IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се управлява ли туризмът по-добре чрез агенция?

Туристическият бранш е разединен в позицията си дали структурната промяна ще направи сектора по-печеливш

12:43 | 13.06.13 г. 3
Ще се управлява ли туризмът по-добре чрез агенция?

По думите му туристическият бранш в продължение на над 12 години е настоявал за отриване на Министерство на туризма, което да поеме управлението на „многомилиардната собственост” на държавата в частта туристически атракции – както публична собственост - крайморската ивица, басейни и плажове, така и публична държавна собственост – археология и архитектура, което е културно и природно наследство и нематериалното културно наследство – опазване на традициите и обичаите.

„На туристическия бранш многократно беше обяснявано от редица правителства, че много е трудно да се направи отделно Министерство на туризма и то да се бюджетира, обаче от миналото правителство беше направено Министерство на българите в чужбина с министър „без портфейл”, а от служебното – Министерство за развитие на електронното правителство”, допълни Драганов.

Ирена Георгиева: Агенцията ще решава по-успешно проблемите

Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции (АБТТА) приема положително ресорът да е под юрисдикцията на отделно звено. Приемаме ресорът да се отдели в самостоятелна агенция, защото практиката е показала, че ако туризмът се управлява от едно мегаминистерство, както беше досега, той винаги остава на заден план, посочи председателят на УС на асоциацията Ирена Георгиева.

В този смисъл една отделна структура с обособен бюджет би решавала проблемите на туристическия сектор много по-успешно и ще е в полза на туризма. По повод на обсъждани кандидатури за председател на агенцията Георгиева каза, че не е задължително това да бъде човек от бранша. Дори е добре, ако е извън туризма, за да даде различен поглед върху проблемите, смята експертът и допълни, че са важни най-вече личните му качества.

Туристически организации* предлагат Елена Иванова за председател на Държавната агенция по туризъм. В момента Елена Иванова е председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Ние, сдруженията в туризма, които обединяваме собственици, мениджъри, служители и работници, сме все по-обезпокоени от видимите тежки последствия за българската туристическа индустрия в условията на глобалната икономическа криза. Приоритетният за икономиката ни отрасъл осигурява 700 000 работни места в страната, дава около 3 млрд. евро постъпления в бюджета, представлява 16% от БВП и привлича годишно над 1,5 млн. туристи в България.

Убедени сме, че България, която има за цел да привлича все повече туристи, има нужда от хора с опит в реалната икономика и в управлението. Защо ние от неправителствения сектор предлагаме г-жа Елена Иванова. Г-жа Иванова в качеството и на експерт и представител на гражданското общество, ще засили и водещата роля на рофесионалистите във вземането и изпълнението на ключовите решения за подкрепата на туризма в ситуацията на криза и увеличаваща се конкуренция. Избирането на г-жа Елена Иванова ще е избора на един доказан експерт, обединява около себе си колеги от туристическия бранш, загрижени за развитието на бизнеса“, пише в съобщение на организациите до медиите.

Категорично се обявяваме против политически назначения от управляващите или спорни личности в сектора, без подкрепата на големите браншови организации.

* Зад кандидатура застават Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българска асоциация на туристическите агенции (БАТА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), Съюз на инвеститорите в туризма (СИТ), Българска туристическа камара, Съюз на собствениците – Слънчев бряг, Съюз на хотелиерите – Велинград, Съюз на хотелиерите – Смолян, Софийска браншова организация на ресторантьорите, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Девин, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Поморие, Съюз на хотелиерите и ресторантьорите – Банско и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
pantaleev
преди 10 години
И аз това се чудя, не му ли омръзва. Чудя се също така как администраторите на този сайт не са му забранили още потребителя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
Не ти ли писва да дрънкаш едно и също, бе човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 19
jelenski
преди 10 години
Кабинета Орешарски работи от ден 1-ви на макс и само месец след парламентарните избори, започват реализацията на предизборни ангажименти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още