IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старите нови надежди за изграждането на ядрени мощности в България

Отново търсим идеи за реализацията на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а коронавирусът реално замрази работата по АЕЦ "Белене"

08:15 | 29.12.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Oliver Bunic, Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg

Информацията по своя характер е конфиденциална, съдържа съответно и въпроси, които касаят авторски права, така че е невъзможно да бъде предоставен достъп онлайн, обясни през декември 2020 година енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите.

Заради ограничените пътувания между държавите физическият достъп до документацията е невъзможен и АЕЦ "Белене" ще трябва да почака още малко.

Междувременно и пет компании, кандидати за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, потвърдиха, че ще участват и ще подадат обвързващи оферти за централата.

В кратката листа на Министерството са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром", част от "Росатом", Корейската хидро-ядрена корпорация, френската Framatome и американската General Electric.

Три от тях обединиха усилията си за проекта.

На този етап няма яснота колко ще струва самата централа и каква ще е цената на произведената енергия. Но остават първите заявки, че по проекта няма да бъдат издавани държавни гаранции, нито ще бъдат сключени дългосрочни договори за изкупуване на енергия.

За много участници на пазара подобен проект трудно може да бъде осъществен без участието на държавата. "Такъв прецедент, честно казано, не познавам", е коментарът на първия зам.-директор по развитие и международна дейност в "Росатом" Кирил Комаров по казуса. 

Руската корпорация очаква от българското правителство механизъм за възвръщане на инвестициите, а според Комаров в момента няма разработен дори механизъм, по който бъдещата централа да продава електроенергията на свободния пазар.

Ядрените централи се завръщат в Европа?

На фона на заявките на Брюксел за отказ от въглищата в държави се заговори за ренесанс на ядрената енергия. Сред най-засегнатите от решението на въглеродна неутралност е Полша, която почти изцяло разчита на въглищата си за производството на електроенергия.

Варшава обяви намеренията си да построи между 6 и 9 гигавата ядрени мощности, макар и още да не е много наясно каква технология ще избере и как ще ги финансира.

Чехия се готви да разшири АЕЦ "Дуковани" с още един блок, като технологията ще бъде избрана през 2022 година, а строителството трябва да започне до 2029 година.

През лятото на 2019 година започна строителството на АЕЦ "Пакш 2" в Унгария. Плановете са през 2021 година да започне фактическото изграждане на новите блокове в централата, след като беше получено разрешение за включване на централата в енергийната мрежа на страната.

Ядрени централи се планират още и във Финландия (АЕЦ "Ханхикиви 1" с руска технология), както и във Великобритания, където властите разработват три проекта - Hinkley Point C, Sizewell C и Bradwell B.

В съседните ни държави също имат планове за развитие на ядрени мощности. В началото на октомври Румъния подписа меморандум със САЩ за строителството на два нови реактора в АЕЦ "Черна вода", след като в продължение на шест години водеше преговори с китайската CGN по проекта.

В момента АЕЦ "Черна вода" работи с два 706-мегаватови реактора по канадска технология.

Напредва работата и по турската АЕЦ "Аккую", за която "Росатом" вече достави корпуса на първия блок на централата. Анкара има планове и за още две ядрени централи, като засега не са определили технологиите, по които ще бъдат изградени. 

На този етап процесът е още мъгляв, но шансовете за възраждане на ядрената енергетиката изглеждат доста добри. Проучване на Масачузетския технически университет дава още надежда за ренесанса ѝ. Според него ядрените мощности са също толкова гъвкави, колкото са въглищата и природният газ.

И това е много логично - работещите днес централи са проектирани и конструирани във време, когато се е вярвало, че атомът ще осигурява цялата нужна енергия. Това така и не се случва, освен във Франция, където 70% от енергията идва от ядрените централи, и капацитетът им реално не се използва напълно, пишат експертите.

В последните години решенията в енергетиката са все повече политически обосновани, но това не може да отмени техническите параметри. Зелените мрежи са трудни за управление и имат нужда от гъвкави базови мощности, които да покриват "дупките". Сега системата разчита основно на газ и въглища, но в следващите години тези инсталации ще останат в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Трудна работа за повече ядрени мощности у нас, защото няма кой да купува. Трябва да се инвестира в акумулиране на енергията. Дали ще е водорад (съхранението е много трудно) , дали ще са каскади от язовири с помпи (като Белмекен - Сестримо) трябва да се прецени. За момента вторият вариант е много по-достъпен, но при пробив в технологиите може да се окаже, че е скъпа поддръжката и управлението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
zap
преди 3 години
...В момента АЕЦ "Черна гора" работи...----Деляна, нека да е "Черна вода", както е на румънски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
Много работи са възможни, но реално срокът за изграждането е много дълъг на фона на динамиката в сектора и реално може да получиш след 7-8 години един много скъп паметник. Това, което е със сигурно бъдеще са фотоволтаиците и в момента в който се измисли достатъчно ефективен начин за акумулиране на енергията просто ще загробят всичко друго като този момент не е далече. В момента навлизат масово за индустриално потребление тъй като цената е далеч по-добра от тази на борсата.В тази връзка според мен атомния ток към момента е достатъчен в микса. Ако навлязат масово електромобилите обаче ситуацията може да се промени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 3 години
Ако се изгради АЕЦ за производство на водород е възможно да има някакъв ренесанс на технологията , иначе е малко трудна задача
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
national power
преди 3 години
Ако се построи Белене ще трябва да се договори износ на 2500 мегавата през пролетта лятото и есента.Невъзможно е да работят в паралел без износ.ЕЕС става неупраляема.Към настоящият момент такъв износ е по скоро в сферата на фантазиите.Повече от два хиляда мегаватови блока за нашата ЕЕС няма как без износ.Какво говори Бойко няма никакво значение никой не е над законите на физиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още