IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отново се готви да наводни пазарите с евтини пари

Не очаквам тази операция да реши всички проблеми, но се надявам, че тя ще ни помогне да загърбим най-лошия период от кризата, коментира анализатор

11:14 | 27.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ отново се готви да наводни пазарите с евтини пари

Парите не могат да купят здраве или щастие, но определено могат да облекчат болката. Тази седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) ще засипе болезнените проблеми на европейската дългова и банкова криза с още пари, пише Ройтерс.

Шансовете свежите кредити наистина да успокоят финансовата треска и да предоставят на европейските политици достатъчно време, за да намерят лек за болестта, която според анализаторите крие един от основните рискове за глобалната икономика, са добри.

В сряда ЕЦБ ще предложи на европейските банки неограничено финансиране чрез евтини 3-годишни заеми. Операцията е втората по рода си от декември.

Според прогнозите на анализатори, участвали в проучване на Ройтерс, този път банките ще поискат 492 млрд. евро – сума, близка до изтеглените през декември 489 млрд. евро.

„Не очаквам тази операция да реши всички проблеми, но се надявам, че тя ще ни помогне да загърбим най-лошия период от кризата“, казва Рикардо Барбиери, главен икономист за Европа на Mizuho International в Лондон.

Първият кръг от дългосрочната операция за рефинансиране на ЕЦБ (LTRO) сътвори чудеса. Банките изведнъж престанаха да се притесняват за достигащите матуритет облигации. Заплахата от нов колапс в банковия сектор отшумя, а доходността по италианските и испанските облигации започна чувствително да се понижава. Бизнес доверието се повиши, ръстове имаше и на фондовите пазари.

Това, което масивната ликвидна инжекция обаче не успя да направи, е да съживи реалната икономика. Банките консервират капитал, паркирайки излишния кеш по-скоро в ЕЦБ, отколкото в заеми за бизнеса и потребителите.

„Въпреки че може и да сме избегнали кредитна криза, 'голямото понижаване на дълговите нива' в Европа далеч не е приключило. Пред европейските банки има още много път, а LTRO само ще облекчи, но няма да реши проблемите“, посочва анализатор на Morgan Stanley.

Все пак зелените кълнове на възстановяването могат да бъдат забелязани на много места от САЩ до Япония.

За първи път от януари 2011 г. Citigroup леко повиши глобалната си икономическа прогноза, както и очакванията за еврозоната и Япония.

И ако нещата изглеждат малко по-добре, със сигурност „вина“ за това носят централните банки, които предоставиха достатъчно ликвидност, за да омекотят ефекта от глобалната финансова криза, пише Ройтерс.

Ако отчетем и очакваната през тази седмица операция, от средата на 2007 г. ЕЦБ, Федералният резерв (Фед) и Английската централна банка са утроили балансите си до почти 8 трлн. долара, посочва Пол Шулте от China Construction Bank International в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Трябва да повишат инфлацията, повишават я.Всички заети от банките при 1% лихва пари ще отидат за ДЦК, но най-вече на фючърсните пазари на суровините. Сред причините за скока на петрола е това мощно кредитиране. Тези пари скоро няма да бъдат заети на гражданите, а на клиенти, които ще купуват суровини.Така инфлацията изглежда под контрол и около 2%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 12 години
Вижте Това е добро решение на Е Ц Б но не трябва да го прави самостоятелно По ефективно би било наливането на евтини пари да стане заедно с намаление на основния лихвен пороцент на Е Ц Б както и директно изкупуване от банката на държавни облигации включително и на Гърция Порт Италия и Испания Това ще бъде ГОЛЯМАТА БАЗУКА и ще даде ясен знак че Е Ц Б не само няма да разреши разрастване на кризата а и ясни послания за разтеж в Е С Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още