IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът стабилизира позициите си преди важния доклад за заетостта в САЩ

Трудностите на Гърция да постигне сделка с международните кредитори и да предотврати фалита си продължават

11:05 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът стабилизира позициите си преди важния доклад за заетостта в САЩ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се отдалечи от двуседмичното дъно, което достигна спрямо еврото в четвъртък, в очакване на важния доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ през месец май. В същото време заплитащата се ситуация с гръцкия дълг, както и необичайната волатилност при германските облигации, доведоха до загуби за единната валута.

След като през цялата седмица вниманието на инвеститорите беше насочено към случващото се в Европа, важният доклад за заетостта ще обърне погледите към САЩ. Очакванията са, че през май в страната са създадени 225 хил. работни места, а тази прогноза получи подкрепа и от доклада на ADP в сряда, който отчете ръст в заетостта в частния сектор.

В случай, реално изнесените стойности съвпаднат или надминат прогнозите, това ще доведе до поскъпване на долара, тъй като ще възстанови очакванията, че Фед ще повиши лихвите в рамките на тази година, като това може да се случи още през септември.

Трудностите на Гърция да постигне сделка с международните кредитори и да предотврати фалита си продължават. Страната забавя ключово плащане по дълга си към МВФ, което трябваше да направи най-късно до днес. Официални лица съобщиха, че Атина планира да събере, предстоящите ѝ четири плащания през юни в едно, което ще бъде на стойност 1,6 млрд. евро и е с краен срок 30 юни. Искането вероятно ще бъде одобрено и Гърция ще си откупи още няколко седмици, но без свежа финансова помощ отвън страната няма да може да погаси това задължение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В четвъртък еврото достигна двуседмичен връх при 1,1379, но в крайна сметка завърши деня в подножието на съпротивата при 1,1287, където продължава да се задържа и през днешния ден. Неуспешните опити на цената да се изкачи над текущото ниво на съпротива вероятно ще доведат до обръщане на предимството в полза на долара.

Важният фундаментален доклад от САЩ ще окаже основно влияние при настроението на инвеститорите, а в случай на изненада, можем да очакваме сериозни еднопосочни движения, при които доларът да поскъпне до около 1,1000 или еврото да се изкачи над 1,1300.

GBP/USD

През последните дни липсва ясно изразено предимство за една от двете валутни, но волатилността при двойката остава много висока.

След като цената на няколко пъти се отблъсна от съпротивата при 1,5390, можем да очакваме движение в полза на лирата и тестване на подкрепата около 89-дневната пълзяща средна при 1,5157.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още