IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 година - пенсионна реформа отново

Направени са „малки стъпки“, чакаме годината на „сериозните реформи“

08:20 | 02.01.14 г. 3
<p>
	В очакване на &quot;голямата&quot; пенсионна реформа. <em>Снимка: Creative Commons</em></p>

В очакване на "голямата" пенсионна реформа. Снимка: Creative Commons

Автоматичният механизъм за увеличение на възрастта за пенсиониране според продължителността на живота получи експертна подкрепа. 

Въвеждането на автоматичен механизъм за коригиране на пенсионната възраст е перспективно решение, защото в голяма степен би направило пенсионната система по-предвидима и устойчива за бъдещите пенсионери. Освен това би ограничило политическата намеса при определяне на възрастта за пенсиониране, смятат експерти.

Не на последно място ще се даде гаранция за дългосрочна финансова стабилност на цялата система. Този вариант е застъпен както на експертно ниво, така и на политическо и по всичко изглежда, че през следващата година ще се дискутира като реална възможност от 2015 година. 

Без съмнение една от ключовите стъпки, които отново преобърнаха пенсионната система, е връщането на стария режим за пенсиониране на военните - отпадането на условието за възраст за придобиване на право за пенсия беше заложено в управленската програма и очаквано бе прието.

Парламентът отмени "реформата" на ГЕРБ, влязла в сила от началото на годината, когато беше въведено условието за възраст за пенсиониране на военнослужещите. С последните промени от 2014 година право на пенсия ще имат военнослужещите с 27 години осигурителен стаж. Отпада изискването за минимална възраст за пенсиониране.

Някои веднага го разтълкуваха като крачка назад, други като поредната доза популизъм, но във всички случаи връщането към ранното пенсиониране не е в интерес нито на бъдещите пенсионери, нито на осигурителната система. Всички са наясно, че тази мярка е преференция, която ще доведе до нови дефицити в общественото осигуряване и до ниски пенсии. 

Без изненада – веднага след като парламентът замрази възрастта и стажа за пенсия министър Адемов обяви, че от 2015 година може да бъде увеличена вноската за пенсионно осигуряване. Предложението за повишаване на осигуровката за пенсия всъщност е единствен възможен ход след приетите промени. Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като се изваждат хора от пазара на труда и съответно се намаляват вноските в системата. Това е опит да се запълни дефицитът в осигурителната система

Мотивът е, че идва време да се мисли в посока на мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на общественото осигуряване. Всъщност това е и препоръката на Световната банка.

Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Объркал си се пич.Намалената раждаемост води до увеличение на средната възраст на населението.Средната продължителност на живота за дадена група се изчислява като сбора от възрастта на починалите хора за определен период се раздели на техния брой.Не родените не участват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Аз
преди 10 години
Колкото по-малко деца се раждат, толкова продължителността на живота ще расте, защото се изчислява среден процент, което е несправедливо. Пенсионната система по принцип е несправедлива, затова и се избягват вноските. Не може 40 год. да плащаш вноски върху реална заплата, а да получиш пенсия изчислена на базата на средната заплата за страната. Целта е да не се получават пенсии, е за какво тогава да внасяме повече пари? Справедливо е пенсионирането да не е обвързано с възраст, а с броя вноски, необходими за получаването на достойна пенсия. 40год. стаж са предостатъчни, да не говорим, че при тази безработица е почти невъзможно да се постигне. Какво ме интересува, че преди години системата беше ограбена? Защо аз трябва да плащам за грабежа, който никой не търси да върне? Кой луд ще ме държи на работа до 65 год. възраст? След 40 год.стаж и вноски на 60 год., трябва да умирам, защото после ще съм без пари 5 год!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Обвързването на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота определено ще доведе до намаляне на възрастта за пенсиониране.Ааа.. забравих че другото име на статистиката е стъкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още