IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е вредно да се намалява ДДС сега?

Няколко политически сили залагат понижение на косвения налог на 18%, но подобна мярка може сериозно да застраши изпълнението на бюджета

08:12 | 22.02.17 г. 58
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Когато дойде време за избори, кандидат-депутатите ни заливат с идеи за икономически просперитет на България. За съжаление, повечето предложения са кое от кое по-абсурдни. Приличат си само по едно –  преливат от популизъм и са лишени от елементарна икономическа логика.

Дори идеи като тази за поетапно намаляване на ДДС от 20% на 18% (предложението е заложено в предизборните програми на Реформаторския блок и Глас Народен, както и на Да, България), е представена без адекватна обосновка и детайлен анализ. Защото намаляването с близо 10% на един от най-важните налози за държавната хазна би следвало да бъде анонсирано с конкретни разчети до какво ще доведе и как ще се отрази на фирми и граждани. 

Безспорно най-големите приходи в бюджета са от ДДС. Едва ли ще бъде пресилено, ако кажем, че постъпленията от данък добавена стойност са гръбнакът на държавната хазна. Само за 2016 г. от този налог са събрани 8,5 млрд. лв., при планирани 8,4 млрд. лв.

Косвените налози са най-сериозното приходно перо, което ясно показва дали има раздвижване на вътрешното потребление, защото тези данъци се плащат именно от потребителите.

Истината е, че хората не работят, за да плащат данъци. Те спестяват, за да увеличат своето богатство, а данъчната политика трябва да стимулира именно това.

Дали обаче понижаването на ставката по ДДС ще доведе до намаление на цените и стимулиране на потреблението?

„По-високото потребление води до повишен икономически ръст. Проблемът е, че ефектът от стимулирането на растежа с намаление на ДДС не е дългосрочно. Това би имало ефект през първите 2 години, ще направи икономиката по-силна, но след това ще се абсорбира. Особено ако има повишение на долара, например, ефектът ще изчезне. Горивата пак ще поскъпнат. Под въпрос е фискалният ефект от тази мярка. Тук става въпрос за ниво на еластичност. Истината е, че нямаме проблем с потреблението и съответно нямаме нужда да го стимулираме. Имаме проблем с бюрокрацията. България е на първо място по административна тежест. За да стимулираме инвестициите и спестяванията не е нужен по-нисък ДДС, а цялостна икономическа стратегия“. Това коментира пред Investor.bg член на Фискалния съвет, който пожела да остане анонимен. 

Знае се, че данъците могат да променят цените на пазара и да деформират поведението на стопанските субекти.

Данъчната система не трябва да пречи на ефективното разпределение на ресурсите.

Промяната на косвените данъци може да има пряк ефект върху инфлацията (намаляващ или стимулиращ). Това може да повлияе на състоянието на разпределение на данъчното бреме. Евентуално намаление на ставката може да увеличи търсенето пропорционално на разходите на домакинствата. По този начин промяната в ставката ще се отрази повече на богатите, докато по-бедните могат да предпочетат да увеличат спестяванията си, вместо да харчат повече.

„Всички разговори за намаляване на данъци, особено за ДДС, са неадекватни! Никой в България няма проблем с данъците. Намаляване на ставката на косвения налог до 18% звучи популярно, но зад тази идея не стои нищо. Категорично това няма да доведе до намаляване на цените. Партиите трябва да се фокусират върху качеството на администрацията. Данъчните закони трябва да бъдат замразени поне за 3 години. Постоянните промени объркват хората. Нужно е време да се установят практиките. И защо никой не говори за ефективност на разходите и качество на публичните услуги? Това е много по-важно от намаляване на ставката по ДДС“, коментира за Investor. bg Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.

Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 4 rate down comment 4
v_tin
преди 7 години
Кажи го на твоите учители че някой ученик е завършил с 2,88. Най вероятно ще ти се смеят със задните си части на педя под кръста, Макар че така като ти гледам разсъжденията ти сигурно си бил отличника на класа с 2,00
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Е що да не можеш, щото ШУТИН И ПИОНКИТЕ ТУК НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ЛИ ??? Или щото имаш детски мозък от край време и се излагаш, яко !!!! Ей некадърници не ви искате жалките опити за съвети и зависимости!??? завършил е средно с среден 2.88 ***, ТИ ВЪОБЩЕ РАЗБИРАШ ЛИ ЗА КАКВА ТОТАЛНА ПРОСТОТИЯ ОТ ВАША СТРАНА ГОВОРИМ !!!НА РУСНАЦИТЕ, ЛЕНИН ЛИ ИМ Е ИЗМИСЛИЛ ЕЗИКА??? хахахахаха ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА РАЗЛИЧАВАТЕ ЛЪЖИТЕ ОТ НОРМАЛНИТЕ НОВИНИ!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 5
v_tin
преди 7 години
Не говори глупости , в германия имам право на 5% от облагаемата сума за лекарства, кой ги брои според теб. За миналата година имам около 300 евро за лекарства, кой да ги брои според теб- ами на когото му се плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 5
v_tin
преди 7 години
хахаха, погледни "" Най-голямата дермокрация""" Да направим като нея. Ама не , не може да правим като нея, защото само тя може да прави така. Смешникът си ти. А за тодор живков- по твоите думи означава че не е завършил, няма как да завършиш с двойка по някой предмет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 11 rate down comment 1
karadjata
преди 7 години
най-добър вариант е този който предлагам аз: 1)премахване на 5% данък дивидент 2)премахване на данък "лихва" 3)намаление на на данък печалба за ЕТ от 15% на 10%4)повишаване на задължителния праг за регистрация по ДДС от сегашните 50,000 лв на 120,000 лв или 150,000 лв или 180,000 лв5)намаление на ДДС на 10% на сметките за ток, вода, парно.6)премахване на еко такса за първоначална регистрация на автомобил 7)промяна методиката за формиране на данък МПС (тотално нелогичен е сега)8)отмяна облагането с ДДС на нотариалните услуги и много други неща за които никоя политическа партия не говори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Намаляването на ДДС е удар в сърцето на мафията и тя няма да го позволи! От "източване" на ДДС тя печели повече, отколкото от наркотици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
След съкращаване на администрацията и съответно на държавните разходи следва и всички данъци и ставки да се намалят с някакъв процент. Така държавата ще може да плаща заплати на останалите държавни служители. Ще има пари за инвестиции и хората ще имат повече доходи за потребление. Това е. Всяко нещо и действие е следствие от предходно предприети решения и действия. Да трябва да се съкратят, но преди това трябва да се направи предпоставка за нормална работа между хората и държавния апарат, а не просто да ги съкратят и да настане хаос след което да ги назначат пак, но да използват този изкуствено създаден хаос за да им вдигнат заплатите и съответно на нас данъците за да може да ги храним.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Dies Irae
преди 7 години
С тази промяна ще плащаш по малко за администрация. Аз съм за съкращаването и поне с 70% но преди това да стане трябва или да се промени закона и да отпаднат много от безполезните изисквания (като статистиката например) или да се промени модела на работа. Второ как точно ще се точи ДДС след като касовите бележки са обвързани с декларациите за оборот на търговските обекти? Или някой ще е толкова *** да издава фиктивни касови бележки и да внася 20% ДДС за да може някой да източи 2% от тези 20% ДДС нещо май математиката тук не пасва. И да по добре е частни лица да се занимават с това отколкото някаква лелка да и през оная работа защото тя от това 2 лева дори не взима. Когато някой ще вземе пари тогава работи. Какво по просто искаш от това като си платиш на касата пазиш си бележката и един път в годината или ако искаш на 3 месеца отиваш в офис Х и си оставяш бележките. На края на годината на същата банкова сметка на която ти превеждат болничните ти превеждат и възстановеното ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Няма регулация или забрана на света която да е по силна от това да убедиш хората че трябва да плащат данъци ! ... то е както с цигарите и наркотиците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Трето има и културен начин за предаване на бележките. Счетоводни кантори както е на Запад. Носиш си бележките там.----разбрах те, пак друг ще ми върши работата но срещу още едно комисионно. тоест един път плащаме заплати на администрацията с данъците си и после на частна такава от 2% които си връщам (като няма да засягам темата с за нашата съдебна система и как едно такова предложение ще спомогне за точене на ДДС) ... както и да го смятам, плащам зада ми приберат парите и пак гаранция няма че ще получа услугата за която съм платил, защото държавните агенции вече не може да ги аусорснем на частна такава :) .... или ако трябва да сумаризирам има два варианта да се зарина с административна работа зада си платя данъците или да се зарина пак в административна работа зада ги укрия :):) избора е някак си естествен :)ако искат да събират повече данъци, те трябва да са прости за разбиране от хората, лесни за събиране и резултатите от тяхното плащане да са видими....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още