IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от доматите на българския пазар са вносни*

Евтиният внос на зеленчуци все още спъва българските фермери

16:25 | 26.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Засушаването през лятото на 2018 г. в голяма част от Западна Европа се отрази на производството на зеленчуци и води до
по-високи цени на зеленчуците в сравнение с предходни години.

Очаква се средногодишните цени на дребно да отбележат  ръст при доматите с около 16% в сравнение с 2017 г. до 2,82 лв./кг, да няма изменение при пипера – 2,89 лв./кг и понижение с 8% при краставиците до 2,48 лв./кг.

Очертават се два основни проблема пред сектора – организационен, свързан с реализация на продукцията за получаване на най-добрите пазарни условия и производствен -  ефективност и производителност. Очаква се двата проблема да продължат да пречат за преодоляване на стагнацията в зеленчукопроизводството.

В средносрочен план може да се очаква постепенен ръст във вътрешното производство и при трите вида зеленчуци – домати, пипер и краставици, но вносът ще остане значителен, а самозадоволяването ще си остане на нива 0,75.

Проблемът с работната сила също е критичен фактор. Дългосрочните решения са в технологичното модернизиране, за което се изискват капиталови ресурси.

При подпомагане на преработвателните предприятия трябва да се търси интегриран подход, като се стимулира не само създаването на собствени насаждения, но и интегрирането на други производители за съвместна дейност, препоръчват анализаторите.

*Заглавието е на редакцията. Материалът е публикуван със съкращения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
опааа
преди 5 години
"Българина не ще да работи...." ....българинът работи и не е мързелив. Политиците са за тре пане. Сегашните а и онези от близкото минало, които оставиха хората по селата и малките градове без препитание. Политиците от началото на прехода искаха да премахнат от икономиката хората от комунистическата, по онова време, партия. Резултата от действията им е обезлюдените села и малки градове. Хората останаха без работата си в селското стопанство, в заводи и малките предприятия из цялата страна.С лека ръка се затвориха доскоро работили дестинации за износ на земеделска продукция и продукцията от българските консервни комбинати. Без работа и приходи за къде? Затова си потърсиха и намериха хляба в големият град или в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
national power
преди 5 години
Българина не ще да работи.Това е проблема.Иска службица некъде по цел ден да маа крачоли на бюро с лаптоп да не се зори много да взема 1500 кинта и в мола парцалки глезотийки за 20г каляска и некой да се грижи за него.Да ме прости Бог мо като изключим болните и възрастните хора всички останали които няма какво да ядат да ми ядат КУ.Р.А
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още