IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на производството на зеленчуци прогнозират агроексперти

Данните за 2012 г. показват трайно намаление както при засетите площи, така и при средните добиви

13:53 | 30.12.13 г.
<p>
	В резултат от неблагоприятните климатични условия през 2012 г. в определени области чувствително е намалял средният добив на някои култури. <em>Снимка: БТА</em></p>

В резултат от неблагоприятните климатични условия през 2012 г. в определени области чувствително е намалял средният добив на някои култури. Снимка: БТА

Очаква се общото производство на зеленчуци през 2013 г. да бъде съществено над това от 2012 г., но да остане на сравнително ниско за страната ниво. През 2013 г. се регистрира чувствително нарастване и на средния добив от хектар при всички основни видове плодове, под влияние на благоприятните климатични условия. Това се казва в анализ на отдел „Агростатистика” към Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Данните за 2012 г. отчитат обратното - производството на плодове в страната е 123,6 хил. тона, с 24,2% по-малко спрямо предходната година, в резултат от намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви. Потвърждава се и тенденцията от последните 10 г. да намаляват площите, засети със зеленчуци.

Производство на зеленчуци

Реколтираните площи със зеленчуци през 2012 г. са 39,3 хил. ха, с 15,6% по-малко спрямо предходната година.

Общата зеленчукова продукция от реколта`2012 бележи спад от 22,2% в сравнение с 2011 г. до 538,3 хил. тона, като производството от основни площи намалява с 28,4% до 424,6 хил. тона, а оранжерийното – с 37,4% до 54 хил. тона. От друга страна производството от междинни и втори култури нараства близо пет пъти спрямо 2011 г., достигайки 59,7 хил. тона.

Сред основните зеленчуци, отглеждани в страната, най-значителен е спадът при лука, краставиците, картофите, ягодите и пипера – с между 29 и 38%. По-умерено е намалението при дините (с 18,1%) и доматите (с 8,9%). В същото време, нараства производството на главесто зеле (с 6%), патладжан (с 14,7%) и пъпеши (с 16,7%).

В резултат от неблагоприятните климатични условия - засушаване и късни пролетни мразове, през 2012 г. в определени области чувствително намалява  средният добив на картофи, краставици и др. култури.

Същевременно, при някои от основните зеленчукови култури като доматите, пипера, главестото зеле, патладжана и пъпешите се отчитат съществено по-високи средни добиви от хектар. Това се дължи на спазване на технологиите за  отглеждане и качествените семена.

Освен влошените климатични условия през цялата 2012 г. – засушаване, наводнения и градушки, негативно влияние през годината оказват и продължаващата глобална икономическа криза, водеща до свиване на търсенето на пазара; задълбочаването на проблемите с поливната вода и остарялата поливна инфраструктура и намаляващата работна ръка в районите с интензивно зеленчукопроизводство.

Като демотивиращ фактор за развитие на зеленчукопроизводството през последните години се очертават и директните плащания на площ, които намаляват неговата атрактивност спрямо други сектори на растениевъдството с по-ниски разходи на единица площ (като производството на зърнени и маслодайни култури).

По оперативни данни на МЗХ, обобщени към 05.12.2013 г., сравнени с оперативни данни за предходната година, през 2013 г. се наблюдава намаление на реколтираните открити площи с градински грах (с 21,9%), картофи (с 4,7%), пипер (с 1,8%) и пъпеши (с 1,5%), и увеличение на тези с домати (с 8,6%) и дини (с 5,2%).

В резултат от благоприятните климатични условия, през 2013 г. при повечето от основните зеленчукови култури, обхванати от оперативното наблюдение, се формира чувствително по-висок среден добив от хектар, а оттам и увеличение на производството спрямо предходната година. Според данните към началото на декември, най-значителен ръст на производството от открити площи в сравнение с 2012 г. се очертава при дините и картофите (с по 33%), следван от този при доматите и пъпешите (с около 10 - 12%). Спад на годишна база се отчита при производството на пипер и градински грах – съответно с 11% и 4%.

През 2013 г. се очаква оранжерийните площи със зеленчуци да се запазят на нивото от предходната година, като се отглеждат основно дългоплодни краставици, домати, пипер-сладък, салати и марули. Продължава модернизирането на оранжериите и използването на съвременни технологии за производството на висококачествени, отговарящи на европейските стандарти ранни зеленчуци.

Предвид данните, налични към момента, се очаква общото производство на зеленчуци през 2013 г. да бъде съществено над това от 2012 г., но да остане на сравнително ниско за страната ниво, се казва в анализа.

Последна актуализация: 17:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още