IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония избегна критиките за обезценяването на йената

Войната на думи около японската валута усилва динамиката в кръстосаните ѝ курсове

11:41 | 13.02.13 г.
Япония избегна критиките за обезценяването на йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Сагата около обезценяването на йената продължава да се заплита и това усилва динамиката в кръстосаните курсове на японската валута. През последните седмици йената е подложена на коментари от страна на висши политически лидери и официални лица на водещи централни банки по света, а спорният въпрос остава прекалено агресивната монетарна политика на дестабилизиране на националната валута, която се води от Японската централна банка.

В началото на седмицата представителят на американското министерство на финансите Лаел Брейнард, отговарящ за международните въпроси, се изказа в подкрепа на действията на японските власти. Наблюдатели разтълкуваха думите му като зелена светлина за по-нататъшното обезценяване на йената и също като сигнал за туширане на насъбралото се напрежение.

В същото време страните от групата на най-развитите индустриални държави Г-7 също предпочетоха да не критикуват Япония и потвърдиха ангажимента си да не се опитват да манипулират валутните курсове. Водещите развити световни икономики публикуваха специална декларация вчера, в която защитиха защитиха монетарните си политики с обещанията, че нямат за цял да манипулират валутния пазар.

Декларацията на Г-7 идва точно преди срещата на групата на най-развитите икономически държави Г-20 в края на тази седмица, където задълбочено ще бъде дискутирана темата за „валутните войни“ между централните банки.

Тази сутрин йената загуби позиции, а доларът и еврото използваха слабостта, за да разширят преднината си. Двойката USD/JPY се оттласна от дъното при 92,80 и се насочи отново нагоре, по посока на върха при 94,45, който беше формиран в понеделник.

От месец ноември насам йената изтри внушителните 20% от стойността си спрямо щатския долар. Японската валута попадна под ударите на новоизбраното правителство на премиера Шинзо Абе, което постави Японската централна банка под политически натиск за преследване на инфлация на всяка цена и избягване на сценария за рецесия през следващите 12 месеца.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3406; Връх – 1,3475; Дъно – 1,3364; Затваряне – 1,3450

Техническата фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), на която акцентирахме през миналата седмица, продължава да дава предимство на щатския долар и да усилва вероятността от задълбочаване на корекцията.

Все пак дългосрочният тренд при двойката остава възходящ, което означава, че еврото може да намери подкрепа за ръст при 1,3322, следвано от 1,3300.

GBP/USD

Отваряне – 1,5657; Връх – 1,5670; Дъно – 1,5571; Затваряне – 1,5660

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:55 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още