IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 година - пенсионна реформа отново

Направени са „малки стъпки“, чакаме годината на „сериозните реформи“

08:20 | 02.01.14 г. 3
<p>
	В очакване на &quot;голямата&quot; пенсионна реформа. <em>Снимка: Creative Commons</em></p>

В очакване на "голямата" пенсионна реформа. Снимка: Creative Commons

В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще.

Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Пенсионната система претърпя и някои други редакции – беше взето решение за въвеждане на швейцарското правило, увеличен беше таванът на пенсиите.

Правителството реши „швейцарското правило“ да заработи отново от юли тази година, като пенсиите ще се индексират едновременно с инфлацията и със средния ръст на осигурителния доход в страната, както беше преди години. По предварителни сметки това ще увеличи пенсиите средно с около три процента. Остава неясно обаче как все още в условията на криза и свито вътрешно потребление, което ограничава инфлацията, ще се получи увеличението. 

2013 година донесе обрат по темата за тавана на пенсиите – вместо да отпадне той от догодина за новоотпуснатите пенсии, както бе записано в Кодекса за социално осигуряване, максималният размер на пенсията се повиши.
И така бюджетът заложи нов максимален размер на парите за старост от 840 лева, след като се повиши максималния осигурителен доход от 2 200 лева на 2 400 лева. 

Това обаче постави още един нерешен въпрос - как да се намери „най-малко несправедливото решение“ за размера на пенсиите. От една страна е справедливо да отпадне таванът на пенсиите, но не е възможно да стане за всички пенсии. Това би натоварило много системата. От друга страна хората с голям осигурителен принос остават ощетени. 

Безспорно пенсионната система се нуждае не просто от стъпки, а от кардинални реформи. И то след общественото и политическото съгласие по тях. Търси се и най-малко несправедливото решение по отношение на размера на пенсиите, на възрастта и стажа и други елементи, които са част от бъдещата „сериозна“ реформа, тази, която трябва да бъде изработена през 2014-а и да заработи от 2015 година с хоризонт десетилетия напред.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Объркал си се пич.Намалената раждаемост води до увеличение на средната възраст на населението.Средната продължителност на живота за дадена група се изчислява като сбора от възрастта на починалите хора за определен период се раздели на техния брой.Не родените не участват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Аз
преди 10 години
Колкото по-малко деца се раждат, толкова продължителността на живота ще расте, защото се изчислява среден процент, което е несправедливо. Пенсионната система по принцип е несправедлива, затова и се избягват вноските. Не може 40 год. да плащаш вноски върху реална заплата, а да получиш пенсия изчислена на базата на средната заплата за страната. Целта е да не се получават пенсии, е за какво тогава да внасяме повече пари? Справедливо е пенсионирането да не е обвързано с възраст, а с броя вноски, необходими за получаването на достойна пенсия. 40год. стаж са предостатъчни, да не говорим, че при тази безработица е почти невъзможно да се постигне. Какво ме интересува, че преди години системата беше ограбена? Защо аз трябва да плащам за грабежа, който никой не търси да върне? Кой луд ще ме държи на работа до 65 год. възраст? След 40 год.стаж и вноски на 60 год., трябва да умирам, защото после ще съм без пари 5 год!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Обвързването на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота определено ще доведе до намаляне на възрастта за пенсиониране.Ааа.. забравих че другото име на статистиката е стъкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още