IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото укрепва след по-решителните мерки за справяне с дълговата криза

Курсът на единната валута се насочи към 1,40 долара, а застраховките за защита от фалит на Гърция поевтиняха

15:09 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото укрепва след по-решителните мерки за справяне с дълговата криза

Еврото поскъпва за втори пореден ден и се насочи към 1,40 долара днес, след като лидерите на европейските страни се споразумяха да разширят приложното поле на спасителния фонд за справяне с дълговата криза.

Европейските лидери също така са се споразумели да се намалят лихвените проценти по отпуснатите на Гърция заеми от европейския спасителен фонд през май 2010 г., пише Bloomberg.

Еврото поскъпва с 0,4% до 1,3956 долара към 14:55 ч. българско време от 1,3903 долара в петък. Единната валута напредва срещу 14 от 16-те най-активно търгувани валути, за което помогна положителната реакция на пазарите след решението на еврозоната да се разширят правомощията на спасителния фонд за преодоляване кризата с държавните дългове.

В същото време йената поевтинява срещу повечето водещи валути, след като централната банка на Япония обяви, че ще инжектира 15 трлн. йени (183 млрд. долара) във финансовата система на страната и ще разшири програмата си за изкупуване на активи.

Лидерите от еврозоната се споразумяха уикенда да дадат на европейския спасителен фонд възможност да купува държавни облигации на задлъжнели страни на първичния пазар, което ще се превърне в спасителен пояс за тях. В замяна на това техните правителства ще трябва да приемат ангажименти за подобряване на публичните си финанси.

Страните от еврозоната изпаднаха в безизходица заради различията си относно начините за преодоляване на дълговата криза, която продължава повече от година и принуди Гърция и Ирландия да потърсят външна финансова помощ.

Заради постигнатия през уикенда напредък относно фонда за финансова стабилност обаче суаповете за защита от фалит на Гърция, Испания, Италия и Португалия се понижиха значително днес.

Европейските лидери са се договорили фондът за финансова стабилност да може да похарчи изцяло квотата си от 440 млрд. евро, премахвайки ограниченията, които досега поставяха таван на разходите му до около 250 млрд. евро.

Фондът ще може да изкупува ДЦК директно от правителствата, но страните все още не са се съгласили да му дадат правомощия да отпуска заеми на задлъжнелите страни, с които те да изкупуват собствените си облигации.

Окончателното споразумение за разширяване на правомощията на европейския фонд за финансова стабилност се очаква на срещата на върна на 24-25 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още