IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плащаме все повече за отпадъци, които намаляват

Значителният ръст на такса "Смет" се дължи единствено на промени при данъчната оценка на имотите, сочи анализ на БСК

09:44 | 12.03.14 г. 2
Плащаме все повече за отпадъци, които намаляват

Според автора му в момента управлението на средствата на данъкоплатците е  непрозрачно. Огромните, икономически необосновани разлики в стойностите на различните показатели показват ясно, че във всички общини не се прилагат ефективни политики за мотивиране на населението и бизнеса да намалят количеството генерирани отпадъци, твърди още Илияна Павлова.

Прилагат се скъпи технологии, увреждащи околната среда, които не отчитат средните доходи на обслужваните домакинства и аналогичните разходи в най-развитите страни членки на ЕС, се посочва в анализа.

Тя пояснява, че изгарянето на отпадъци, което е планирано да се случи в София, може да не е толкова безобидно, колкото ни го представят. Освен това не е икономически ефективно, в сравнение с рециклирането.

Според експерта представените данни доказват, че в значителна част от общините не се подготвят обосновани и реални разчети за необходимите разходи за събиране, транспортиране и депониране ( или оползотворяване) на отпадъците. Другият проблем, според Павлова, е, че не се проектират съвременни системи и съоръжения за управление на отпадъците включително със средства от оперативна програма „Околна среда“.

Кога се очаква промяна?

Според законодателството от 1 януари 2015 г. Таксата би трябвало да се определя по нова формула за формирането на таксата, но общините и екоминистерството тепърва ще обмислят как да стане това. Много общини са изправени пред въпроса как да измерят точно изхвърляните количества отпадъци.

Сега общините плащат „наказателни“ такси за всеки тон изхвърлян боклук. Преди години таксата бе 3 лв./тон, но през 2020 г. трябва да достигне 95 лв./тон, коментираха по време на конференцията представители на екоминистерството.

През 2013 г. общините плащаха по 15 лв./тон отпадък, а през 2014 г. ще плащат 22 лв./тон.
Общините обаче има право но бонуси. Таксата за тон може да бъде намалена с 50%, ако дадена община си изпълни целите за рециклиране и с още толкова – ако организира оползотворяването на биоразградимите отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Помня времето, когато един от най-големите така наречени казани, се слагаше на няколко блока с доста входове и го вдигаха достатъчно често, за да не се препълва. Сега и казаните са повече и *** огромен!Какво стана с приказката "Сливи за смет продавам!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Естествено е разходите да се увеличават в страна като България с управление като сегашното. Всъщност истинската вълна ще ни удари след някоя и друга година когато пенсионерите ще са много повече, младите хора много по малко а заяемите които сега се теглят от БСП ще трябва да се обслужват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още