твърдя, че имам обширни наблюдения и у нас и по чужбината: простаци и милиционери не могат да правят качествен ски-туризъм.5. Бездействието на Витоша ски е опит за грубо изнудване на обществото и манипулиране на общественото мнение.Има за цел да се противопоставят скиори с еколози.6. Не знам какви печалби са 'очаквали' при положение, че един пирон инвестиции не са вложили?!Очевадно е че дори без разширяване на съществуващите ски зони на Витоша, но с обновяване на ски-съоръженията могат да се получат добри резултати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
Освен теоретик съм и доказан практик :) Иначе ти можеш да се гръмнеш, ако скучаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
orchis
преди 12 години
"Прогресивно" Банско е много привлекателно. За прогресивното Бетоморие пък да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Вземи да се гръмнеш с тези "прогресивни" хора:)Ти си пълен теоретик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 1
fenixsz
преди 12 години
Абсолютно си прав. Като го сложат предприятието на тезгяха ще се разбере дали е печелившо или губещо.Много от хората си говорят врели некипели, но бизнеса си е бизнес и той трябва да е печеливш. Собтсвениците не са благотварително дружество. Доколко се крият оборото е друг проблем.Но при толкова ниска натовареност на съоръженията, едва ли ще са на печалба. Повечето от коментиращите си нямат никакво понятие от поддържане на съоръжения, но важното за тях е да хейтят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
rootoffselo
преди 12 години
Няма особено голям смисъл да коментирам по-нататък. Все пак на въпроса ти колко университета, училища и т.н. са построени ще ти кажа следното. Най-красивите сгради в София, Русе, Варна, Пловдив пък и на много други места са построени преди 1945-та. Построеното от социализма е просташко, грозно и неестествено - ПАНЕЛНИ КВАРТАЛИ от кибритени кутийки в които работническата класа живее в непрестанна лъжа за "светлото бъдеще" и потъва в алкохолизъм. Алкохолизма е национална доктрина в социалистическата идеология и това не е случайно. За да живееш в лъжа трябва да си пиян постоянно. "Лъжата е заложена в основите на нравствения патос на социализма. Лъжата съблазнява сантименталните хора. Социалистическите декламации за богати и бедни в повечето случаи са лъжливи в основата си. Нравственият патос на социализма е смес от лъжлива чувствителност и афектирана състрадателност с жестокост и злобна отмъстителност. Сантименталността често води до жестокост. Това е закон на душевния живот. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 0
sillyboy
преди 12 години
"Тъпакът обаче никога не се учи от грешките на другите!"Това е привилегия на мъдрият. Тъпакът не се учи дори от собствените си грешки просто защото той никога не греши.- Тъпакът се намърдва в 100+ кв. апртаменти в окръжните градове , и цъка с език колко е велик комунизмът, който го е дарил с такова жилеще. и дори не си задава въпросът "Чие е било това жилеще?"- Тъпакът взима работата на овакантеното от интелигенцията място и цъка с език колко бързо го е издигнала партията.- Тъпакът получава прясно напечатана диплома и се гордее колко бързо е взел "вишу" образование.- Тъпакът гради "училища, театри и киносалони, стадиони и спортни зали" с практически безплатни ресурси от "братска" Русия, по технология и надзор от последните, и след това се тупа по гръдите колко много са направили- под управлението на "Тъпакът", държавата фалира 3 пъти за 45 години - и това въпреки че редовно преизпълнява петилетки и задминава гнилият комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още