IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевтичният сектор – мощен стимулант за M&A сделките през 2015 г.

Очаква се общият обем на сливанията и придобиванията между фармацевтични компании да се повиши до рекордните над 600 млрд. долара

08:13 | 04.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Pfizer-Allergan чупи рекорди

Сделката Pfizer-Allergan е най-голямата в историята на здравния сектор, като чупи предишния рекорд от 1999 г., когато Pfizer постигна споразумение да погълне Warner-Lambert за 90 млрд. долара. Оповестената през ноември сделка е най-голямата досега в здравния сектор.

Обединението на Pfizer и Allergan свързва две големи компании с идеята за създаване на нов глобален биофармацевтичен лидер в сферата на иновациите, заявиха за Investor.bg от Pfizer Inc. Двете компании ще имат потенциала за производство на повече лекарства и терапии, достъпни за повече хора по света. Сливането ще обедини повече средства, които да насочи за инвестиции, производство и развитие на бизнеса.

AstraZeneca в битката за лидерство

Факторите, които благоприятстват сделките във фармацевтичната индустрия, са от различно естество в зависимост от спецификата и етапа на развитие на компанията, каза Зоя Паунова, мениджър за България на AstraZeneca – компанията, която през последните няколко години, месеци и дори дни, реализира поредица от сделки.

Компанията е ръководена от мисията да инвестира в иновация и научни открития, каза Паунова. По думите й стремежът на AstraZeneca в световен мащаб е утвърждаване на научното лидерство чрез търсенето на иновативни и персонализирани подходи в лечението на пациентите, които оптимизират разходите за здравеопазване.

„Сделките са част от бизнес реалността, в която оперираме, и са в тенденция със стремежите за конкурентоспособност, развитие и устойчив растеж. В AstraZeneca следим и финансираме научни открития, които ще предоставят по-добро и по-ефективно лечение, както и по-добро съотношение между качество и цена“, каза Зоя Паунова.

С придобиването от страна на AstraZeneca на американската биофармацевтична компания ZS Pharma очакванията са сделката да обогати портфолиото на компанията и да утвърди позицията й като лидер в терапевтични области като кардиология и диабет, и да разгърне присъствието си в терапевтична област нефрология.

В дългосрочен план, след покриване на регулаторните изисквания, компанията очаква продуктите на ZS Pharma да бъдат представени и у нас.

Перспективите

85% от всички участници в Барометъра на доверието в икономическата среда от фармацевтичния и биотехнологичния сектор споделят, че имат поне две или повече сделки в плановете си за следващата година спрямо 72% от всички анкетирани от други сектори, отчитат от EY България.

Според анализаторите това означава, че фарма секторът ще остане по-активен спрямо други сектори. Представителите на фармацевтичната и биотехнологичната индустрия споделят също, че на пазара има повече и по-качествени възможности за придобивания в сравнение с минали години.

В този смисъл EY не очаква придобиванията в сектора да намалеят през следващата година, а по-скоро да задържат един стабилен темп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още