IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Росатом" направи важна стъпка за реализацията на АЕЦ "Ханхикиви 1"

Проектът е на етап лицензиране и подготовка на площадката, посочват от руската корпорация

16:21 | 22.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Основният доставчик за АЕЦ „Ханхикиви 1“ във Финландия - RAOS Project Oy, която е част от „Росатом“, подаде ключова проектна документация (Basic Design Stage 1) на компанията Fennovoima, съобщават от руската корпорация. Пакетът документи включва описание на важни етапи от подготовката като концептуалния и функционалния проект на АЕЦ, 3D модел, проектите на системите и сградата на атомната електроцентрала.

Документацията е основа за предварителен доклад за обосновка на безопасността на проекта, който трябва да бъде разгледан и приет от Агенцията по ядрена и радиационна безопасност на Финландия – STUK, за да може да бъде издаден лиценз за строителството на ядрената централа от правителството на Финландия.

Бъдещата централа ще бъде построена на нос Ханхикиви в района на Северна Финландия. Към момента проектът е на етап лицензиране и подготвителна работа на площадката.

Плановете предвиждат изграждането на ядрена централа на базата на руския реактор ВВЕР-1200 от поколение 3+. Възложител, собственик и оператор на бъдещата централа е финландската проектна компания Fennovoima Oy. Основен изпълнител по договор от 2013 г. за инженеринг-доставка-строителство е компанията RAOS Project Oy.

Съгласно споразумението, руската страна ще изпълни проекта „до ключ“.

Предварителният доклад се състои от 15 раздела. Това е основният документ при кандидатстване за лиценз и представлява подробно описание на всички аспекти, свързани със сигурността на АЕЦ - избор на площадка и разполагане на централата, проектна база и технически решения, средства и мерки за сигурност, както и резултатите от проверката на проекта от гледна точка на безопасността.

5 раздела от доклада вече са предадени от Fennovoima за разглеждане към Агенцията за ядрена и радиационна безопасност, като се очаква работата да бъде изцяло завършена през пролетта на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още