IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е вредно да се намалява ДДС сега?

Няколко политически сили залагат понижение на косвения налог на 18%, но подобна мярка може сериозно да застраши изпълнението на бюджета

08:12 | 22.02.17 г. 58
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато дойде време за избори, кандидат-депутатите ни заливат с идеи за икономически просперитет на България. За съжаление, повечето предложения са кое от кое по-абсурдни. Приличат си само по едно –  преливат от популизъм и са лишени от елементарна икономическа логика.

Дори идеи като тази за поетапно намаляване на ДДС от 20% на 18% (предложението е заложено в предизборните програми на Реформаторския блок и Глас Народен, както и на Да, България), е представена без адекватна обосновка и детайлен анализ. Защото намаляването с близо 10% на един от най-важните налози за държавната хазна би следвало да бъде анонсирано с конкретни разчети до какво ще доведе и как ще се отрази на фирми и граждани. 

Безспорно най-големите приходи в бюджета са от ДДС. Едва ли ще бъде пресилено, ако кажем, че постъпленията от данък добавена стойност са гръбнакът на държавната хазна. Само за 2016 г. от този налог са събрани 8,5 млрд. лв., при планирани 8,4 млрд. лв.

Косвените налози са най-сериозното приходно перо, което ясно показва дали има раздвижване на вътрешното потребление, защото тези данъци се плащат именно от потребителите.

Истината е, че хората не работят, за да плащат данъци. Те спестяват, за да увеличат своето богатство, а данъчната политика трябва да стимулира именно това.

Дали обаче понижаването на ставката по ДДС ще доведе до намаление на цените и стимулиране на потреблението?

„По-високото потребление води до повишен икономически ръст. Проблемът е, че ефектът от стимулирането на растежа с намаление на ДДС не е дългосрочно. Това би имало ефект през първите 2 години, ще направи икономиката по-силна, но след това ще се абсорбира. Особено ако има повишение на долара, например, ефектът ще изчезне. Горивата пак ще поскъпнат. Под въпрос е фискалният ефект от тази мярка. Тук става въпрос за ниво на еластичност. Истината е, че нямаме проблем с потреблението и съответно нямаме нужда да го стимулираме. Имаме проблем с бюрокрацията. България е на първо място по административна тежест. За да стимулираме инвестициите и спестяванията не е нужен по-нисък ДДС, а цялостна икономическа стратегия“. Това коментира пред Investor.bg член на Фискалния съвет, който пожела да остане анонимен. 

Знае се, че данъците могат да променят цените на пазара и да деформират поведението на стопанските субекти.

Данъчната система не трябва да пречи на ефективното разпределение на ресурсите.

Промяната на косвените данъци може да има пряк ефект върху инфлацията (намаляващ или стимулиращ). Това може да повлияе на състоянието на разпределение на данъчното бреме. Евентуално намаление на ставката може да увеличи търсенето пропорционално на разходите на домакинствата. По този начин промяната в ставката ще се отрази повече на богатите, докато по-бедните могат да предпочетат да увеличат спестяванията си, вместо да харчат повече.

„Всички разговори за намаляване на данъци, особено за ДДС, са неадекватни! Никой в България няма проблем с данъците. Намаляване на ставката на косвения налог до 18% звучи популярно, но зад тази идея не стои нищо. Категорично това няма да доведе до намаляване на цените. Партиите трябва да се фокусират върху качеството на администрацията. Данъчните закони трябва да бъдат замразени поне за 3 години. Постоянните промени объркват хората. Нужно е време да се установят практиките. И защо никой не говори за ефективност на разходите и качество на публичните услуги? Това е много по-важно от намаляване на ставката по ДДС“, коментира за Investor. bg Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.

Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 8
StraightForward
преди 7 години
ТИ СИ ТЕЖКО БОЛЕН И ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВАШ, НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ВЗЕМЕ ДЪРЖАВАТА ТИЯ МИЛИАРДИ И ДА ТЕ ЛЪЖИ, ЧЕ НЕ Е ФАЛИРАЛА, СПРАВКА ЦЕЛИЯТ МАНДАТ НА ТОДОР ЖИВКОВ, ЧОВЕКА Е ИМАЛ СРЕДНО С УСПЕХ СРЕДЕН 2.88 СРИЧАЛ Е КАТО Е ЧЕТЯЛ!!! НО ВИЕ НЕ СИ ПРИЛИЧАТЕ НАЛИ!?? ХАХАХАХАХНЕ ПИШИ ПОВЕЧЕ ПО САЙТА, ЧЕ СИ МНОГО НЕКАДЪРЕН И МНОГО ХОРА СЕ СМЕЯТ И НА САЙТА ЗАРАДИ ТАКИВА НЕКАДЪРНИ ДЪРЖАВНИЦИ, КАТО ТЕБ!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Виж какво е при горивата.Защо търговците собственици на бензиностанции не свалят цените за да има социален ефект върху българския потребител а продължават да продават с 25-30 ст. надценка?На кой друг в освен на теб в тая държава му пука за социалния ефект?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Практиката в България досега е показала, че когато държавата свали ДДС, търговците запазват цените вместо да ги намалят и обират разликата.Ако искаш да има социални последствия намаленото ДДС трябва да изринеш повечето български търговци и да поканиш търговци с друга подходяща култура дето не са толкова алчни и арогантни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Съгласен съм, бе приятелю, но това не може да стане без функционирането на другите източници на приходи в бюджета! Всички са за диференцирани ставки на ДДС, необлагаемият минимум също е много добра идея, но трябва да вземеш под внимание ефекта върху бюджета като цяло. Без да си си направил правилно сметките, може да отвориш една сериозна дупка в публичните финанси, със съответните последици от това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Чудех се как така излезнахме на излишък, пък то било дефицит."изключение е 2016 г., когато заради неразплатени разходи по европейските програми и забавени капиталови разходи в края на декември беше отчетен 1,4 млрд. лв. излишък"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
Dies Irae
преди 7 години
Нека да оставят ДДС 20% така както си е. Но да предложат на хората да възстановяват 2% срещу предоставени касове бележки. По този начин потребителите сами ще изкарат оборотите на всички търговци на светло + Съкращаване на администрацията защото вече няма да има смисъл от проверяващи (самите граждани се превръщат в данъчни като изискват касов бон за всичко). Малка част от сегашния апарат занимаващ се с ДДС да остане да обработва получените касови бонове спрямо декларираното от търговските обекти и да сравнява и по този начин да се изловят тези който не декларират ДДС коректно. Само от допълнителните приходи в следствие от изкарване на реалните обороти не само ще се плати за тази промяна, а дори държавата ще е на + и хората ще го усетят защото средно по 600 лева на месец = 7200 от тях 20% =1440 така, че дори и 2% от тези 20% са една добра сума която може да помогне с коледните празненства или в подготовката за училище на децата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
sdar
преди 7 години
Защо постоянно преиначаваш думите ми? Аз казах че е добре не да се намали ДДС-то на 18%, а да се въведе диференцирана ставка за храни и лекарства, такак както е по белия свят, дори и в Румъния е така. Дори и в западнала заборляла Гърция също е така. Само у нас от бедния се дерат по 2 кожи: веднъж с липсата на необлагаем минимум по подоходния ни данък, и втори път с ДДС-то на общо основание дори и за основните храни и лекарства. И по двете сме голямо изключение от световната практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
*Или най-много ефектът да бъде минималистичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Къде видя противоречие? Напълно съм убеден, че смъкване на ставката с 2 пункта, няма да доведе да повече потребление. Или най-малкото ефектът ще бъде минималистичен. Едва ли нещо, което сега струва 10 лв с ДДС, ще стане по-атрактивно, ако цената му спадне с 20 стотинки. Стабилният ръст на заплатите на всеки трудещ се, може да вдигне приходите. Въвеждането на различни ставки, да, тук може да очакваме по-сериозен ефект, но той ще е по-скоро облекчителен за част от населението. Което не е нещо лошо, разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Ако все пак стане някакъв номер и след изборите лъжливите комунисти и техните също така лъжливи отрочета дойдат отново на власт нека пък да смъкнат ДДС с колкото се може повече. Така само ще ускорят следващото си падение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още