IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро на основни хранителни стоки отбелязаха спад през 2014 г.

Оранжерийните домати поскъпнаха с 36 на сто спрямо предходната година, отбелязва ДКСБТ

10:20 | 11.01.15 г. 1
Цените на едро на основни хранителни стоки отбелязаха спад през 2014 г.

Цените на едро на основни хранителни стоки отбелязаха спад през 2014 г., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от БТА. Въпреки това при някои продукти има и сериозен ръст – например оранжерийните домати са поскъпнали с 36 на сто спрямо предходната година.

Почти през цялата 2014 година Индексът на тържищните цени (ИТЦ) остава под нивото от предходните 2 години и се доближава  до стойностите от 2011 г., показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирани от БТА. 

През декември 2014 година цените на хранителните стоки на едро остават по-ниски спрямо декември 2013 година и 2012 година.

Към 20 декември, малко преди Коледа, Индексът на тържищните цени беше на ниво 1.345 пункта, което е малко под нивото от същия период на декември 2013 г. (1,360 пункта).

В сравнение с 2012 г. обаче, стойностите са значително по-ниски - тогава ИТЦ е бил 1,456 пункта, което е спад с около 8 на сто.

Цените на едро на млечните произведения през декември 2014 г. се движат около нивата от предходната година с леко колебание надолу в интервала 2 - 4 на сто като само при цената на маслото е отчетен ръст на годишна база от 5,5 на сто.

При цените на месните произведения се наблюдава спад на годишна база с около 7-9 на сто, поевтиняване има и при пилешкото и при свинското месо с около 4 на сто.

Цените на основните хранителни стоки захар, олио, брашно и яйца запазват низходящ тренд, като поевтиняването на захарта на годишна база е 33 на сто, на олиото 11 на сто, на брашното 3,5 на сто, а в цената на яйцата няма промяна.

През последните 4 години се наблюдава трайна тенденция на спад на цената на захарта. През декември 2014 г. стойностите са най-ниски за същия месец на последните пет години.

Аналогично едвижението на цената на олиото. От втората половина на 2012 г. цената му пада и спрямо декември на последните пет години цената на олиото през тази е най-ниска.

Независимо от колебанията на цената на брашното през годините, стойностите през месеците декември за периода 2010 - 2014 г. се движат около едно ниво. В сравнение с предходните години стойностите през този декември са най-ниски, но с незначителна разлика от 3-4 ст./кг.

От средата на 2011 г. цената на фасула трайно се движи нагоре. Трендът се обръща през втората половина на 2014 година. В резултат на това стойностите през декември 2014 г. са по-ниски, спрямо същия месец на миналата година, но остават на много по-високо ниво спрямо декември 2010 - 2012 г.

Нетипично за есенния сезон през тази година се наблюдаваше спад на цената на млечните произведения. През ноември и декември има известно покачване на стойностите, но в сравнение с декември миналата година цената на сиренето е по-ниска, но остава на по-високо ниво спрямо същия месец на предходните години.

Като цяло тенденцията при движението на цената на свинското месо през декември за последните години е възходяща. И през 2014 г. трендът се запазва, като стойностите са по-високи, но остават под нивото от декември 2012 г., когато цената на свинското месо, както на международния, така и на вътрешния пазар, отбеляза пикови стойности.

При зеленчуците най-голямо поскъпване на годишна база се отчита при зелето - 94 на сто и цена достигаща до 0,80 лева за килограм. Покачването на цената на зелето се дължи на обилните дъждове, които са съсипали реколтата. В много райони на страната високата влажност е довела до загниване на зелките и поява на различни вредители, които са направили зеленчука непродаваем.

Ръстът на цената на оранжерийните домати спрямо предходната година е 36 на сто. Поскъпване на годишна база има и при бананите и лимоните с около 7-8 на сто.

В сравнение със същия период на миналата година има спад на цените на картофите (34,7 на сто), на зелените чушки (18 на сто), на морковите и портокалите с около 6 на сто, на мандарините с 2,3 на сто, а цената на ябълките е без промяна.

Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Цените на едро..."-------------А нещо за тези на дребно? НСИ може би?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още