IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижата на държавата е само институционалната помощ в случая с "Олимпик"

Според икономиста Георги Найденов държавата не може да влиза в един спор между частен застраховател и неговите клиенти

22:26 | 20.08.18 г. 5
Грижата на държавата е само институционалната помощ в случая с "Олимпик"

Единствено да осигури институционална и юридическа помощ на застрахованите в кипърската компания "Олимпик" е това, което трябва да направи държавата. Другото не е нейна грижа, тя не може да влиза в един спор между частен застраховател и неговите клиенти. Това каза икономистът Георги Найденов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Малко по-различен е моят прочит на нещата, свързани с  „Олимпик“, защото скандалът стана политически – някои хора са се оказали неудобни и трябваше да бъдат премахнати от позициите, които заемат.  „Олимпик“ е кипърска компания и надзор над работата й трябва да се извършва от кипърските органи", заяви Найденов.

От 2007 година сме членове на ЕС и всяка компания, която иска може да отвори кслон у нас. Икономистът припомни, че в средата на май месец, когато кипърските органи уведомяват КФН, че дружеството е изгубило лиценз, КФН веднага забранява на дружеството да продава застраховки в България. Комисията е информирала какво се случва и какви ще бъдат последствията.

"Българското общество трябва да проумее, че няма как със занижени цени на застраховки да получи реални обезщетения", каза още икономистът. "Освен това българите, сключили застраховки с кипърското дружество, няма как да имат претенции към българския гаранционен фонд. Голяма част от тях (застраховките) са на разсрочено плащане. Реално няма да претърпят такава голяма загуба за каквато се говори популистки с протести срещу държавата, те ще минат по процедурата на властите в Кипър и ще си получат обезщетенията".

Как Италия с огромни разходи ще дава глас за присъединяването на България към еврото, както и другите международни събития от седмицата - вижте във видеото

Последна актуализация: 20:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Venislav
преди 4 години
Държавата задължава да имаш такава застраховка, от тука се тръгва и всякакви локуми за излишни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
Поредния глашатай :) А след като Олимпик е правила вноски в гаранционен фонд, кво правим а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
https://***/2BwdxeEЕто бе, каролчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
caller
преди 4 години
Олимпик са си кипърска компания и не трябва да сенамесва държавата ни в този казус. Държавата няма такава функция, тя няма как да се меси в един частноправен казус. Олимпик са си внесли каквото трябва в Гаранционния фонд, от там нататък държавата няма какви повече пари да събира.А хората да не се правят на тарикати, а да ходят да си сключат застраховка, защото въпреки приказките как щетите може би можело да ги поеме Гаранционния фонд, то това всички знаем че няма как да стане практически. Ако си клиент на Олимпик и удариш някого, къде ще отидете да декларирате щетите, като Олимпик вече го няма, а Гаранционния фонд не се занимава с приемането на щети?Ще се оплачете на Арменския поп, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
крас
преди 4 години
Олимпик е кипърска компания и надзор над работата й трябва да се извършва от кипърските органи" - заяви Найденов.Г- н НАЙДЕНОВ, Вашето твърдение , че компанията е КИПЪРСКА , А НЕ БЪЛГАРСКА е една голяма опашата ЛЪЖА!!!Предлагам Ви да проверите в БЪЛГАРСКИЯ Търговски регистър фирмата с ЕИК/ПИК200737120 носаща името "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ"Седалището и адрес на управление посочени в ТР са : "БЪЛГАРИЯ област София (столица), община Столичнагр. София 1404район р-н ТриадицаГоце Делчев No 142-142А "В СЪЩИЯТ ТОЗИ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР ЗА СЪЩАТА ТАЗИ ФИРМА Е ЗАПИСАНО : Предмет на дейност - извършване на застрахователна дейност в Република България при условията на правото на установяване !!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЪЙ КАТО КОМПАНИЯТА Е УСТАНОВЕНА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРАВОТО ПО КОЕТО КОМПАНИЯТА ДЕЙСТВА Е БЪЛГАРСКО , А НЕ КИПЪРСКО!!!!!!!!!!По същото това БЪЛГАРСКО ПРАВО И ЗАКОНОДАТЕЛСТВО , КОМПАНИЯТА Е ДЕЙСТВАЩА и като такава е отразена в ТР при действащите фирми , а не при тези които са ЛИКВИДИРАНИ!!!Четейки регистъра констатираме, че преди три месеца на 10 май 2018 година, на фирмата е наложена САМО ЗАБРАНА да продава застрахователни продукти, което СЪВСЕМ НЕ ОЗНАЧАВА , ЧЕ И Е ОТНЕТ ЛИЦЕНЗА ЗА РАБОТА ПО СТАРИТЕ СКЛЮЧЕНИ ДО 10.05.2018 ГОДИНА ДОГОВОРИ!!ЛИПСАТА НА АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ С КОЙТО СЕ ОТНЕМА ЛИЦЕНЗА НА ТАЗИ БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ Я ПРАВИ ДЕЙСТВАЩА , А ИЗДАДЕНИТЕ ДОГОВОРИ ВАЛИДНИ И ДО НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ!!!ПИТАМ СЕ - не се ли срамувате да манипулирате по този начин 275000 честни български данъкоплатци платили застрахователни полици които са ВАЛИДНИ И ДО МОМЕНТА , и да ги принуждавате да гонят МИХАЛЯ В КИПЪР , ДА ГИ ПРИНУЖДАВАТЕ повторно ДА СКЛЮЧВАТ НОВИ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ДЕИСТВАЩИ И КЪМ МОМЕНТА ПОЛИЦИ!!!ДАСРАМЕТЕ СЕ!!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ , ЧЕ СЛУЧАЯТ КТБ СЕ ПОВТАРЯ ОТ СЪЩИТЕ АКТЬОРИ И ОТ СЪЩИТЕ ПОТЪРПЕВШИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още