IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: В дългосрочен план йената ще отслабне още повече

Япония ще трябва чувствително да девалвира йената, за да увеличи износа си, тъй като вътрешното търсене за известно време ще бъде анемично, коментира икономистът

16:25 | 15.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Рубини: В дългосрочен план йената ще отслабне още повече

Ако погледнем икономическите фундаменти, в дългосрочен план йената трябва да е доста по-слаба спрямо американския долар, казва Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics, цитиран от CNBC.

„Япония ще трябва чувствително да девалвира йената, за да увеличи износа си, тъй като вътрешното търсене за известно време ще бъде анемично. Ако погледнем икономическите фундаменти, йената ще изгуби позиции спрямо долара. Като се има предвид шокът за местната икономика, ще е необходим доста по-добър външен баланс“, казва той.

Друг фактор, който би оказал натиск върху йената, според Рубини, е нуждата Япония да предприеме мащабни действия за възстановяването на региона, засегнат от земетресението. Това обаче ще увеличи още повече фискалния дефицит на страната.

„Японската централна банка ще трябва да реши дали предпочита да монетизира този допълнителен фискален дефицит. Аз мисля, че при доста по-голям фискален дефицит японската централна банка ще бъде принудена да закупи допълнително количество дългосрочни японски облигации“, казва Рубини.

За момента японският бюджетен дефицит е около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, докато дълговото й бреме е около 200% от БВП – най-високото ниво в развития свят.

Рубини заяви, че японската администрация трябва да е напълно прозрачна в действията си, за да разсее несигурността и паниката. Въпреки всичко тази криза може да предостави на Япония възможност за радикална промяна, допълва той.

„Понякога, в момент на криза, икономическата и политическата система реагира на шока с радикална промяна и може би в Япония е дошло времето именно за това“, казва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0

преди 13 години
явно човекът е имал предвит събитията от тази нощ,ама кой да се сети,сега щехме да сме милионери вече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Чърчил
преди 13 години
да отслабне още повече....сякаш до сега е отслабвала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още