Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Полша планира да построи шест ядрени реактора до 2043 г.

Очаква се страната да подпише рамковия договор за първия си атомен енергоблок през 2022 г. и ще издаде разрешение за изграждане през 2025 г.

Полша планира да построи шест ядрени реактора до 2043 г.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В обновената атомна енергийна програма на Полша, публикувана от министерство на енергетиката, се посочва, че Варшава ще има шест атомни реактора до 2043 г., като вероятно технологията ще бъде на реактори с вода под налягане – PWR, съобщава nucnet.org.

Според графика технологията ще бъде избрана през 2021 г., а въвеждането в експлоатация на първата АЕЦ в страната е предвидено за 2033 г.

В програмата е отбелязано, че Полша ще подпише рамковия договор за първия си атомен енергоблок през 2022 г. и ще издаде разрешение за изграждане през 2025 г.

Държавата първоначално ще има 100% дял в специална компания, която трябва да инвестира в атомна енергия, но след избирането на съинвеститор, Полша ще запази 51% от дяловете, а останалите ще са притежание на съинвеститора, който трябва „да бъде свързан с доставчика на технологията. 

Още по темата

Енергетиката на Полша все още остава силно зависима от въглищата. Десетилетия наред страната е сред най-големите производители на въглища в света, като към днешна дата няма друга страна в Европейския съюз (ЕС), която да изгаря повече изкопаеми твърди горива от нея за производство на електроенергия. Въглищата съставляват 75% от енергийния микс на Полша. И все пак европейският натиск по отношение на климатичните промени и енергийния преход принуждава страната да предприеме мерки за ограничаване на въглищата. Един от кандидатите за техен наследник е именно ядрената енергия.

Изглежда, че полското правителство започва да възприема идеята за постепенно прекратяване на въглищните централи, може би не толкова амбициозно, колкото е планирано от Брюксел, но все пак достатъчно амбициозно, за да убеди ЕС, че Варшава се ангажира с плана, въпреки че Полша остава единствената държава от блока, която не приема целта за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г., пише Oilprice.

Полша има интересна история с ядрената енергия. Въпреки че основният удар на радиационния фронт на катастрофата в „Чернобил“ през 1986 г. пропуска голяма част от страната, нивата на радиация, установени на полско-съветската граница, я превръщат в една от най-потърпевшите държави от аварията. Това само по себе си би било достатъчно, за да обоснове позицията на Полша относно ядрената политика. И все пак има нещо друго - Полша е един от най-упоритите противници на ядрената централа край Островец, Беларус, стигайки до забрана на потенциален внос на ядрена енергия от съседната страна под предлог, че е „опасен“.

И все пак Полша вече е флиртувала с идеята за закупуване на такава енергия – от литовската АЕЦ „Висагинас“, която трябваше да замени съветската АЕЦ „Игналина“, но в крайна сметка строежът ѝ е отменен.

През 2009 г. полското министерство на икономиката призова за изграждането на поне 2 ядрени централи, които трябва да осигурят около 15% от електроенергията в страната до 2030 г.

Сега Полша изглежда напълно ангажирана да възприеме „мирния атом“.

Според новосформираното Министерство на климата строителството на първия реактор се очаква да започне през 2026 г., а ядрената централа ще бъде пусната в експлоатация около 2033-2034 г. с възможност за изграждане на допълнителни реактори.

Местоположението на ядрената централа все още не е определено, но въпреки това всичко изглежда сочи Зарновец, Померания - където Полша започва строежа на 4 ядрени блока VVER-440 през 80-те години на миналия век, само за да се откаже от проекта, след като страната прекратява своите съветски връзки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
5
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тъкмо като затворим нашите реактори ще има от кого да купуваме ток.
3
 
3
 
3
zelka007 до: Achtung
преди 2 месеца
за 2019 са купили около 10ТВтч от германия и са й продали около 6ТВтч ...

в първоначалната стратегия вече трябваше да завъшват първата си централа , ама 3-4 пъти я прехвърлят занапред в годините . сега гледам отидде чак към 2043 първата .... по-интересното е , че до 2028 ще имат изграден вятърен капацитет за над 10ГВт , търговете текът , ще работят по схемата на ингилизите CfD . произвеждат си електрически автобуси и са се захванали да си електрифицират транспорта . прегърнали са и водородната стратегия ... имат добре разработена схема за инсталиране на слънчеви централи по покривите на сградите . та да не лежим на кълката - видиш ли тея строят пък ние не ... :))) ... строят , ама не атомни централи ... :)))

и по принцип имат работещ ядрен реактор , но не за търговски цели ...
0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Теа паа, що не си купуват евтин ток от Германия ми се занимават с такива опасни неща, пък нямат и грам опит.
2
 
3
 
1
fon
преди 2 месеца
О, ние планираме 60 реактора до 2040-та година.

Още от Европа
Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска