IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на производството на зеленчуци прогнозират агроексперти

Данните за 2012 г. показват трайно намаление както при засетите площи, така и при средните добиви

13:53 | 30.12.13 г.
<p>
	В резултат от неблагоприятните климатични условия през 2012 г. в определени области чувствително е намалял средният добив на някои култури. <em>Снимка: БТА</em></p>

В резултат от неблагоприятните климатични условия през 2012 г. в определени области чувствително е намалял средният добив на някои култури. Снимка: БТА

Внос и износ на плодове и зеленчуци

През 2012 г. общият внос на плодове и зеленчуци в преработено и непреработено състояние нараства с 5,4% спрямо предходната година в количествено изражение до 534,9 хил. тона. Традиционно най-значителни количества зеленчуци и плодове внасяме от Гърция, Турция, Македония, Полша, Еквадор и др.

Импортът на хранителни продукти на базата на плодове и зеленчуци през 2012 г. възлиза на 100,9 хил. тона, с 22,3% повече на годишна база. Сред страните извън ЕС, най-значителен е износът за Русия и САЩ.

Прогнозата на агроекспертите е, че заради увеличеното производство на картофи през тази година в страната може да се очаква вносът до края на 2013 г. да се забави. В резултат се очаква общият внос на плодове и зеленчуци от видовете, произвеждани в страната, за цялата 2013 г. да остане около нивото от предходната година.

При цените на плодовете и зеленчуците се наблюдава ясно изразена сезонност, като конкретните стойности са зависими от равнището на местно производство и вноса през съответната година. Влияние върху цените оказват и цените на средствата за производство, включително горива и електроенергия.

През 2013 г., цените на голяма част от основните плодове, произвеждани в страната, като ябълки, круши, праскови, кайсии, ягоди и пъпеши, са над нивата от предходната година. По-ниски цени спрямо 2012 г. се отчитат при черешите, дините и гроздето, а към края на календарната година – и при ябълките и крушите, което се обяснява с по-високата реколта`2013 от тези видове.

През периода януари – ноември 2013 г. се наблюдава разнопосочно движение на цените на зеленчуците спрямо същия период на предходната година. Сред основните зеленчуци, покачване на цените на годишна база се отчита при картофите, краставиците и лука, а понижение – при доматите, зелето, чесъна и пипера. Най-значително поскъпват картофите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още