IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро на основни хранителни стоки отбелязаха спад през 2014 г.

Оранжерийните домати поскъпнаха с 36 на сто спрямо предходната година, отбелязва ДКСБТ

10:20 | 11.01.15 г. 1
Цените на едро на основни хранителни стоки отбелязаха спад през 2014 г.

Плодовете и зеленчуците имат изцяло сезонен характер, а цените им силно се влияят от конкретните климатични и метеорологични условия. По тази причина цените на тези стоки са силно чувствителни и варират в сравнително големи диапазони за кратки периоди.

Студената и влажна пролет, обилните валежи и градушките доведоха до влошаване на реколтата на голяма част от плодовете и зеленчуците. Това доведе до слабо предлагане, въпреки високото търсене през летния сезон.

Градинската продукция през тази година сериозно закъсня, а качеството е незадоволително.

Цените на оранжерийните домати, бананите и зелето през декември тази година са най-високи в сравнение със същия месец на предходните четири години.

Сезонните колебания при цената на картофите през тази година са с по-малка амплитуда, като не се наблюдават пиковите стойности от предишните години. В резултат на това през декември тази година цената на картофите е под нивото от същия месец на 2013 и 2012 г. и се доближава до нивото от 2011 г.

При цените на цитрусовите плодове и ябълките се наблюдават по-високи цени през декември 2012 - 2014 г. в сравнение със същия месец на 2010 - 2011 г.

Оранжерийните краставици са били най-скъпи през декември 2012 г., а през следващите години се наблюдава спад на цената на годишна база.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
"Цените на едро..."-------------А нещо за тези на дребно? НСИ може би?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още