IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни загуби за йената след избора на ново правителство в Япония

Щатският долар изкачи 20-месечен връх спрямо японската валута

12:27 | 17.12.12 г. 2
Рекордни загуби за йената след избора на ново правителство в Япония

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена потъна тази сутрин до най-ниските си стойности спрямо долара от над година и половина насам в резултат от проведените вчера предсрочни парламентарни избори в страната. Либерално-демократическата партия на Шинзо Абе, от която се очаква да работи за агресивни монетарни стимули, успя да събере подкрепа за две трети от местата в долната камара на японския парламент, необходими за преодоляването на горната камара.

Това означава, че новото правителство все пак ще има по-голяма свобода да следва заложените от него политически и икономически цели. На пресконференция днес Шинзо Абе потвърди, че ще работи за ограничаване на дефлацията в страната чрез по-мащабни финансови стимули. Една от мерките ще е обезценяване на йената, като средство за намаляване на цената на изнасяните стоки и услуги.

По време на изборната кампания пък Абе се обяви за безпрецедентно намаляване на основния лихвен процент, който може да бъде редуциран за първи път до под нулеви стойности. Целта за следващата година е покриване на планираната инфлация от 2% и избягване на реалната заплаха от нова рецесия.

Началото на днешната търговска сесия донесе тежки загуби за йената, която стартира директно на отрицателна територия в основните си кръстосани курсове. Доларът разшири предимството си спрямо японската валута с 0,7% до нов връх при 84,48, където бе за последно през месец април на 2011 г. Еврото поскъпна до 111,30 йени след ръст от 0,6% тази сутрин.

Централната банка на Япония ще заседава в сряда и четвъртък, като очакванията са, че банката ще разшири програмата си за изкупуване на активи с нови 5-10 трлн. йени. Текущата стойност на стимулите се оценява на 91 трлн. йени.

По всяка вероятност низходящият тренд, който йената формира вече три месеца, ще се запази. Данните от щатския регулатор на търговията с фючърси вече показаха, че нетните залози срещу японската валута са се увеличили до петгодишен пик. В същото време количеството на дългите тримесечни опции в двойката USD/JPY се увеличават.

В допълнение към срещата на Японската централна банка пазарните участници ще се фокусират и върху напредъка по проблема с т. нар. „фискална пропаст“ в САЩ. Въпреки че крайният срок за взимане на решение наближава, все още няма ясен сигнал за постигане на договорка между щатските политически лидери.

Фискалната пропаст, която се очертава в началото на следващата година заради изтичането на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши и едновременното автоматично влизане в сила на бюджетни съкращения на федерално и щатско ниво с изчислявано отражение върху ръста на американската икономика на стойност 600 млрд. долара, ефективно заплашва страната с рецесия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3076; Връх – 1,3172; Дъно – 1,3065; Затваряне – 1,3160

Еврото успя да пробие ключовата съпротива на дългосрочната низходяща тренд линия от април 2011 г, която наблюдаваме внимателно през последните сесии. Доларът имаше добър шанс да си върне инициативата от тези нива, но не успя да се възползва от ситуацията.

Изгладените пълзящи средни, които от седмици са разположени под цената, запазиха успешно евровия тренд. Вероятността от нови ръстове остава по-висока.

GBP/USD

Отваряне – 1,6148; Връх – 1,6153; Дъно – 1,6083; Затваряне – 1,6111

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още