IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховане по олимпийски

Фалитът на кипърската компания постави повече въпроси, отколкото даде отговори, защитава ли законодателството потребителите, пише в анализ на ВУЗФ

19:31 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Гаранции при ПТП

От "Обезпечителния фонд" се гарантират всички вземания на лицата по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и задължителната застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз – в пълен размер до размера на минималната задължителна застрахователна сума, установена в Кодекса за застраховането.

По задължителната застраховка “Гражданска отговорност на автомобилистите” за вреди на имущество (вещи) се изплащат до 2 млн. лв. за едно събитие, независимо от броя на увредените лица.

За неимуществени и имуществени вреди в следствие на телесно увреждане или смърт – 10 млн. лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица.

По задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз е 50 хил. лв. за всяко събитие за всеки пътник.

По всички застраховки “Живот” на едно лице в един застраховател, независимо от броя на вземанията, се изплаща до 196 хил. лева.

От разпоредбите на българското законодателство, които са синхронизирани с европейското, става ясно, че при фалит на дружество, регистрирано в нашата страна, от Обезпечителният фонд няма да се изплащат средства по доброволните имуществени застраховки.

В "Олимпик" има много лица, сключили застраховки „Каско“ на МПС, „Пожар и природни бедствия“, „Други щети на имущество“, застраховки за превоз на товари (известната „Карго“ застраховка), редица видове професионални отговорности (в т.ч. и професионални отговорности на лекари и лечебни заведения), различните видове застраховки „Злополука“, задължителните медицински застраховки на чужденци и други застраховки.

Претенции към кипърския Гаранционен фонд

Всички тези застраховани лица по доброволни или задължителни, но не по Кодекса за застраховането, а на база друг закон, нямат право да претендират за покриване със средства от Обезпечителния фонд на проявения при тях застрахователен риск.

Техните претенции ще бъдат покривани със средства от масата на несъстоятелност на дружеството, а рискът тези средства да се окажат недостатъчни и претенциите да не бъдат удовлетворени съществува. Такъв риск по отношение на претенциите по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ не съществува, тъй като те са гарантирани от кипърския Гаранционен фонд, категорични са от ВУЗФ.

Съгласно действащото законодателство, лицата които имат да получават застрахователни обезщетения по реда на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите трябва да се обърнат към Гаранционния фонд на Кипър, за да получат полагащото им се обезщетение, съветват експертите на висшето училище.

От ВУЗФ напомнят, че в рамките на ЕС, всеки национален Гаранционен фонд събира средства за покриване на обезщетения при фалит на местен застраховател по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Остава открит обаче въпросът със сроковете за изплащане на тези обезщетения и евентуалното забавяне на средства, при сериозни телесни наранявания и необходимостта от средства за лечение и/или текущо обезпечение на разходи при трайна инвалидност (за лекарства, медицински грижи, пенсии на наследници и др.)

Инвестиции в 1,50 лева

Има обаче един друг тънък момент. От законодателна гледна точка ЗК „Олимпик” е освободен да участва във финансирането на "Обезпечителния фонд", а има задължение да участва във финансирането само на фонда „За Незастраховани МПС“, респективно да прави отчисление към Гаранционния фонд единствено в размер на 8,50 лв. за всяко застраховано МПС по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Защо тогава във всяка издадена полица по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, от клона на “Олимпик” в България, фигурира на отделен ред, както е законовото изискване, сумата от 10 лева, а не от 8,50 лв.? Каква е съдбата на тези 1,50 лв. събирани в повече с всяка една издадена през годините полица по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още