IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните данни за БВП на САЩ подкрепиха долара

Двудневното заседание на щатската централна банка не отговори на основния въпрос - кога точно Фед планира да ограничи безпрецедентните стимули

10:40 | 01.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силните данни за БВП на САЩ подкрепиха долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Тази сутрин американският долар намери подкрепа за корекция на тежките вчерашни загуби, след като силните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ изместиха фокуса от приключилото преди часове заседание на Федералния резерв и постепенно върнаха интереса на пазарните участници към щатската валута.

Малко по-рано вчера доларът попадна под натиска на политиката на Федералния резерв, записвайки тежки загуби в основните си кръстосани курсове. Двудневното заседание на централната банка на САЩ, което приключи в сряда, не отговори на основния въпрос, а именно, кога точно Фед планира да ограничи прилаганите в момента безпрецедентни финансови стимули.

Реакцията на пазара не закъсня и доларът се обезцени предвид перспективата, че печатането на пари вероятно ще продължи със същите темпове поне до края на годината. От Фед нееднократно са споменавали, че промяна в текущата монетарна политика може да има само след трайно подобрение на икономиката и трудовия пазар в страната.

Също вчера бяха публикувани данните за БВП на САЩ, които излязоха доста по-силни от очакваното. Пазарните участници преосмислиха ситуацията и в крайна сметка доверието в долара се върна отново, тъй като тенденцията на оздравяване на най-силната световна икономика се запазва, а Федералният резерв иска да види точно това, за да нанесе промени по монетарната си политика.

БВП на САЩ за второто тримесечие нарасна изненадващо с 1,7% след ръста от 1,1% през първата четвърт на годината. Средните прогнози на икономисти бяха доста по-лоши, имайки предвид очакванията за подобрение от едва 1%, което реално означаваше забавяне на икономиката.

Благодарение на данните за БВП щатският долар лимитира първоначалните загуби и обърна посоката изцяло в своя полза. Днес двойката EUR/USD се търгува в стойностите около 1,2350, докато в последните часове на вчерашната сесия еврото се възползва от моментната слабост на долара и изкачи почти 6-седмичен връх при 1,3344.

Посоката при водещите валути обаче тепърва ще се изглажда. До края на седмицата предстоят важни новини и от двете страни на Океана, включително и петъчните силни данни за заетостта и равнището на безработицата в САЩ за месец юли.

Преди това днес Английската централна банка ще разгледа монетарната си политика и ще вземе решение за нивото на основния лихвен процент. Заседанието на Европейската централна банка също е днес. Според предварителните очаквания основните лихви на Острова и в Еврозоната няма да бъдат променяни и ще останат на текущото си ниво от 0,50%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3261; Връх – 1,3344; Дъно – 1,3206; Затваряне – 1,3300

Дългосрочната низходяща линия, построена по върховете от 1-ви февруари насам, спря възходящата инерция на еврото и заработи в подкрепа на щатския долар. Това усилва вероятността от обръщане на посоката и поставя долара в добра позиция за търсене на по-дълбока корекция на последните загуби.

Текущата цел пред щатската валута ще са нивата под психологическото 1,3200.

GBP/USD

Отваряне – 1,5234; Връх – 1,5253; Дъно – 1,5123; Затваряне – 1,5205

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:02 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 10 години
В момента в който спре наливането на пари, ще започне рецесията, която ще премине в депресия. Улицата е еднопосочна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още