IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите 3-годишни заеми на ЕЦБ може да достигнат 470 млрд. евро

Брутно търсене от под 400 млрд. евро вероятно ще повиши доходността по облигациите в краткосрочен план, коментира анализатор

14:35 | 25.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Новите 3-годишни заеми на ЕЦБ може да достигнат 470 млрд. евро

На 29 февруари банките в еврозоната може да изтеглят от Европейската централна банка (ЕЦБ) толкова, колкото и през декември, пише Bloomberg.

Финансовите институции ще изтеглят от ЕЦБ 3-годишни заеми за 470 млрд. евро. Такава е средната прогноза на 29 икономисти участвали в проучване на Bloomberg. Въпреки че това е малко под рекордните 489 млрд. евро изтеглени при първия транш на 21 декември, транзакцията може да увеличи общото количество кеш в системата с над 300 млрд. евро, казва Лука Казулани, стратег на UniCredit SpA в Милано.

„Част от тази сума вероятно ще бъде паркирана, поне временно, на облигационния пазар, където ще подкрепи главно италианските и испанските облигации“, посочва Казулани. „Въпреки това, очакванията са доста високи и това може да доведе до разочарование“, допълва той.

„Брутно търсене от под 400 млрд. евро вероятно ще повиши доходността по облигациите в краткосрочен план“, прогнозира още той.

Италианските и испанските облигации поскъпнаха, след като ЕЦБ предложи евтините 3-годишни заеми през декември. Това означава, че с част от средствата банките вероятно купуват активи с по-висока доходност. Това спечели време на европейските правителства да се договорят за цялостно решение на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още