IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховане по олимпийски

Фалитът на кипърската компания постави повече въпроси, отколкото даде отговори, защитава ли законодателството потребителите, пише в анализ на ВУЗФ

19:31 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Застраховка с повече неизвестни

Не е ясно дали тези лица ще получат пропорционална част от платената брутна премия или пропорционална част от нетна премия, т.е. след като тя бъде намалена с изплатените на посредниците комисионни възнаграждения, покритите от дружеството административно стопански разходи, платения от него 2% данък на българската държава, съгласно Закона за данъка върху застрахователните премии, т.е. на разпределение за неизтеклия срок на договора коя премия ще подлежи – брутната или нетната?

Нетната премия е около 80% от брутната.

От Лабораторията за научно-приложни изследвания към ВУЗФ пресмятат, че много от сумите, които ще има да се връщат от страна на “Олимпик” на застрахованите лица, ще бъдат незначителни. Друга част няма да бъдат потърсени с оглед икономически необоснования им размер, като по данни на КФН тези суми, подлежащи на връщане ще варират между 3 и 78 лв. т.е. неоправдано ниски от гледна точка загубата на време за подаване на заявления, чакане на опашки, излизане от работа и прочее.

По оповестени от КФН данни за неизтеклия срок на договорите, ЗК “Олимпик” дължи 9,35 млн. лв. За същия период събраният от дружеството премиен приход за тези 197 551 договора възлиза на 40 млн. лв. или това прави 202 лева средна цена на застраховка.

Трябва да се разгледат данните за профила на портфейла на клона на “Олимпик” в нашата страна (брой МПС по рискови групи) и средната цена за всяка една рискова група, както и да оповести средната пазарна цена за всяка рискова група през същия период.

Все още липсва информация за това къде е този премиен приход (40 млн. лева) и в какви активи е инвестиран не само той, но и техническите резерви. Липсва информация и за техния размер и структура на активите на дружеството.

Справки на застрахователните експерти показва, че реализираният от клона на “Олимпик“ премиен приход надвишава значително премийния приход, реализиран от компанията майка в Кипър. Липсва обаче информация за това къде се инвестират тези средства, както и къде – в Кипър или в България?

В медийното пространство редица лица от практиката, включително и представители на надзорната институция апелираха лицата със застраховки в “Олимпик” да си сключат задължителната застраховка на друго място, като разкриваха последиците от липсата на задължителната полица, а именно – да покрият за собствена сметка причинените от тях щети на трети лица, вследствие управление или притежание на МПС. Те рискуват да бъдат санкционирани от органите на КАТ при проверка с глобата от 400 лева, както и да им бъде дерегистрирано по служебен път моторното превозно средство.

Миграция към други компании

Слабо бе дискутиран проблемът, че за да може лицето да сключи при друг застраховател задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, то следва да му бъде прекратена полицата в единната система на Гаранционния фонд, т.е. да бъде освободено от Олимпик.

С оглед големия брой претенции към клона на “Олимпик”, те не съумяват адекватно и в срокове да освободят всички заведени пред тях искания за предсрочно прекратяване. Ето защо високо следва да се оцени, дори и с известно закъснение (на 15 август), организираното служебно техническото прекратяване на всички полици, и предоставената възможност за издаване на нови с дата на покритие от 00:00 часа на 18 август.

Въпросът, който тревожи всички лица в този момент е дали ще има ли и други фалирали застрахователи в България и кой ще е следващият, дават гласност на настроенията сред потребителите от ВУЗФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още