IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка занижи очакванията си за икономическия растеж на България

Бавната ваксинация предполага, че свързаните с пандемията рискове за страната ще влияят и през третото тримесечие на годината, очакват от банката

15:56 | 31.03.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Възстановяването в региона на Европа и Централна Азия

След като икономическата активност в развитите и развиващите се страни в региона на Европа и Централна Азия спадна средно с 2% през 2020 г., през 2021 г. се очаква ръст от средно 3,6%. Възстановяването от кризата се очаква да е бавно и БВП да остане с около 3% под предпандемичните нива, посочват от Световната банка.

Най-засегнати са икономиките със силни търговски или финансови връзки с еврозоната и силно зависими от услугите и туризма.

Перспективите остават несигурни и зависят от хода на пандемията и ваксинацията. Растежът през 2021 г. може да бъде по-слаб, ако пандемията продължи по-дълго от очакваното, условията за външно финансиране се затегнат или геополитическото напрежение отново ескалира, посочва се в документа.

Световната банка очаква засилване на ролята на правителствата на страните от региона в следващите години заради коронакризата. Една трета от населението в страните с високи доходи и около 45 процента от гражданите в страните в преход подкрепят разширяването на публичния сектор. Това е отчасти защото застаряващото население в региона се нуждае от засилени обществени услуги, като здравни грижи, услуги за хора с увреждания и дългосрочни грижи.

В допълнение, глобализацията и технологичните промени доведоха до намаляване на сигурността на работните места, особено за най-уязвимите групи, а произтичащото нарастване на неравенството доведе до повишено търсене на преразпределение. В допълнение пандемията засили нежеланието на хората да поемат риск и желанието им държавата да социализира индивидуални рискове и да играе по-важна роля в обществените здравни системи, образованието и социалната защита.

От държавите от региона се очаква Турция да има най-силен растеж през 2021 г. – 5%, който обаче ще се забави до 4,5% през 2022 г. Страните от Западните Балкани ще реализират средно 4,4% икономически ръст тази година, прогнозира Световната банка, който ще се забави до 3,7% през 2022 г. Средно 4,2% се очаква да бъде ръстът на страните вносители на суровини в региона, в която група попада и България, през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
и сега какво ... бързата ваксинация събира инвеститорите като мухи на мед , тъй ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Петорната коалиция още преди да се е формирала вече почва да дава плодове. Очакваме 2500 средна заплата, река от инвестиции поради реформираната съдебна система и огромни излишъци от спирането на кражбите!Само Световната банка не е разбрала, че шайката се омете и идват способните и неподкупни радетели за демокрация и човешки права!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Varfor
преди 3 години
Нали щяхме да имаме ръст от над 5% според БиБи. Какви са тия прогнози, които му противоречат? Как смее тая Световна банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още