IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ралица Агайн: Обезщетенията на застрахованите в „Олимпик“ ще бъдат изплатени

200 хил. граждани обаче ще понесат загуби от прекратяване на полиците, заяви зам.-председателят на КФН, която днес подаде оставката си

14:22 | 21.08.18 г. 10
<p>
	Ралица Агайн при изказването си пред Народното събрание. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ралица Агайн при изказването си пред Народното събрание. Снимка: БТА

Обезщетенията на застрахованите в „Олимпик“ ще бъдат изплатени, но 200 хил. граждани ще бъдат ощетени от прекратяването на дейността на застрахователя и ще трябва да изчакат процедурата по ликвидация в Кипър, където компанията е регистрирана.

Това стана ясно от изявление на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн в парламента, която представи данни за ситуацията пред депутатите на извънредното им заседание.

Агайн депозира и оставката си в парламента.

„За мен това е емоционален и морален акт на съпричастност към българските граждани, но КФН не е допуснала пропуски, нито пък пропуски в законодателството са ощетили българските граждани“, каза тя.

Финансовият министър Владислав Горанов коментира, че ролята на българския Гаранционен фонд е на „трансмисия“ - орган, който да приема, да определя щетите и да ги претендира пред гръцкия орган.

Той попита защо, след като има европейска конвенция за застрахователния пазар, не е имало в миналото комуникация с кипърския Гаранционен фонд. По думите му тази техническа работа е трябвало да бъде свършена след 10 май.

Горанов подчерта, че при над 600 застрахователи на пазара трябва да стане ясно, че обезпечителният фонд в България е приложим само към български застрахователи и не може да се ползва от регистрирани от компании в ЕС извън България.

Финансовият министър допълни, че българските граждани трябва да са наясно за риска да загубят премията си при фалит на застраховател, регистриран в държава, различна от България.

Ако решим със задна дата да покрием такъв риск, това ще ощети българските компании, които са го покривали с направените до момента вноски.

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че има голяма доза незнание по проблема. Той коментира доклада, като заяви, че е отговорност на страната, която дава лиценза, да извършва надзор. Режимът е уведомителен – когато имаш лиценз в една страна, само уведомяваш, че ще оперираш в друга.

Гаранционните фондове обезщетяват при щета, а не гарантират вноските на потребителите, подчерта депутатът.

Преди това БСП и ГЕРБ предложиха КФН да докладва до 7 септември свършеното по казуса с „Олимпик“ и да се изясни собствеността на компанията, финансовият министър да отчете състоянието на Гаранционния фонд, а управляващите да съдействат за оказване на помощ на потребителите.

Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ИЗВИНЯВАЙ,Но на мен и досега не ми е ясно на кого е издаден лиценза - на кипърската Olympic Insurance Co. Ltd, ила на нейната регистрирана в България "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" с ПИК 200737120Кипърската Olympic Insurance Co. Ltd НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН ПАЗАР , ЗАЩОТО ТЯ НЕ Е РЕГИСТРИРАНА В БЪЛГАРСКИЯ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР !!!РЕГИСТРИРАНАТА ОТ НЕЯ "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" ПЪК ВМЕСТО СЪС ЗАСТРАХОВАНЕ СЕ Е ЗАНИМАВАЛА С УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ "Развитие на човешките ресурси" В ЧЕТИРИ ОБЩИНИ - Чирпан , Мизия , Поморие и Ардино. Ако полиците са издадени от Olympic Insurance Co. Ltd, то тогава БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА е допуснала умишлено на застрахователния пазар да работят СУБЕКТИ БЕЗ ПРАВЕН СТАТУС !!ТОГАВА НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ НОСЯТ НЕ САМО АГАЙН , НО И ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ДОПУСНАЛО СЪЗДАВАНЕТО НА ПОДОБНА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА С 275000 ОЩИПАНИ ЛИЦА!!!Същата тази регистрирана в Кипар и нямаща българска регистрация Olympic Insurance Co. Ltd, няма нито една застраховака в КИПЪР!!!!!!!ТОВА ВЕЧЕ Е НЕЩО СТРАШНО ЗАЩОТО ПРИЕТОТО ДНЕС ОТ ПАРЛАМЕНТА РЕШЕНИЕ Е ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИТЕ ОТ ЕДНО ЧУДОВИЩНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В КОЕТО ОСВЕН КИПЪРСКАТА ПИРАМИДА НЕГЛАСНО УЧАСТВА И ДЪРЖАВАТА С НЕЙНИТЕ ЗАМИЖАЛИ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ!!!АКО Е ТАКА АЗ ПИТАМ - къде е прокуратурата , къде са ДАНС има ли държава или някаква организирана престъпна група периодично ни кръвопуска било то с КТБ , било с разни ОЛИМПИЙЦИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ПРЕДИ ДА ОБЕЩЕТИТЕ ЗАСТРАХОВАНИТЕ , ТРЯБВА ДА ОТНЕМЕТЕ ЛИЦЕНЗА , А ТОВА СТАВА С АКТ НА КФН / а не на праламента/ Такъв акт на КФН липсва и не е отразе и да моманта в Търговския регистър или в Държавен вестник!!!НА КАКВО ОСНАВАНИЕ СЕ ОБЕЗСИЛВАТ ДОГОВОРИ НА ДЕЙСТВАЩА И КЪМ МОМЕНТА КОМПАНИЯ КОЯТО НЕ Е С ОТНЕТ ЛИЦЕНЗ?!!ЧАКАМЕ ВИ С АКТА ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
das
преди 4 години
Абе той нашия парламент има световни правомощия, всичко може да отнема, кво толкова е станало?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧЕ В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ Е НЕЧУВАН СКАНДАЛ ДЪЛЖАЩ СЕ НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ГОВОРИЛНЯТА НАРЕЧЕНА ПАРЛАМЕНТ!!НЯМА ДА КОМЕНТИРАМ ДОКОЛКО Е В КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА ДА ОТНЕМА ЛИЦЕНЗА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ , защото но закон това е в преругативите на друг КОНТРОЛЕН ОРГАН който странно защо не е направил все още това!!ПО ИНТЕРЕСНО Е ЗА ОТНЕМАНЕТО НА ЧИЙ ЛИЦЕНЗ ГЛАСУВА ПАРЛАМЕНТА - този на КИПЪРСКИЯ СОБСТВЕНИК / Олимпик иншурънс къмпани/ ИЛИ НА РЕГИСТРИРАНАТА ОТ НЕГО В БЪЛГАРСКИЯ ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР ФИРМА С ПИК 200737120 / "Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ" КОЯТО ПРИТЕЖАВА ИЗДАДЕН В БЪЛГАРИЯ ЛИЦЕНЗ ЗА ЗАСТРАХОВАНЕ ???СТРАННО НО ПАРЛАМЕНТА ГЛАСУВА ЗА ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА НА КИПЪРСАКАТА ФИРМА КАКЪВТО ТЯ НЯМА ИЗДАДЕН У НАС, А ОСТАВИ ЛИЦЕНЗА НА НЕЙНАТА ФИРМА "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАКВО СЕ СЛУЧВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА???НЕКОМПЕТЕНТНИ БЪЛГАРСКИ ОРГАНИ ОТНЕМАТ ЛИЦЕНЗИ КОИТО СА ИЗДАДЕНИ ОТ КИПЪРСКИ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ, а оставят лицензи на регистрираните в България техни фирми / "Застрахователна компания Олимпик - клон България КЧТ/ В ТАЗИ ГОВОРИЛНЯ НАРЕЧЕНА ПАРЛАМЕНТ СЕ НАМИРА НАЙ НИСКОПРОФИЛНАТА ЧАСТ ОТ НАЦИЯТА , КОЯТО ПО НИЩО НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ УПРАВЛЕНСКИЯ ЕКИП НА ДЪРЖАВАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
марин
преди 4 години
Гаранционният и Обезпечителният фонд са два различни фонда с различно предназначение. Първият изплаща само щети, причинени от незастраховани по "ГОА" автомобили, а вторият покрива претенции при фалит на застраховател.Необяснимото е, защо "Олимпик" е отчислявал вноски в двата фонда, а сега се оказва, че във втория не е бил длъжен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
"оранов подчерта, че при над 600 застрахователи на пазара трябва да стане ясно, че обезпечителният фонд в България е приложим само към български застрахователи и не може да се ползва от регистрирани от компании в ЕС извън България."А Олимпийците защо тогава плащат също за ГФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
PetraV
преди 4 години
Калинка, Ралица Агайн, Любчето Качакова (за ония, които вече са я забравили) - серия знайни и незнайни войни, продали не само душата си, но и други неща, на мутро-олигархията в името на спорни кариери и редица компромиси със съвестта си (ако изобщо са имали такива). Апропо, забелязвате ли как бушоните, които гърмят при ББ са все жени?! Чест му прави де, а новоназначените са пак "клети женици".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
das
преди 4 години
Преди 2г. ме отнесе един с застраховка в Олимпик, човека спря в задната ми броня, защото колата му толкова можеше да спира, а аз си спрях нормално на пешеходна пътяка д дам предимство. Ами после ми платиха около 50% от ремонта, или по-точно смяната на задната броня и боядисването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
caller
преди 4 години
Нека минфина ни да каже как да процедираме. Какво правим конкретно при злополука и къде претендираме щетите и представяме двустранния протокол, след като вече няма офиси на Олимпик?Какво казва Горанов по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Ралица Агайн: Обезщетенията на застрахованите в Олимпик ще бъдат изплатени, с бистра, но студена вода и без кисело мляко"! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още