IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгорелите вноски по застраховки с "Олимпик" не са гарантирани

Депутатите приеха оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн

16:43 | 21.08.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министрите на външните работи и на финансите да търсят възможности за оказване на помощ, включително правна, на лицата, сключили застраховки „Гражданска отговорност“ със застрахователната компания „Олимпик“. Това гласуваха депутатите, които приеха предложение на ГЕРБ за действия след фалита на кипърския застраховател.

Мнозинството гласува още до 7 септември Комисията за финансов надзор (КФН) да представи в Народното събрание доклад за осъществения надзор с информация за собствеността на „Олимпик“ и направените вноски в Гаранционния фонд, както и информация за състоянието на Фонда.

Социалистите внесоха почти същото предложение, което бе отхвърлено. Но, за разлика от ГЕРБ, БСП предлагаха финансовият министър да проучи възможностите за възстановяване на сумите на засегнатите.

Близо 200 хил. български граждани са ощетени с 9,3 млн. лева, преминали в джоба на испанеца Диего Гонзалес Алонсо, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова

В началото на дебата стана ясно, че Ралица Агайн е внесла оставка като зам.-председател на КФН, която по-късно бе приета. Агайн изпревари депутатите, като им представи доклад за действията на надзора по случая.

От нейните думи и последвалия дебат се изясни, че са гарантирани обезщетенията на пострадали при катастрофи, но не и платените премии за прекратени полици. Така 200 хил. засегнати ще трябва да сключат договори за „Гражданска отговорност“ с друг застраховател. 

Засегнатите около 200 хил. автомобилисти трябва в кратък срок да сключат застраховки с друга компания, обясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Ралица Агайн посочи, че според подписаната европейска конвенция за застраховането и действащото законодателство Националното моторно бюро на Кипър покрива окончателно несъстоятелността на застраховател, лицензиран там. 

Съдът в Никозия трябва да се произнесе за ликвидация на компанията, което се очаква да се случи в средата на септември. След започване на процедурата ликвидаторът може да започне действия по изплащане на обезщетения.

За обезщетения по „Гражданска отговорност“ на пострадали българският Гаранционен фонд ще обслужва плащанията у нас и пред него трябва да се изпращат исковете. След това българският фонд ще предяви претенции към кипърския.

По думите ѝ в България действат над 600 застрахователя и на единния европейски пазар всеки застраховател, получил лиценз, може свободно да работи в друга държава членка.

Агайн представи данни, според които средната цена на застраховката на „Олимпик“ е над средните нива за пазара, с изключение на някои сегменти, например в зависимост от възрастта на водача.

Тя предупреди, че след тълкувателно решение на ВАС, което разширява кръга на лицата с право на обезщетение при смърт – не само най-близките като съпруг и съпруга, а и деца, братя и сестри, баби и дядовци и други, се очакват 800 млн. лева допълнителен разход за индустрията, което засилва рисковете за сектора.

За засегнатите от фалита заради прекратените полици тя обясни, че повечето просто няма да платят следваща вноска, но за 29 хил. души предстои плащането на по-скъпа следваща вноска. Системата на гаранционните фондове не покрива тези плащания, такова покритие като цяло няма в ЕС.

Агайн допълни, че балансът на „Олимпик“ се е влошил през 2017 г. от покупка за 150 млн. евро на бразилски застраховател и сделка с корпоративни облигации на компанията майка за 24 млн. евро, които не са приети като стойност от одиторите и в резултат е отнет лицензът на кипърското дружество.

„КФН няма правомощие, което да не е осъществено“, каза Ралица Агайн и отчете, че 200 хил. граждани ще понесат загуби от прекратяване на полиците, но обезщетенията по „Гражданска отговорност“ ще бъдат изплатени.

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че българските граждани трябва да са наясно за риска да загубят премията си при фалит на застраховател от държава, различна от България.

Йордан Цонев (ДПС) предупреди, че предстоят проблеми със „Зелена карта“ и предложи изслушване на сектора с цел превенция. Той също потвърди, че вземанията по щетите са гарантирани, но гаранции по вноските няма.

Премиерът Бойко Борисов предложи работна група на парламента да изясни може ли да бъдат обезщетени гражданите. „Ако ще платим тези пари, да знаем на базата какво, как и защо го плащаме. Ако ще променяме законодателството, това да е предложение на работна група от експерти“, настоя той.

Той допълни, че мястото на управляващите в случая не е в пленарната зала, защото КФН се отчита пред Народното събрание. „Каква политическа отговорност да понесем като КФН е избрана от Парламента“, попита той опозицията. Борисов декларира, че не се е срещал с Агайн.

Волен Сидеров („Атака“) коментира, че засега без законодателни промени въпросът за компенсациите на засегнатите заради прекратените полици не може да бъде решен.

Ралица Агайн уточни, че Гаранционният фонд към 30 юни е с капитал от почти 135 млн. лева, от които Фондът за  незастраховани МПС разполага със 76,3 млн. лева, а обезпечителният фонд с 58,5 млн. лева.

Във  Фонда за незастраховани МПС „Олимпик“ са били задължени да внасят и са внесли 14 млн. лева. В обезпечителния фонд не е трябвало да внасят, но са внесли 2 млн. лева. Тези средства трябва да бъдат възстановени, но юристите трябва да установят на кого – дали на „Олимпик“, или на сключилите застраховка да бъдат върнати по 8,50 лева.

Депутатът Жельо Бойчев (БСП) нарече случая втори провал на институциите след КТБ.

Горанов обобщи в края на дебата, че „ако искаме да търсим решение за чуждите компании и клонове от ЕС при несъстоятелност, имаме изключително малко решения извън законови промени“. Само застрахованите в българските компании имат право да черпят от обезпечителния фонд заради „изгорялата“ премийна вноска, каза той.

Той уточни, че в следващите дни работна група във финансовото министерство се заема да подпомогне Гаранционния фонд, който единствен е страна по конвенцията. Министърът постави въпроса по какъв начин тези 9 млн. могат да бъдат възстановени, без да се платят солидарно от българския данъкоплатец.

Дебатите на извънредното заседание продължават с обсъждане на срива на Търговския регистър. 

Последна актуализация: 22:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 4 години
РАЛИЦА АГАЙН: КФН не отнема лиценз на клон. Отнет е лиценз в Кипър !!!!ЗНАЧИ ""Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ИЗВЪРШВА ЗАСТРАХОВКИ , И ПОЛУЧАВА СРЕДСТВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ ПРЕДВИДЕНИ ЗА БЪЛГАРСКИ ОБЩИНИ ПО КОИТО ТЯ Е ИЗПЪЛНИТЕЛ!!!!!!ТОВА ВЕЧЕ НАИСТИНА Е БЕЗУМИЕ !!!ФИРМАТА В КИПЪР Е УМРЯЛА , НО КЛОНА И В БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА ДЕЙСТВА!!!БРАВО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 4 години
КАСКЪВ Е ТОЗИ ДВОЕН АРШИН НА ЛИКВИДАЦИЯ НА ОЛИМПИК ИНШУРАНС КЪМАНИ?!!КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩАТ НЕГОВИ ОБЕЩЕТЕНИЯ СЕ ПОЛЗВА БЪЛГАРСКИЯ ГАРАНЦИОНЕН ФОНД, а когато трябба да се връщат ПРЕМИИ , застрахованите се пращат за зелен хайвер в МАСАТА НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТА НА КИПЪРСКАТА КОМПАНИЯ?!!!ТОВА Е КРЕЩЯЩТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ !!!!ОТКЪДЕ ПРОИЗТИЧА ТОВА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ОТГОВОРНОСТИТЕ НАЛОЖЕНО ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ?!!Това може да се случи само в една АБУРИГЕНСКА ДЪРЖАВА в която управляващите се държат с поданницити си по този безобразен начин!!Може би си го заслужаваме като народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 4 години
КАСКЪВ Е ТОЗИ ДВОЕН АРШИН НА ЛИКВИДАЦИЯ НА ОЛИМПИК ИНШУРАНС КЪМАНИ?!!КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩАТ НЕГОВИ ОБЕЩЕТЕНИЯ СЕ ПОЛЗВА БЪЛГАРСКИЯ ГАРАНЦИОНЕН ФОНД, а когато трябба да се връщат ПРЕМИИ , застрахованите се пращат за зелен хайвер в МАСАТА НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТА НА КИПЪРСКАТА КОМПАНИЯ?!!!ТОВА Е КРЕЩЯЩТА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ !!!!ОТКЪДЕ ПРОИЗТИЧА ТОВА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ОТГОВОРНОСТИТЕ НАЛОЖЕНО ОТ БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ?!!Това може да се случи само в една АБУРИГЕНСКА ДЪРЖАВА в която управляващите се държат с поданницити си по този безобразен начин!!Може би си го заслужаваме като народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 4 години
НЕ РАЗБИРАМ, В КОЯ ДЪРЖАВА ЖИВЕЯ , в Кипър или в България??ЗАЩО ПРИ ФАЛИТА НА ГРЪЦКАТА ОЛИМПИК СЕ ПРИЛАГА КИПЪРСКОТО , А НЕ БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО??Кипарската "Олимпик Иншуранс Къмпани" има клон в България регистриран като фирма с ПИК 200737120.Името на тази фирма е: "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ", а седалището и адреса на управление посочен ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР е БЪЛГАРИЯгр. София 1404 район р-н Триадица ул. Гоце Делчев No 142-142А.Тя е внасяла дължимите застрахователните закон ВНОСКИ В БЪЛГАРИЯ , а не в Кипър!!От данните пак от ТР е видно, че "извършване на застрахователна дейност в Република България е при условията на правото на установяване " !!ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ УСТАНОВЕНАТА У НАС ФИРМА КОЯТО Е КЛОН НА КИПЪРСКОТО ДРУЖЕСТВО РАБОТИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО , А НЕ ПО КИПЪРСКОТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕЩО ПОВЕЧЕ: Българския фирма която е клон на кипърската е извършвала и дейност свързана с усвояване на СРЕДСТВА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ В ЧЕТИРИ ОБЩИНИ на територията на България в ПЪЛНО СЪОТВЕТСТВИЕ С БЪЛГАРСКОТО, А НЕ С КИПЪРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!ПОЛУЧАВА СЕ НЕЩО МНОГО СТРАННО Когато трябва да получава средства било то от застрахователни премии или от ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ реализирани в български общини , фирмата "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" работи по БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!Когато обаче трябва да връща премиите поради фалита на фирмата в Кипър, тя работи по КИПЪРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!!УЗАКОНЯВАНЕТО НА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ МИНА ПРЕЗ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ С АКТИВНАТА ПОДКРЕПА НА УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ!!!!!!!!НИЕ АБУРИГЕНИ ЛИ СМЕ ЧЕ ДА НИ ГЪРБЯТ ПО ТОЗИ НЕДОСТОЕН НАЧИН!!! В коя държава живеем - в Кипър или в България??Чии поданници сме - на Кипър или на България?!!Кой ще обяви фалита на "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" или тя ще продължи да се гъши с ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ ПО ПРОГРАМИ ПРЕДВИДЕНИ ЗА БЪЛГАРСКИ ОБЩИНИ ??!!НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЕ ДЕПУТАТИ?!!ОТВРАТЕН И ОМЕРЗЕН СЪМ ОТ ВАС И ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Sandy
преди 4 години
Обезщетенията на пострадалите от фалита на ЗК Олимпик ще се изплащат до края на годината във всички офиси на КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ТОВА , ЧЕ СА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ С ДВЕ КОМПАНИИ / български и кипърски Олимпик/ Е ВИДНО ОТ САЙТА НА КИПЪРСКИЯ "ОЛИМПИК ИНШУРЪНС КЪППАНИ" : /https://olympicins.bg/bg/site/index.html/ В него са изнесени ФОРМИ НА ЗАЯВРЕНИЕ С КОИТО ЗАСТРАХОВАНИЯ СЕ ОБРЪЩА КЪМ БЪЛГАРСКАТА ЗК Олимпик Клон България" КЧТ с адрес София, бул. Гоце Делчев 142-142А за връщане на платените премии.УВАЖАЕМИ ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ГОСПОДА ОТ ДАНС И ПРОКУРАТУРА, С кого са сключили договор тези 275000 ощипани българи - с кипърската компания "ОЛИМПИК ИНШУРЪНС КЪППАНИ" или с българската ЗК Олимпик Клон България" КЧТ ????????????????????????????????????????????ОТ КОГО ДА СИ ТЪРСЯТ ПАРИТЕ ГОСПОДА: ОТ КИПЪР ИЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ , ИЛИ ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА И ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА ДА ВИ ПОПИТАТ - какво става в тази държава и кой кой е????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 4 години
РАЗГЛЕДАЙТЕ ПОЛИЦА ИЗДАДЕНА ОТ ВЪПРОСНАТА КОМПАНИЯ.ЛОГОТО И ПЕЧАТА СА НА КИПЪРСКИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛ , А ПИК - КОДА НА БЪЛГАРСКАТА МУ ФИРМА В КОЯТО ТОЙ Е СОБСТВЕНИК!!! В договара са изписани адресите и разрешителните на БЪЛГАРСКИЯ и на КИПЪРСКИЯ ОЛИМПИК!!!Сметката по която се превеждат парите е в ПОЩЕНСКА БАНКА , НО ЗАСЕГА НЕ Е ЯСНО НА КОЯ ОТ ДВЕТЕ ФИРМИ Е - на Българския Олимпик или на КипърскияИмаме сключени 275000 договора в които са вписани данни на ДВЕ ФИРМИ - БЪЛГАРСКИЯ и КИПЪРСКИЯ Олимпик с ПИК -код на БЪЛГАРСКАТА ФИРМА.УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ 275000 ЗАСТРАХОВАНИ НЕ Е НАЯСНО С КОГО ИМА ДОГОВОР - с кипърската ОЛИМПИК ИНШУРЪНС КЪМПАНИ, или с българската "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ с ПИК 200737120 !!!!НЕ СА ЛИ ТЕЗИ ДОГОВОРИ В КОИТО СА ВПИСАНИ ДАННИ ОТ ДВЕТЕ ФИРМИ /българския и кипърския Олимпик/ ДОКУМЕНТНА ИЗМАМА ПРЕД КОЯТО И УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ И КОНТРОЛНИ ОРГАНИ И ДАНС и ........ умишлено си затварят очите. Днес бях изненадан когото БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ взе решение за отнемане на лиценза на КИПЪРСКИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛ при положение , че той е получен в Кипър от кипърския застрахователен надзор. Що за кипърска застрахователна компания е тази която според РУМЕН ГЕЧЕВ няма направена и една застраховка в Кипър???Що се отнася до българската "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" мисля, че ще се окаже че в балансите им исвен парите постъпили по усвояване на ЕВРОПЕЙСКИ средства от четири общини - ЧИРПАН , МИЗИЯ, ПОМОРИЕ, АРДИНО изглежда , че друго няма да имат. НО НЕКА ВИДИМ ДАННИТЕ ОТ ОТЧЕТИТЕ КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ ВЪВ ВЪЗТАНОВЕНИЯТ НАЦЯЛО ТЪРГОВСКСИ РЕГИСТЪР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още