IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е вредно да се намалява ДДС сега?

Няколко политически сили залагат понижение на косвения налог на 18%, но подобна мярка може сериозно да застраши изпълнението на бюджета

08:12 | 22.02.17 г. 58
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато дойде време за избори, кандидат-депутатите ни заливат с идеи за икономически просперитет на България. За съжаление, повечето предложения са кое от кое по-абсурдни. Приличат си само по едно –  преливат от популизъм и са лишени от елементарна икономическа логика.

Дори идеи като тази за поетапно намаляване на ДДС от 20% на 18% (предложението е заложено в предизборните програми на Реформаторския блок и Глас Народен, както и на Да, България), е представена без адекватна обосновка и детайлен анализ. Защото намаляването с близо 10% на един от най-важните налози за държавната хазна би следвало да бъде анонсирано с конкретни разчети до какво ще доведе и как ще се отрази на фирми и граждани. 

Безспорно най-големите приходи в бюджета са от ДДС. Едва ли ще бъде пресилено, ако кажем, че постъпленията от данък добавена стойност са гръбнакът на държавната хазна. Само за 2016 г. от този налог са събрани 8,5 млрд. лв., при планирани 8,4 млрд. лв.

Косвените налози са най-сериозното приходно перо, което ясно показва дали има раздвижване на вътрешното потребление, защото тези данъци се плащат именно от потребителите.

Истината е, че хората не работят, за да плащат данъци. Те спестяват, за да увеличат своето богатство, а данъчната политика трябва да стимулира именно това.

Дали обаче понижаването на ставката по ДДС ще доведе до намаление на цените и стимулиране на потреблението?

„По-високото потребление води до повишен икономически ръст. Проблемът е, че ефектът от стимулирането на растежа с намаление на ДДС не е дългосрочно. Това би имало ефект през първите 2 години, ще направи икономиката по-силна, но след това ще се абсорбира. Особено ако има повишение на долара, например, ефектът ще изчезне. Горивата пак ще поскъпнат. Под въпрос е фискалният ефект от тази мярка. Тук става въпрос за ниво на еластичност. Истината е, че нямаме проблем с потреблението и съответно нямаме нужда да го стимулираме. Имаме проблем с бюрокрацията. България е на първо място по административна тежест. За да стимулираме инвестициите и спестяванията не е нужен по-нисък ДДС, а цялостна икономическа стратегия“. Това коментира пред Investor.bg член на Фискалния съвет, който пожела да остане анонимен. 

Знае се, че данъците могат да променят цените на пазара и да деформират поведението на стопанските субекти.

Данъчната система не трябва да пречи на ефективното разпределение на ресурсите.

Промяната на косвените данъци може да има пряк ефект върху инфлацията (намаляващ или стимулиращ). Това може да повлияе на състоянието на разпределение на данъчното бреме. Евентуално намаление на ставката може да увеличи търсенето пропорционално на разходите на домакинствата. По този начин промяната в ставката ще се отрази повече на богатите, докато по-бедните могат да предпочетат да увеличат спестяванията си, вместо да харчат повече.

„Всички разговори за намаляване на данъци, особено за ДДС, са неадекватни! Никой в България няма проблем с данъците. Намаляване на ставката на косвения налог до 18% звучи популярно, но зад тази идея не стои нищо. Категорично това няма да доведе до намаляване на цените. Партиите трябва да се фокусират върху качеството на администрацията. Данъчните закони трябва да бъдат замразени поне за 3 години. Постоянните промени объркват хората. Нужно е време да се установят практиките. И защо никой не говори за ефективност на разходите и качество на публичните услуги? Това е много по-важно от намаляване на ставката по ДДС“, коментира за Investor. bg Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.

Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Импе - както се видя държавата предпочита високите цени точно заради постъпленията от ДДС. Та едва ли някога държават ще тръгне да влиза в разходи за да свали цените и надценките като знае с колко това ще ощети държавния бюджет.На никой български политик или търговец НЕ му пука нито за народа, нито за социални ефекти от каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
Първо тъй като държавните служители така или иначе не си вършат работата това е начин да се съкратят, второ те са склонни към корупция, но теб как ще те подкупят и защо след като ще вземеш не чак толкова голяма сума. Трето има и културен начин за предаване на бележките. Счетоводни кантори както е на Запад. Носиш си бележките там. Те ти изготвят данъчна декларация и при искане от НАП предоставят касовите бележки който са им нужни и който са ползвали при изготвяне на данъчната ти декларация. Пускат я електронно в НАП (тъкмо стимул да се довърши електронното правителство което е с добавен бонус още съкращение на държавни служители) и това е. Никой няма да губи време и да прави опашки в НАП и да няма извинения за назначаване на още държавни заплатополучатели. По този начин намираш работа на част от висшистите който сега ревът, че са без работа (създаваш работни места) те получават % от възстановените ти данъци което ги стимулира да си вършат работата съвестно и да докажат всяка стотинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
Честно казано много повече се дразня, че политиците ни са го превърнали в бит пазар и само обещания. След като искат доверие от нас на кредит да кандидатстват за него така както ние кандидатстваме за кредит в банка. С ясна програма обвързана с дати, срокове, кой ще е виновен, какви ще са последствията за него, какъв ще е ефекта от това или онова решение. Също така трябва да има една одобрена от всички концепция за развитие на държавата която да се спазва от всички партии и тя също да е обвързана с точни дати и срокове. Без значение кой е на власт да има едни базови цели за държавата който да се постигат. Също така е крайно време да се вкара закон, че може да се кандидатираш 2 пъти (ако не те избират значи никой не те иска, ако те избират значи си направил каквото можеш и това е) за да се спре с професия депутат. Също така трябва всеки който е бил член на БКП да няма право да се кандидатира в избори и да работи на държавна работа. По този начин системата ще се изчисти от не малко хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Но да предложат на хората да възстановяват 2% срещу предоставени касове бележки.----и в края на годината като ида с два чувала бележки, кой ще ги брои ? А опашката след мен, колко време ще чакат като видят че и след мен има един с два чувала?иначе добре звучи тази невъзможна операция ? :):)Бой по данъчните да си вършат работата е решението, а не да се аутсорсва всяка работа на институциите към гражданите, тогава защо са ни институции за които събираме данъци ? .... ако ние ще ги контролираме, да махат данъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Нещо се обърка. Ти ми говориш за държавно контролирани цени. В момента има пазар за горивата и на 2,7 лв. Когато пазарът има капацитет за тези цени кой доставчик ще продава на 1,5, пък бил той и държавен. Във Фолксваген и в Рено (мисля че не беше Пежо) има държавно участие, ама да си видял някъде Фолксваген за 5000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Не така. Д-р инж. Борисов е светлинни години пред др. Тодор Живков.http://iliaganchev.blog.bg/history/2011/02/01/disertaciiata-na-d-r-inj-boiko-borisov-jertva-na-otnosheniet.677355
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
Dies Irae
преди 7 години
Аз съм за масови съкращения в държавна администрация (800 хил. държавни хрантутници) от който ползи няма никакви. А за помощите, ползване на здравни заведения и всичко друго да е само за тези който плащат данъци. Ако работиш и плащаш данъци ако ще и ром да си да имаш право да ползваш всичко. Ако не си плащал данъци американец да си да нямаш право на нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
Нещо, пак некадърно сравнение !??? ЕДНО Е ДА СРИЧАШ, ДРУГО Е ДА МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ И ПИШЕШ, ПОНЕ!!!! смешно е как сравнявате, пълни некадърници с човек завършил висше!?? МНОГО НЕУДАЧНО И ГЛУПАВО СРАВНЕНИЕ!!?? НО НИЩО, ПЛЕЩЕТЕ СИ ГЛУПОСТИТЕ !!!БОЙКО ВСЕКИ МЕСЕЦ Е В БРЮКСЕЛ, ПЛЕВНЯТА СЪЩО, НО УВИ ТИЯ СЕГАШНИТЕ КОЛКО ПЪТИ ЩЕ БЪДАТ ПОКАНЕНИ, ЧЕ ДА ОТИДАТ, ХВАЩАТ ЛИ ВИ ГЛАВИТЕ НЕЩО ОТ ПОЛИТИКА. ВЪОБЩЕ ?!??И МОЖЕ ЛИ 45 ГОДИНИ ДА СЕ ИЗБИРА, СЕЛЯНИН ОТ СЕЛО С БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И СРИЧАЩ??? ТОВА ЛИ ЗНАЧЕЛО ВЛАСТТА НА НАРОДА !!! ПО СЕЛАТА КМЕТОВЕТЕ С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ И ТАКА СЕ ПРАВИ ТКЗС, ЗАВОДИ И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ С ДЕСЕТИЛЕТИЯ !! ТАКА, ЧЕ ЯВНО СТЕ СИ МНОГО НЕ ОБРАЗОВАНИ КАТО ЦЯЛО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
sdar
преди 7 години
Абе той и Бойко малко срича и не знае чужди езици, ама ни управлява вече 2 мандата.Така е не е важно колко знае човек, а колко му сече пипето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Айде пак социализъм. Не си го даваме свободния пазар. Който не иска да не купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още