IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Проклятието" на еврото поставя ЕЦБ пред опасна дилема

Поскъпването на валутата поражда опасения, че инфлацията може и да не постигне целта на Европейската централна банка

09:40 | 02.11.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Проклятието" на еврото поставя ЕЦБ пред опасна дилема

Когато говорим за парична политика, ЕЦБ инстинктивно е по-консервативна, по-малко активна от Фед. Умереността в решенията й се диктува от известната с предпазливостта си Германска централна банка – Bundesbank. За разлика от Фед и Английската централна банка ЕЦБ все още не е преработила своя мандат с цел да съблюдава и нивото на безработицата. ЕЦБ прилага т.нар. „бъдещи насоки“ само за лихвените проценти, като казва, че това не променя приоритетите й за размера на инфлацията.

В резултат на това инвеститорите може би имат по-ясна видимост относно паричната политика на ЕЦБ в сравнение с тази на Фед. Миналата година президентът на ЕЦБ Марио Драги елиминира риска от катастрофично разцепление в еврозоната, като обеща да предостави неограничени интервенции на пазара на облигации, ако бъде необходимо. Но неговата схема за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния дългов пазар (Outright Monetary Transactions, или OTM) не бе активирана, а неконвенционалните мерки на ЕЦБ за стимулиране на икономиката бяха запазени заради търсенето им от банките.

Към края на 2011 г. и в началото на 2012 г. ЕЦБ инжектира евтини тригодишни кредити на стойност повече от 1 трлн. евро във финансовата система. Досега повече от 350 млрд. евро са били върнати от банките, които вече не изпитват нужда от тези средства. В резултат на това понижението на свръхликвидността повиши пазарните лихвени проценти, което оказа допълнителна подкрепа за еврото.

Предоставянето на ликвидност

Кога ЕЦБ ще смени курса ще зависи, първо, от това кога нейният Управителен съвет (УС) ще счете, че силното евро е проблем и, второ, от това кога той ще направи нещо по въпроса.

Що се отнася до първото условие, членовете на УС на ЕЦБ виждат движението на еврото в съответствие с историческите му средни стойности. То е реално ефективно, или ценово изгладено, поскъпването също прави по-малко впечатление. Държавите от еврозоната преживяха предишните периоди на поскъпване на валутата. Консервативните политици я виждат като стимул за структурните реформи. Но ЕЦБ, разбира се, няма да иска възстановяването на еврозоната да се отклони от курса си.

Що се отнася до второто условие, ЕЦБ може да оцени причините, които тласкат курса на еврото нагоре, като невъзможни за противопоставяне. Банката може да предложи още дългосрочна ликвидност или дори по-добри условия от преди. Но възприемането може да е прекалено слабо. Или ЕЦБ може да намали още лихвените проценти. Последната промяна на основната лихва през май до 0,5% не спря поскъпването на еврото.

По-смел ход може да бъде налагането на отрицателни лихвени проценти за средствата на банките, струпани под формата на овърнайт депозити в ЕЦБ. Но ефектът на отрицателните лихвени проценти все още не е изпитан. Най-вероятно Марио Драги ще запази този ход само при спешни случаи. Проклятието на еврото трудно може да бъде разбито.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 4
bullpart
преди 10 години
еврото изглежда като най-рисковата инвестиция. кърпене на дупки е европейската финансова политика. тоест предлагането на еврото за резервна валута е спекулативно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
driverf1
преди 10 години
Тази статия е закъсняла май с една седмица.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
За това се подготвят банките в Европа . Нямат друг избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Това казвам и аз : един път вече бяха спасени банките с пари на данъкоплатците (така че явно няма морален казус, щом частни институти се спасяват с обществени пари ), въпроса е дали може да се оцени правилно ефекта от евентуална вълна от фалити на ф.л. в/у същите тези банки и ако анализа е, че това ще ги потопи отново: "оти ги ручахме жабетата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
"Така е, обаче това ще направи по-тежък дълга, който имат да обслужват физическите лица."Те физическите лица се бяха настроили растящите доходи и инфлация да им изтрият дълговете. Щом е удобно да се мисли по този начин , защо обратното да е неправилно ? Въпрос на гледна точка . Ще се увеличат дълговете , но отговорността ще се поеме от този който е поел риска . Дано този път да не са пак данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
А увеличените разходи за труд могат бързо да се коригират чрез намаляване на възнагражденията - пропорционално на поскъпването.-----------------------------------Така е, обаче това ще направи по-тежък дълга, който имат да обслужват физическите лица. От една страна банките ги спасяват с пари на данъкоплатеца , а от друга, няма ли да се предизвика нова банкова криза, ако се увеличи бремето за кредито-получателите? Води се валутна война и изхода, поне от текущата й фаза, ми се струва, че е предопределен: щатите ще диктуват събитията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
MrSi
преди 10 години
Вече всяка година се повтаря едно и също нещо . Когато наближи краят на годината долара започва да губи позиции , Китай изнася масово играчки към останалият свят със "силни" валути. Когато дойде пролетта обаче долара се вдига и Американците започват да ходят на почивка в Европа , Бразилия и други дестинации. Като че ли има някаква световна уговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
"Проклятието" е една разумна граница пред безумните желания на "проклетите". За престъпника правилата са неприятни , но нали това е целта .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Защо да е проклятие ? - това е стимул за реформи .А увеличените разходи за труд могат бързо да се коригират чрез намаляване на възнагражденията - пропорционално на поскъпването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още