IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за паричното предлагане подкрепят политиката на ЕЦБ за ликвидността

Ръстът му обаче остава доста под целта на ЕЦБ, така че трудно би представлявал инфлационна заплаха, коментира анализатор

22:02 | 27.02.12 г.
Данните за паричното предлагане подкрепят политиката на ЕЦБ за ликвидността

Данни за паричното предлагане за януари показват, че щедрата ликвидна политика на Европейската централна банка работи най-малко в краткосрочен план, твърдят експерти, цитирани от MarketWatch. Това означава, че е по-слабо вероятно финансовата институция да понижи допълнително разходите за кредитиране на заседанието си на 8 март.

„По-разхлабената монетарна политика на ЕЦБ изглежда дава отражение върху монетарната обстановка в еврозоната“, пише икономистът в Berenberg Кристиян Шулц в бележка в свое изследване.

Ръстът на паричния агрегат М3 на годишна база се е ускорил до 2,5% през януари след ревизирания до 1,5% ръст през декември при първоначално обявени 1,6%. Това е доста повече от очакванията на икономистите за нарастване до 1,8%.

Усредненият показател за месеците ноември-януари се повишава с 2,0% на годишна база, изравнявайки се с предходния аналогичен по продължителност период, макар че първоначалните данни за последния бяха за ръст от 2,1%. Експерти, анкетирани от Dow Jones Newswires, прогнозираха ръст от 1,8% за ноември-януари.

Средният показател за 3-те месеца остава доста под „препоръчителната стойност“ на ЕЦБ от 4,5%, смятана за адекватна на мандата на финансовата институция за ниво на инфлация от малко под 2% в средносрочен план.

На месечна база през януари М3 се е разширил с 0,7%, или 68,4 млрд. евро, а това е сериозен обрат спрямо поредицата от 3 месеца на свиване, сочат данни на ЕЦБ.

„Ръстът на паричното предлагане остава потиснат и доста под целта, така че трудно би представлявал инфлационна заплаха“, заяви икономистът в IHS Global Insight Хауърд Арчър.

Според икономиста в Credit Agricole CIB Фредерик Дюкрозе „основното темпо на нарастване на парите остава слабо“.

За Шулц последните действия на ЕЦБ са довели до обрат в „колебливите белези за кредитен крах“.

През януари например кредитирането на честния сектор от страна на банките в еврозоната е нараснало с малко по-бързо темпо на годишна база спрямо предходния месец – с 1,1% спрямо 1,0% през декември, показват данни на финансовата институция.

Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още