IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният сектор – мощен стимулант за M&A сделките през 2015 г.

Очаква се общият обем на сливанията и придобиванията между фармацевтични компании да се повиши до рекордните над 600 млрд. долара

08:13 | 04.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Натискът за намаляване на цените на лекарствата от страна на публичните фондове и правителствата във всички държави е другата основна причина за търсене на окрупняване. Най-често мениджърите на компаниите търсят начин за оптимизация на производството, постигане на максимално добра цена на продуктите и възможност компанията да предлага конкурентни цени на държавните фондовете. Разширяването на портфолиото и ръстът на пазарния дял също са търсена цел.

Не на последно място, причина за сливанията на бизнеси във фармацията е изтичането на патентите на оригиналните продукти и увеличаването на разходите за откриването на нови молекули. Разходите за откриване на нови молекули се увеличават всяка година, а окрупняването благоприятства споделянето на разходите.

Друг важен фактор, стимулиращ M&A сделките, е търсене на възможности за растеж, коментира за Investor.bg Диана Николаева, съдружник и лидер на отдел „Консултации по сделки“ в EY България. Сделките вече са част от устойчивата стратегия за растеж на компаниите в дългосрочен план.

Икономиката се възстановява, но темповете са умерени и да растат органично не е достатъчно за компаниите, коментира Николаева. Благодарение на технологиите индустриите се променят с изключително бърза скорост, бизнес моделите се трансформират, индустриите се сближават. В този контекст търсенето на растеж стимулира рекордно високите нива на M&A сделки, посочва експертът. Посредством придобивания компаниите осигуряват конкурентни предимства, иновационни решения и по-бързо разширяване на пазарните си дялове.

Друга важна причина за бума на този тип сделки е доверието на компаниите в икономическата среда. Според глобалния Барометър на доверието в икономическата среда - изследване на EY сред изпълнителните директори на глобални компании, 83% от изпълнителните директори са оптимисти за глобалната икономика, а дългосрочните перспективи за растеж, макар и скромен, са стабилни.

„Разбира се, че факторът търсене на растеж важи и за фармацевтичния сектор. Но не трябва да забравяме, че целият здравен сектор търпи огромна трансформация в световен мащаб. Генетичната и геномна информация, която става все по-достъпна, трансформира изцяло производството на лекарства и разработването на нови терапии. Гените и генните продукти създават нови начини за интервенции и лечение. Идентифицират се потенциални нови лекарства, разходите за разработка на лекарства намаляват. Тези промени създават една динамична бизнес среда. Компаниите търсят начини да разработват различни бизнес модели, да навлизат на пазарите и да изграждат устойчиво присъствие“, коментира експертът от EY България.

Според нея в краткосрочен план всичко се свежда до ефективността на операциите и намаляване на разходите, тъй като индустрията е подложена на огромен маржин натиск. „Основните операции остават важни, но вече иновациите и научноизследователската дейност придобиват нюанс на спешност като средство за създаване на растеж. Точно придобиванията на готови иновативни решения са едни от най-силните причини за осъществяване на сделки“, смята Николаева.

Друг интересен фактор, който отчита Барометърът на доверието в икономическата среда, е че няма големи разминавания в очакванията на купувачи и продавачи относно цената по сделките. Това носи една допълнителна стабилност и подкрепя бързата реализация на сделките, допълват от EY България.

Причините за подобни мащабни сделки не биха могли да са еднопластови. Компаниите предприемат важни решения в инвестиционната си политика в съответствие с визията за развитието, реализирането на стратегическите приоритети и покриването на непосрещнати медицински нужди за заболявания, които към момента са нелечими, посочва Зоя Паунова, мениджър за България на AstraZeneca.

Сливането дава предимство на бизнеса в осигуряването на по-достъпни цени за по-качествени медикаменти, каза Николай Хаджидончев от Teva.

Teva-Allergan или пренареждане на играчите

На практика сделката по придобиване на генеричния бизнес на Allergan от Teva Pharmaceutical Industries Ltd затвърждава водещата позиция на Teva като генерична компания в света и в България, коментира Николай Хаджидончев, мениджър на Teva за България за Investor.bg.

Сделката е изключително важна за страната ни, тъй като Allergan (Actavis) притежава производствени мощности у нас. Двата завода в Дупница и Троян, преди това познати като "Балканфарма", съществуват от 50 години. Очаква се двата завода, които имат и водещи позиции в ЕС, да се развиват още.

Сделката ще бъде окончателно финализирана през първото тримесечие на 2016 година и е рано да говорим за пазарен дял на новата компания, допълни Хаджидончев. Това е стратегическо придобиване, съвместяващо два водещи генерични бизнеса, което ще даде предимство на новата компания в осигуряването на по-достъпни цени за по-качествени медикаменти, уточни той.

Разчитаме, че обединението ще превърне новата компания в лидер на пазара на генерични медикаменти. А чрез общото продуктово портфолио ще успеем да осигурим най-високо качество на генеричните лекарства и то на конкурентни цени, каза още Хаджидончев.

Teva очаква да увеличи финансовите си показатели значително със силно диверсифицирани приходи и печалби. Наред с това компанията ще има възможност да се съсредоточи върху нови генерични лекарства, биоподобни и специални продукти в ключови терапевтични области. Очакваме компанията да стане по-конкурентоспособна, да се развива и расте на нови пазари, както и да донесе значими финансови ползи за акционерите, коментира Хаджидончев.

Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още