IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховане по олимпийски

Фалитът на кипърската компания постави повече въпроси, отколкото даде отговори, защитава ли законодателството потребителите, пише в анализ на ВУЗФ

19:31 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кипърската ЗК „Олимпик” е застрахователно дружество от страна членка на ЕС и работи в България при условията на право на установяване (чрез клон), то е освободено от задължението да превежда средства към Обезпечителения фонд. Съгласно българското законодателство, което е синхронизирано с европейското, двата фонда – „Фонд за незастраховани МПС“ и „Обезпечителен фонд, се водят разделно и не се допуска плащане на средства от единия фонд за сметка на другия. Единствено с решение на Комисията за финансов надзор (КФН), по предложение на управителния съвет на Гаранционния фонд, може да се прехвърлят средства при недостиг от единия фонд в другия.

Това пише в анализ на екипа от Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ), която ще се открие през есента, за случващото се на българския застрахователен пазар след фалита на „Олимпик“.

Застрахователната компания “Олимпик” със седалище в Кипър от десетина години оперира на територията на  България при условията на право на установяване чрез клон, който не е самостоятелно юридическо лице, поради което не води самостоятелен баланс, а агрегира своите резултати с тези на компанията майка в Кипър (в България клонът е на оборотна ведомост), уточняват от ВУЗФ.

Но след като работи на българския пазар, кипърското дружество е длъжно да спазва законите на страната, а по отношение на практикуваната от него задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите (с над 80% дял в портфейла), да спазва и специфичните правни норми в тази област, както и да подава исканите от българския надзорен орган, в случая КФН справки.

Принос в Гаранционния фонд

Кипърското дружество е извършило интеграция със системата на Гаранционния фонд, за да може да издава полици, да подава информация за предявените и изплатени претенции по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите към Информационния център на Гаранционния фонд. То е получило е Уникален идентификационен код (28) от него, станало е член е Гаранционния фонд и Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), за което е канено на всички общи и отчетно изборни събрания на тези институции.

Възниква въпросът длъжен ли е клонът да прави отчисления към Гаранционния фонд и ако да, то в какъв размер?

В Кодекса за застраховането е записано, че: Застрахователите от държави членки, които предлагат задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и/или задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в Република България при условията на правото на установяване или свободата на предоставяне на услуги, правят вноски във фонда. В текста на Кодекса се посочва, че „Гаранционният фонд създава и управлява, като обособени сметки: Фонд за гарантиране на вземанията на увредените лица от незастраховани и неидентифицирани моторни превозни средства ("Фонд за незастраховани МПС") и Фонд за гарантиране на вземанията при несъстоятелност на застраховател ("Обезпечителен фонд").

В Кодекса за зстраховането ясно са посочени възможностите за набиране на средства в тези фондове в случай, че те се окажат недостатъчни. Това се прави с решение на КФН, по предложение отново на управителния съвет на Гаранционния фонд.

Възможностите за набиране на допълнителни средства са няколко: използване на заем, в т.ч и емисия на дългови ценни книжа; авансови годишни вноски от застрахователите и/или допълнителни вноски, като размерът им се определя на базата на годишната вноска за предходната година, увеличение на размера на годишната вноска.

За какво служат двата фонда „За незастраховани МПС“ и „Обезпечителния фонд“?

Финансирането на фонда „За незастраховани МПС“ се прави от всички застрахователи, които сключват задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз. Размерът на вноските се одобрява от КФН, по предложение на Съвета на Гаранционния фонд.

Вноските се плащат еднократно и се събират с премията по застраховката или с първата част от нея, при разсрочено плащане. Към настоящия момент одобреният от КФН размер на вноските е 8,50 лв. за всяко застраховано МПС (по задължитена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите) и по 0,15 лв. за всяко едно застраховано място по застраховка „Злополука“ на пътниците в средствата за обществен превоз.

Средствата на фонда се използват за покриване на имуществени и неимуществени претенции на трети лица в следствие на смърт или увреждане, причинени от МПС, което няма сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Според Кодекса за застраховането клон на застраховател от държава членка на ЕС е освободен от задължение да участва във финансирането на „Обезпечителния фонд“.

Трябва обаче да се знае, че вноски във фонда се правят за всяко лице, застраховано по всеки договор за рискова застраховка, осигуряващ покритие в съответната година – по 0,70 лв., както и за всяко лице, застраховано по всички останали договори за застраховка, осигуряващи покритие в съответната година – по 1,00 лев, но не повече от 2% от размера на дължимата годишна премия.

Задължително се правят вноски за всяко моторно превозно средство, с което е сключена застраховка за съответната година – по 1,50 лв., както и за всяко място, без мястото на водача, за което е сключена задължителна застраховка "Злополука" на пътниците за съответната година – по 0,20 лв.

Това означава, че във фонда се внасят единствено средства от всички застрахователи, които сключват всички видове застраховки „Живот“, като се правят отчисления единствено за всяка сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и за задължителната застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз. За останалите доброволни имуществени застраховки няма изискване за отчисление на средства в този Обезпечителен фонд.

Последна актуализация: 09:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още