IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на евро намалява преди срещата на ЕЦБ

Намеците за разширяване на пакета от антикризисни мерки охлади интереса към единната европейска валута

11:28 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на евро намалява преди срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Американският долар поскъпна в сряда в основните си кръстосани курсове, а спрямо еврото формира нов връх, връщайки се на най-високите си нива от последния месец. Инвеститорите очакват, че данните за активността в сектора на услугите в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно днес, ще се покажат разширение, а петъчните данни за заетостта ще затвърдят впечатлението, че тенденцията за заздравяване на американската икономика се запазва.

В същото време търсенето на евро е ограничено заради неизвестността преди срещата на Европейската централна банка утре. През последните дни от ЕЦБ дадоха различни сигнали по отношение на бъдещата монетарна политика, а намеците за разширяване на пакета от антикризисни мерки охлади интереса към единната европейска валута.

Тази сутрин двойката EUR/USD се търгува в нивата под 1,3000. Американската валута формира дневно дъно при 1,2960, където бе за последно на 3 юни. Доларът показва сила и в останалите си основни кросове, като спрямо японската йена проби над ключовата бариера от 100,00.

Според предварителните прогнози непроизводственият индекс на ISM, измерващ активността в сферата на услугите в САЩ, ще нарасне с 54 пункта за месец юни. Това би бил по-добър резултат спрямо май, когато бяха отчетени 53,7 пункта. Всички стойности над 50 са сигнал за положителна тенденция в сектора.

В същото време данните за щатската заетост, които ще бъдат изнесени в петък, се очаква да покажат, че най-силната световна икономика разкрива нови работни места с по-бърз темп. През май новите работни места се увеличиха със 135 000, а сега прогнозите са за над 160 000.

Председателят на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк Уилям Дъдли каза във вчерашното си изявление, че икономическия растеж вероятно ще се засили през 2014 г., което ще е предпоставка за Фед да редуцира размера на финансовите стимули, чрез които всеки месец изкупува активи на обща стойност 85 млрд. долара. Частният сектор трябва да продължи да се подобрява, докато размерът на антикризисните мерки ще започне да намалява, допълни Уилям Дъдли.

Утре, 4 юли, Европейската централна банка ще преразгледа монетарната си политика. През месец май ЕЦБ намали основния си лихвен процент до 0,5% в отговор на растящия риск от допълнително забавяне на икономиката в еврозоната. Вероятно лихвата няма да бъде променяна скоро, но пък коментарите на председателя Марио Драги могат да се окажат достатъчни, за да спрат свободното падане на еврото или да го тласнат към нови дъна.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3062; Връх – 1,3077; Дъно – 1,2962; Затваряне – 1,2973

Преди две седмици двойката тества в две поредни сесии съпротивата на нивата около 1,3415. Оформеният двоен връх дава текуща сила на щатския долар. За момента обаче низходящото движение, което наблюдаваме, има характер на корекция.

Възходящият тренд продължава да е евров, което не изключва вероятността за скорошно обръщане на посоката и връщане на възходящия тренд.

GBP/USD

Отваряне – 1,5215; Връх – 1,5237; Дъно – 1,5163; Затваряне – 1,5149

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още