IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои валути ще спечелят от високите цени на петрола?

Валутите, на които анализатори от HBSC залагат, са йената, швейцарският франк, щатският долар и норвежката крона

16:05 | 14.03.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Кои валути ще спечелят от високите цени на петрола?

Цената на петрола е по-чувствителна към проблеми с доставките, отколкото към повишеното търсене, следствие от възстановяването на световната икономика. Ето защо валутните инвеститори се вълнуват пред всичко от „рисковете“, и не толкова от „макроикономическите показатели“, посочва Дейвид Блум, валутен директор на HSBC, цитиран от CNBC.

Валутите, които предпочита Блум, са йената, швейцарският франк, американският долар и норвежката крона.

„Ако поради проблеми с доставките, цената на петрола рязко се повиши спрямо сегашните си нива, това би накарало инвеститорите да потърсят убежище“, посочва той. „Пазарът ще стане по-чувствителен и по-ликвидните валути, имащи свойство на убежище, ще спечелят“.

Ето защо валути като йената, швейцарският франк, норвежката крона и щатският долар се представят по-добре от „петролни валути“, като мексиканското песо, пояснява Блум.

Събитията от 2008 г., когато цената на петрола достигна почти 150 долара за барел, показват, че чувствително оскъпяване на петрола може сериозно да повлияе на световната икономика, казва той.

„Точно като по часовник, удвояването на цената на петрола винаги води до понижаване на брутния вътрешен продукт“, коментира Блум

„За щастие, този път повишението не е толкова силно. Въпреки това има достатъчно причини инвеститорите да се чувстват леко изнервени“, допълва той.

Норвежката крона и канадският долар вероятно ще спечелят от по-високите цени на петрола, следствие от напрежението в Близкия Изток, тъй като както Норвегия, така и Канада, са развити икономики, износителки на петрол. За тях не се присъщи рисковете на развиващи се пазари, които изнасят петрол, като Мексико, посочва Блум.

През следващите няколко месеца британската лира може „чувствително да се понижи спрямо щатския долар“, тъй като е малко вероятно Английската централна банка да вдигне лихвените си проценти поради слабия растеж на британската икономика, казва той.

Австралийският долар е застрашен от спекулативна търговия въпреки фундаментално силната прогноза за икономиката на страната, докато новозеландският долар е под натиск, откакто централната банка на страната понижи основният лихвен процент с 50 базисни пункта, за да се справи с ефекта от земетресението в Нова Зеландия през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 13 години
При покачване на цената на петрола доларът пада спрямо всички основни валути.Когато цената стигна 147$ преди 3 години еврото удари 1.6037.Така че от вдигането на цената печели само САЩ, които си играят с целия свят - изнасят инфлация и нарочно си девалвират валутата, но петролните компании и енергийният сектор печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Съгласен съм и с двама ви! Страхотни коментари, нещата стоят точно така общо взето. "Печеливши валути" ще има - но не и печеливши икономики...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
А Йената пък най-вероятно ще се срине поради търсенето на пари в Япония след земетресението. Много вероятно е да печатат пари поради липса на алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
?!?Никой не печели от високи цени на петрола, защото ако те доведат до рецесия потреблението ще падне. От там и производителите ще го отнесат.Спомнете си Русия и 20% спад на БВП, който беше породен именно от резките промени в цената и количеството на продавания петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Едно нещо не разбирам. Въпросните валути са посочени като убежище, поради поскъпването на петрола. Това значи, че всички ще започнат да ги купуват и еврото ще се срине! Поправете ме ако греша, но нито швейцарския франк, нито норвежката крона ще спечелят като се повиши знчително курса им спрямо еврото. Даже напротив. Като направим сметка какъв процент от експорта им е за страни от еврозоната, не съм сигурен, че ще са на плюс. Швейцарската Национална банка излезе на сериозен минус след неколкократни опити за интервенция и предотвратяване на поскъпването на франка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още