IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да отпадне таксата за избор на екип в болница?

Засега везните накланят в полза на идеята на новия здравен министър това плащане да става чрез доброволните здравноосигурителни фондове

08:03 | 03.04.12 г. 4
Може ли да отпадне таксата за избор на екип в болница?

Независими експерти от здравния сектор също подкрепят идеята допълнителните плащания за здраве да стават само чрез доброволните фондове. Деница Сачева, председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО), коментира, че таксата за избор на екип задължително трябва да отпадне. Основен аргументи в полза на това е, че изборът на екип не трябва да се тълкува като услуга и трудът на лекарите трябва да се приема като част от цената на медицинската услуга, за която така или иначе здравноосигурените плащат.

Според Сачева сегашната наредба превръща избора на екип в инструмент за принуда, а в същото време не представлява никаква защита за пациента и категорично не трябва да се възприема като гаранция за качество. Единственият законен избор би трябвало да се сведе до избор на държавно или частно лечение. Би трябвало пациентът да избира дали да бъде лекуван чрез финансиране от обществения фонд, или ако сам е решил, да поиска и чак тогава да получи частно лечение. Всичко останало е незаконно и подсъдно, смята Сачева.

Четирите национално представени пациентски организации също обявиха пред новия здравен министър категорична позиция за отпадане на таксата за избор на екип. Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването смята, че това плащане трябва да бъде премахнато, защото противоречи на Конституцията.

От лекарското съсловие принципно подкрепят отпадането на таксата за избор на специалист, но не са съгласни с предложението на новия министър. Според председателя на лекарския съюз Цветан Райчинов предлаганият от Атанасова вариант - изборът на екип да се плаща с доброволни осигуровки - може да натовари пациентите и да им отнеме съществуващо право на медицинска помощ, която получават в момента.

Припомняме, че в средата на миналата година, когато здравен министър беше Стефан Константинов, правителството прие промени, съгласно които всяка болница определя максимална цена за избор на екип или лекар. Беше фиксирано пациентите да плащат най-много 900 лева за избор на екип и 500 лева за избор на лекар, като отпадна обвързаността на таксата със стойността на клиничните пътеки.

Администрацията на Константинов направи поправките с мотив, че така ще се гарантират максимално правата на пациентите и лекарите. В наредбата е регламентирано, че изборът на екип е доброволен акт за пациентите и никой не може да ги принуждава да го извършват. В случай на нарушение те могат да се обърнат към контролните органи - регионалните здравни инспекции, агенцията „Медицински одит” и др.

Според анализ на здравното ведомство за 2011 г. едва 1,5% от пациентите са си платили за избор на екип. За периода януари - ноември 2011 г. от общо 1,6 млн. пациенти, екип и лекар са избрали 25 хил. пациенти, като 17 хил. са избрали екип, а 7 хил. - лекар. В София 13 хил. пациенти са избрали екип и лекар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Кобург Велчев
преди 12 години
Скъпи лекарства евтин живот .....Министърчето Стефан КОНСТАНТИНОВ ни мисли за *** !!!! Не министър, а слуга .. Групировката ГЕРБ да свали ДДС на 5% или дори на 0% !!!!Не може само мафията в туризма да има ниско ДДС, а в Хазарта да имат ниски данъци !!!!! ГЕРБ е червена мутро-мафиотска групировка, а Софарма е само част от мафиотския пейзаж !!! ГЕРБ е правителство на БРЪСНАТИТЕ глави - освен мутрата БОЙКО Борисов, още 4 министри са с бръснати глави. Напомняне за мутрите от 90-те години, нали ???? Такса избор на екип е ИЗНУДВАНЕ !!!! Който не плаща - да мре ли ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
rrado
преди 12 години
Постепенно минаваме към американската система на здравеопазване. Все по-скъпи и труднодостъпни услуги. Шапка ви свалям как НЕ можете да се преборите с грозните практики и лобизма ... и с желанието на непрозрачните фондове да се наместят.. Не искам моите деца да живеят тук и да ви пълнят гушите и да се притесняват за живота си всеки път, когато опрат до лечение, което следва да е безплатно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
excelerator
преди 12 години
Ами доколкото на мен ми е известно (като осигурен и в доброволен частен фонд), там абонаментът е на годишна база. И ако принципно не съм гражданин в позиция да си плаща за доброволно частно осигуряване, а после по средата на годината изведнъж се озова в позиция да имам нужда от избор на екип на всяка цена (поради каквато и да е причина) - кво правим? Правя си абонамент по средата на годината? Това позволено ли ще е? Нещо ми е много трудно да си представя как ще бъде овладяна тази идея и как няма да се превърне изведнъж в същия "лост за принуждаване", само че този път ще се отрази на оборота на фондовете. А Мими Виткова е шеф на Доверие освен на "съсловната организация", така че не виждам как изобщо нейното мнение по темата тежи като "експертно" хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още