IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит: Расте оборотното кредитиране за малките предприятия

Необходимостта от по-голям обем оборотни средства е индикатор за извършените инвестиции, се посочва в анализ

11:48 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
 УниКредит: Расте оборотното кредитиране за малките предприятия

Значителен ръст в оборотното кредитиране за микро- и малките фирми се наблюдава през 2013 г., което е следствие от реализираните инвестиционни проекти. Това се казва в анализ на Екатерина Кирилова, директор Маркетинг и клиентски сегменти в УниКредит Булбанк.

Депозити на малки фирми

През изминалата година се наблюдаваше плавно, но стабилно увеличение на обема привлечени средства при клиентите в сегмент микро- и малки предприятия. В резултат обемите нараснаха с около 5%. Традиционно за сегмента силно преобладават привлечените средства, съхранявани по разплащателни сметки.

В допълнение – през 2013 г. се наблюдава засилване на тази тенденция, като средствата по срочни депозити са едва 10% от общия размер привлечени средства, при 23% в края на 2012 г. Този факт може да се възприеме и като следствие на повишаване на дейността на предприятията.

Запазва се тенденцията на спад при лихвените проценти по срочни депозити. Това е  резултат от повишената норма на спестяване от нефинансовите предприятия, вследствие влошаване на бизнес климата, сравнително ниския интерес на клиентите в сегмента към продукта и наличието на добра ликвидност на банките. 

Кредити за малките предприятия

Екатерина Кирилова коментира, че са се оправдали очакванията на банкерите от 2012 г. за засилване на активността на предприятията в сегмента. За това са допринесли действащите инициативи на Европейския съюз през 2012 г. (Програма  за развитие на селските райони (ПРСР), ОП Конкурентоспособност – Енергийна ефективност и зелена икономика, JEREMIE 1-ва линия, JEREMIE  2-ра линия и др.). Те са били основна причина за стимулиране на инвестиционната дейност на предприятията.

В следствие на реализираните инвестиционни проекти през 2013 г. се наблюдава значителен ръст в оборотното кредитиране – обемът на предоставените кредити за оборотни средства е с 15% по-висок от предходната година. Необходимостта от по-голям обем оборотни средства е индикатор и за активизирането и разширяването на дейността на предприятията в резултат на извършени инвестиции. 

И през 2013 г. продължава тенденцията кредитирането на малки и средни предприятия да се извършва основно чрез съвместни инициативи с външни институции – гаранционни и грантови схеми като JEREMIE (2-ра линия), Национален гаранционен фонд (ОП „Рибарство и аквакултури“ и ПРСР), ОП Конкурентоспособност, Държавен фонд „Земеделие“.

Предлаганите от банките ценови условия по кредити (в т. ч лихви, такси и комисиони) през 2013 г. отбелязаха значителен спад. Този факт е обусловен, както от силната конкурентна среда на междубанковия пазар, така и от усвояването от страна на банките на линии, целящи стимулиране на икономиката - ЕИБ, JEREMIE  2-ра линия и др.

Прогноза за 2014 г.:

И през 2014 г. ще продължат усилията за сътрудничество на банките с национални и международни финансови институции като ЕИБ, ЕБВР, Националния гаранционен фонд и др. за осигуряване на такива механизми – гаранционни схеми, целеви ресурс при по-благоприятни ценови условия. Те ще бъдат насочени към финансирането на инвестиционни проекти и предоставянето на оборотни средства. Фокус ще бъде финансирането на иновативни проекти, млади предприемачи и стартиращи предприятия.

Една от значителните пречки за нормалното функциониране на предприятията през 2014 г. (основно в сектор „Селско стопанство“) ще е приключването на програмния период 2007-2013 г. и все още неясните параметри и условия по оперативните програми на ЕС за следващия програмен период, посочва авторът на анализа.

Екатерина Кирилова коментира още, че пазарът на платежни услуги продължава да се развива с бързи темпове. Новите онлайн и мобилни разплащателни канали ще играят ключова роля в определянето на бъдещите пазарни лидери в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още