fallback

Данните за паричното предлагане подкрепят политиката на ЕЦБ за ликвидността

Ръстът му обаче остава доста под целта на ЕЦБ, така че трудно би представлявал инфлационна заплаха, коментира анализатор

22:02 | 27.02.12 г.

Данни за паричното предлагане за януари показват, че щедрата ликвидна политика на Европейската централна банка работи най-малко в краткосрочен план, твърдят експерти, цитирани от MarketWatch. Това означава, че е по-слабо вероятно финансовата институция да понижи допълнително разходите за кредитиране на заседанието си на 8 март.

„По-разхлабената монетарна политика на ЕЦБ изглежда дава отражение върху монетарната обстановка в еврозоната“, пише икономистът в Berenberg Кристиян Шулц в бележка в свое изследване.

Ръстът на паричния агрегат М3 на годишна база се е ускорил до 2,5% през януари след ревизирания до 1,5% ръст през декември при първоначално обявени 1,6%. Това е доста повече от очакванията на икономистите за нарастване до 1,8%.

Усредненият показател за месеците ноември-януари се повишава с 2,0% на годишна база, изравнявайки се с предходния аналогичен по продължителност период, макар че първоначалните данни за последния бяха за ръст от 2,1%. Експерти, анкетирани от Dow Jones Newswires, прогнозираха ръст от 1,8% за ноември-януари.

Средният показател за 3-те месеца остава доста под „препоръчителната стойност“ на ЕЦБ от 4,5%, смятана за адекватна на мандата на финансовата институция за ниво на инфлация от малко под 2% в средносрочен план.

На месечна база през януари М3 се е разширил с 0,7%, или 68,4 млрд. евро, а това е сериозен обрат спрямо поредицата от 3 месеца на свиване, сочат данни на ЕЦБ.

„Ръстът на паричното предлагане остава потиснат и доста под целта, така че трудно би представлявал инфлационна заплаха“, заяви икономистът в IHS Global Insight Хауърд Арчър.

Според икономиста в Credit Agricole CIB Фредерик Дюкрозе „основното темпо на нарастване на парите остава слабо“.

За Шулц последните действия на ЕЦБ са довели до обрат в „колебливите белези за кредитен крах“.

През януари например кредитирането на честния сектор от страна на банките в еврозоната е нараснало с малко по-бързо темпо на годишна база спрямо предходния месец – с 1,1% спрямо 1,0% през декември, показват данни на финансовата институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
fallback