IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В стремежа си да не се прецакаме, може да се окажем големият губещ за АЕЦ Белене

Все още не става съвсем ясно нито дали ще постигнем енергийна независимост от Русия, нито дали решението е окончателно

10:51 | 29.03.12 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс</p>

Площадката на АЕЦ Белене. Снимка: Ройтерс

Решението дали ще се реализира проекта АЕЦ Белене най-после беше взето. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви официално, че правителството се отказва от изграждането на втора атомна централа. Последва „лавина” от коментари от представители на политически партии. Оказа се, че освен ГЕРБ само „сините” подкрепят това решение.

Ще припомним, че при проучвания на общественото мнение у нас преди 3-4 години 70-80% от запитаните подкрепяха твърдо строителството на нова атомна централа. След аварията в японската атомна централа при опустошителното земетресение миналата пролет подкрепата за АЕЦ Белене намаля, но пак беше над 50-60%, каквато вероятно е и сега.

Позицията на онези, които защитават проекта, се базира на очакванията, че след няколко години е твърде възможно да се наложи да внасяме електроенергия. Като аргумент се посочва и това, че без втората централа страната ще се лиши от десетки милиони лева приходи от износ на ток, а цените на електроенергията същевременно ще тръгнат устремно нагоре, което ще забави развитието на икономиката ни като цяло.

Другата гледна точка е свързана основно с два въпроса - енергийната независимост на страната ни и рисковете, които крие ядрената енергетика като цяло. В първата насока са опасенията, че ставаме прекалено зависими от Русия заради руските реактори, а във втората - че евентуална авария би имала катастрофални последствия както за хората и природата, така и за финансовото състояние на страната. Друг е въпросът, че според последните изключително строги изисквания за безопасност на ядрените реактори, вероятността за авария практически е сведена до нула.

В крайна сметка решението на правителството на Бойко Борисов е проектът да бъде прекратен.

Интересното е, че едни от основните мотиви за това решение всъщност са близки с изказваните от премиера през последните две години аргументи в подкрепа на изграждането на централата. Преди Борисов неведнъж заявяваше, че без АЕЦ Белене токът у нас ще стане непосилно скъп както за населението, така и за бизнеса. Вчера обаче министър-председателят обяви, че АЕЦ Белене би била много скъпа за България.

Борисов посочи цена от близо 10 млрд. евро, която би достигнала централата заедно с лихвите по евентуалния заем от Русия за строителството й. Не стана ясно как премиерът или съветниците му по въпроса са стигнали до цитираната цифра, след като самият Борисов и вчера отново повтори, че така и не се е постигнато съгласие с руските партньори колко точно е окончателната цена на централата.

Освен това, доскорошният министър Трайчо Трайков или друг представител на правителството досега не беше твърдял, че сме съгласни или обмисляме сериозно да вземем руски заем, а само че въпросът би могъл да се обмисли при определени условия.

Сигурно е, че ако правителството и в частност Националната електрическа компания (НЕК) са искали сериозно да търсят външно финансиране, досега да са го намерили – което значи че или не е търсено такова финансиране, или не са били предоставени по-добри условия по заема от руските.

Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 5 rate down comment 10
george_tn
преди 12 години
леле колко компетентни енергетици имало :) Според мен, добре че се отървахме от АЕЦа. Нека ви успокоя, че до 10 години ако в село България, все още има български граждани които искат да ползват ток за промишлени нужди ще ползват евтин внос от някоя чисто нова китайска ториева централа, я в Турция, я в Румъния. Дори вероятно по-следващото *** правителство ще ни е благодарно, че не сме взели тези колосални заеми. Даже може и дотогава да им пуснат free "свободната енергия на Тесла" :) Нищо не се знае. Но едно е сигурно, ако бяхме построили тази много скъпа централа ще трябва да си и ползваме скъпия ток също както се набълбукахме с вятърните и соларните ЕЦове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 0
TIL
преди 12 години
Уважаеми aidriell, министрите и управляващите го правят от наше (на гражданите на тази държава) име.Не мислите ли, че демокрацията означава именно наличието на гражданско общество, което има право да изразява мнение.Безгрешните управляващи ги има при монархиите и диктатурите. Към това ли вървим?!?Браво на investor за анализа. Първи се осмелиха да поставят темата в публичното пространство. Темата е супер важна. Дано продължат да я чоплят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 0
TIL
преди 12 години
finansa не считам обидния ви тон за уместен. Апропо, пратете на тази обиколка Президентът на САЩ и всичките им регулатори, които преди няма 10 дена разрешиха строежа на нова АЕЦ (просто, претенцията на името ви предполага, че от време на време трябва да гледате или четете нещо на английски.По въпроса, освен абсолютно необяснимото избързване (буквално ден преди представянето на доклада на HSBC), има поне 2 неистини, които се тиражират:1)Няма западни инвеститори - а само преди година, медиите ни проглушиха ушите за чутовния успех на ББ/ТТ, привлекли най-големият оператор на ядрени мощности във Финландия (Fortum) и френската Altran. И двете с опция за придобиване на до 25%. Не съм чул да са се отказали. А иначе е много естествено, когато се очаква доклада на, ако не най-големия, един от най-големите специалисти в областта на финансирането на ядрени централи (HSBC), потенциалните инвеститори да искат да се запознаят с него, преди да вземат решение.2) Токът на централата ще бъде скъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Едва ли има в света държава в която т.нар. политическа класа с такова въодушевление и комсомолски плам да работи против интересите на собствения си народ и държава.Този случай е вероятно "черешката на тортата" , която чуждупоклониците ни политици за едното потупване по рамото съсипаха живота на седем милиона българи за десетилетия напред.А това , че Б.Б. след като свърши "мръсната работа" ще бъде захвърлен на бунището няма ни най-малко да ни стопли през задаващите се студени зими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 11
finansa
преди 12 години
Добре би било,всеки който е "за" проекта Белене,да бъде пращан на опознавателна обиколка започваща от Чернобил и завършваща във Фукушима!!И ако след това все още не си е сменил позицията да бъде пращан в психиятрия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
ihrivanov
преди 12 години
Имаме нужда от енергия . Икономиката ни работи на 20 % и зимата спряхме износа на ток , а представяте ли си да ни работи икономиката и една такава зима .... ние трябва да внасяме, това ли е енергонезависима икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
markov
преди 12 години
Пълна идиотия на управляващите.Проекта вървеше, имаше инвеститор германска компания. но те много бързо си отказаха като усетиха че правителството на ББ шикалкави. Явно още тогава са разбрали че белене няма да се строи. Сега за двайсет години като вземат да ни цакат с ток по 10-15 евро цента произведен от постоянно поскъпващ газ ще видите колко ще платим като потребители. 10 милярда ще се окажат хубав спомен ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
horhe7
преди 12 години
10 МИЛИАРДА ЕУРО СА МНОГО,МНОГО ПАРИ!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 8
aidriell
преди 12 години
А кой ви каза че всеки уличен намерен има право да определя съдбата на останалите 7 милиона души и че въобще нещо струва думата му за или против АЕЦ Има си екип министри и управляващи не е нужно да бистрите Вие ползите или недостатуците понеже е ирелевантно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
bgMan, въпреки, че постовете ти са на нивото на дискусията в Днес,бг, ще ти кажа кой е най-губещият: това сме всички ние, защото 2 млрд. наши пари, вложени в проект, който след 4-5 години щеше да носи някакви приходи, отплуваха по Дунава. Когато някой ден някой ни покаже доклада на англичаните от HSBC, тогава всички ще видите кой е загубил най-много. Аз знам кой спечели - американците от AES, Цветелина Бориславова и посланик Уорлик. Първите ще ни продават скоро ток по левче за КВч, а последният вероятно скоро ще се радва на сериозно повишение в Държавния департамент.А ние... ние си знаем... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още