IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развод по европейски с въглищата

Година след Зелената сделка пазарлъците още продължават, а последният Европейски съвет отново промени правилата на играта

10:57 | 05.01.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP


На въглища, при това собствен добив, разчита и Полша и засега все още трудно възприема идеята да се откаже от евтиния за нея енергиен източник. От икономическа гледна точка обаче производството на електроенергия от въглища ще става все по-скъпо заради санкциите, които ще плащат замърсителите.

В периода 2000 - 2020 година Полша е изградила почти 6 гигавата въглищни мощности и на този етап продължава да разчита на тях за осигуряване на енергийното потребление. Властите още не са подготвили план за действие в следващите години, но вече опипват и други възможности, сключвайки меморандум със САЩ за покупка на ядрени технологии.

Варшава има идея да замести въглищата с ядрени централи и обмисля изграждането на между 6 и 9 гигавата блокове. Плановете за финансирането им обаче още не са много ясни, на фона на предходните изказвания от Брюксел, че с пари от еврофондовете ще могат да се финансират само възобновяеми източници. Сега картината е променена и пазарлъците на Варшава могат да започнат.

Освен Полша и Германия, на въглищната карта на Европа стоят още няколко държави с големи въглищни мощности и голямо отражение върху неизпълнението на зелените политики. Сред тях са България и Румъния. Нашата страна - заради ниското качество на въглищата, а Румъния - заради старите централи.

По данни на End Coal в периода 2000 - 2020 година България е въвела в експлоатация 844 мегавата въглищни мощности, а северната ни съседка - нито една нова мощност.

Отказът от въглищата е труден процес

По данни на Europe Beyond Coal  към края на 2020 година въглищата вече не са част от енергийния микс на 10 от членовете на ЕС. Една от първите държави в общността, която се отказва от въглищните мощности, е Белгия. 

Страната затваря една по една остарелите си централи и така още през 2016 година изпълнява плановете за отказ от въглища, които тепърва започват да се разработват в някои от останалите членове на ЕС, сред които България, Полша, Румъния и Словения.

Всъщност официално правителствено решение за спиране на използването на въглища няма и Испания, но компаниите, които оперират такива централи, затварят мощностите, които не покриват изискванията за чистотата на въздуха. Така през лятото на 2020 година в страната бяха закрити седем централи с инсталирана мощност от 5,1 гигавата.

В повечето държави въглищата се заменят от природен газ и възобновяеми източници. При коментари относно Зелената сделка от Европейската комисия потвърдиха, че структурата на енергийния микс се определя от националните правителства и в Брюксел нямат забележки как ще бъдат заменени въглищата, включително и с ядрени мощности, стига да отговарят на критериите за безопасност.

Трансформацията ясно се вижда и в Гърция. Страната обеща да затвори и последната си въглищна централа до 2028 година, но още от 2018 година делът на въглищата в енергийния микс намалява и от 33% спада до под 10% през 2020 година. Тяхното място засега успешно се заема от природен газ и възобновяеми енергийни източници. Гърция обаче си осигури няколко нови източника на природен газ, разчертани още от предишното правителство, водено от радикалната лява СИРИЗА.

Един от тях е Трансадриатическият газопровод, който навлезе в експлоатационната си фаза в края на ноември.

Енергийна трансформация по български

През последните месеци България е поставена пред трудното решение да затвори предсрочно въглищните централи, които са основни за енергетиката. Заявките на правителството са, че тези мощности ще работят максимално дълго, дори и до 2050 година.

Заместващите мощности засега са само далечни амбиции и често става въпрос за проекти, разработвани преди няколко десетилетия и забравени в чекмеджетата на институциите заради липса на пари или недостатъците на тогавашните технологии.

Сред тях например за изграждане на АЕЦ "Белене", чиято първа копка е още от 1981 година, за водни централи на р. Дунав, чиято идея е от 1956 година. Проектът е официално изоставен от правителството на Андрей Луканов през 1990 година, но отново влезе в полезрението на експертите, след като беше официално предложено от екипа на президента Румен Радев като опция за развитието на зелената икономика.

Плановете какво ще се прави на мястото на Маришкия басейн още не са разчертани - това ще стане с помощта на определен от ЕК консултант, който ще планира заедно с местните власти проектите, които да получат финансиране по Фонда за справедлив преход.

Едно е сигурно обаче, преди да си представим наредени соларни панели на мястото на въглищните централи в региона или огромни батерии, разположени по площадките, сега е моментът да се инвестира в иновативни технологии и решения.

Проекти за съхранение на енергия не означава автоматично акумулаторни батерии, които да се чудим впоследствие как да утилизираме. Такива са и идеите за ПАВЕЦ, които в условия на излишък на енергия зареждат своите изравнители в очакване за пиково търсене, а страната ни има всички географски дадености да ги реализира.

ПАВЕЦ "Чаира" вече доказа своята ключова роля за енергетиката, изваждайки страната от енергийна криза в началото на 2017 година. Централата може да поеме дори изключването на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй" - разбира се, временно, но достатъчно, за да се намери източник на енергия от общия енергиен пазар и да не бъде допуснат режим на тока.

Такива са проектите за изграждане на централи на природен газ, които стават релевантни след заявката на Брюксел, че газът ще може да бъде "мостова технология" към прехода от въглища към зелена икономика.

Такива са дори и ядрените централи - блоковете от ново поколение вече са достатъчно гъвкави и могат да бъдат вече не толкова базова мощност, а дори балансираща мощност за възобновяемите източници.

Според проучване на Масачузетския технологичен институт от 2018 година дори и по-старите реактори в САЩ, Канада и Европа могат да бъдат управлявани така, че да заменят "спящите" мощности на въглища и газ, които чакат дупка в производството на зелените централи.

И да не забравяме, че декарбонизацията не е свързана само с енергетиката и производството на ток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
да , ти ще я заложиш ли на обратното ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 3 години
Хаха :) ела се пробвай :) Дудуче :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Хахахахах, а не се ли сещаш, ***, че първата ми работа ще е да вкарам тебе и такива като тебе в урановите мини, където ще работиш на 12-часовма смяна, докато първо светнеш като крушка, а после - се озъбиш?Зелков - ти си тоя, дето сънува разни работи. Казах, че правя МИСЛОВЕН ЕКСПЕРИМЕНТ. Ти би ли си заложил тимберицата, че ВЕИ могат да подсигурят, без фалове и прекъсвания, снабдяването с енергия на Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
julian.popov.90
преди 3 години
От 1882 со 2020 не са 240 години. За какъв монопол на газовите компании говорите през 1882? Става дума за ограничено улично осветление на газ. Газът не се завръща, потреблението му в Европа намалява и ще продължи да намалява. Светът не се е съгласявал за въглищата, а единствено за емисиите, и все още спори..... и т н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 3 години
Аз съм да кандидатираме Мазньо за дудуче. Даже съм готов да го финансиран за изборите. И дано спечели, само за да свърши като оригиналното Дудуче - ***.силен,зас.трлян и об.есен с главата надолу. За да служи за прдупреждение на всякакви Деби.лно инфантилни типове. Единственият проблем, че поради природната си физическа ощетеност дори и така, жалкото телце на Мазньо ще предизвиква повече смях и подигравки, отколкото страх, ама опита си струва :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Whitestar
преди 3 години
Зад тълкуването на всичко случващо се със зелената енергия и преходът към нея стоят много коментари с тенденциозен характер и некомпетентно отношение. Със сигурност се инсимулира по отношение на преходните технологии, екологичността на зелените технологии, та дори и с отказа от ядрена енергетика! Цифрите и договореностите между страните най-често са достояние само на експертите, а често са и държавна тайна. На този фон се спекулира с всякакви не научни тези и варианти като не ефективните ПАВЕЦ, ВЕЦ на р. Дунав и т.н. Тук, в този ред на мисли можем и да се за питаме защо все още не работи пари-газовата електроцентрала в Провадия, кое е нерентабилнито на АЕЦ Белене и седми блок, и т. н. без шанс да получим смислен отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
импе , не е нужно да чакаш 12 години , само поглеждаш към уругвай или нова зенландия , държави съпоставими с българия като население , промишлено производство и БВП , и виждаш че е възможно и днес ...има едни предпазни капачки , слагай ги на контакта до леглото ти , случва се да бръкнеш с палец в него и затова почваш да сънуваш разни неща за дворци , любовници , царедворци , разни оргии тип калигула ... :))) ... внимавай , не искаме да те изгубим преждевременно , приятно ни е да си дебатираме туканка с теб ... :))) ... и определно не сънуваме такива зловещи и разкрепостени сънища с твое участие ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Зелков, всички тия туфлеци симулират дейност и се пърчат на гърба на нормалните горива - и защото - алчни за субсидии - знаят, че няма да им се търси сметка. Нека направим един мисловен експеримент:Представи си, че аз съм един общоевропейски Дуче. Свиквам в кабинетът си всички тия пърчовци с ВЕИ и им казвам:- Господа, реших, вашата енергия да стане единствено разрешена в Европа. За целта ви давам 12 години, за да изградите нужните мощности, имате цялата ми подкрепа. Ще станете ужасно богати, ако направите това. Но знайте, че провалите ли се, ще ви държа сметка. Ако оставите Европа без ток, ще заповядам да изловят и разстрелят пред очите ви жените ви, децата ви, любовниците ви, бабите ви, братчедите ви, кучетата ви, внучетата ви и всички други свързани с вас, а после - да отсекат вашите тимберици. Утре ви чакам отново тук, за да кажете дали се наемате със задачата.Е, Зелков - обзалагам се, че на другия ден никой няма да пъкне, а моите агенти ще трябва да ги издирват тия тарикати из дебрите на Патагония !!! Ако обаче кажа същото на шефчетата на компаниите за газ и слуз, те ще си хвърлят шапките до небето и на другия ден ще ме чакат пред дворецът от четири сутринта !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Ако те е страх от технологиите, може да отидеш да живееш при амишите в САЩ. Пусни по ТВ-то някой предаване за тях... същите технологии като ТВ и Интернет, които са ти снемали инфо и са те направили ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Много слаб *** си :-) тъжно му става на човек за роботи като теб :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още