IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна, след като Фед вдигна лихвите

Печалбите за зелените пари се реализират вследствие на различията в монетарните политики на САЩ спрямо други региони по света

11:12 | 17.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Федералният резерв на САЩ (Фед) повиши лихвените нива в страната с 25 базисни пункта от 0.25% до 0.50%. Това представлява първата подобна стъпка на централните банкери от 2006 година насам, която бе дългоочаквана от пазарните участници, а спекулации за нейното предприемане имаше през цялата 2015 година. Увеличаването на лихвените нива доведе до поскъпване на долара както спрямо кошница от основни валути, така и спрямо голям брой валути на развиващи се икономики, включително Малайзия, Сингапур и Индонезия. Печалбите за зелените пари се реализират вследствие на различията в монетарните политики на САЩ спрямо други региони по света като Япония и еврозоната.

Предпоставките, на които Фед обърна най-сериозно внимание, и които наклониха везните към взимането на важното решение бяха значителното подобряване на пазара на труда в САЩ, както и спада на безработицата до 5%, което кара институцията да вярва, че инфлацията в средносрочен план ще достигне целевата стойност при 2%. Освен това като цяло американската икономика се представи убедително през изминалата година и даде заявка за поддържане на тези нива на развитие. Централните банкери изтъкнаха, че повишаването на лихвените нива дава началото на период на постепенно затягане на монетарната политика, като моментът на следващия ход на Фед ще бъде определен от нивата на инфлация, които остават приоритет за институцията.

Джанет Йелън и нейните колеги оставиха пазарните участници с убеждението, че повишаването на лихвените нива е следствие на убедителното представяне на щатската икономика и ще бъде предприемано постепенно, което вдъхна позитивизъм и на фондовите пазари в страната. „Сините чипове“ от DJIA реализираха ръст от 1.28% до 17 749.09 пункта, докато обширният S&P 500 записа увеличение с 1.45% до 2 073.07 пункта. Според прогнози се очаква безработицата в САЩ да спадне до 4.7%, а икономическият растеж да се повиши до 2.4% през следващата година. Доверието в икономика номер едно доведе също така до ръст на азиатските фондови пазари и спад в цената на петрола, заради по-скъпия долар.

На база на завишените запаси обявени вчера и поскъпналия долар, „черното злато“ заличи печалбите от вторник. В началото на деня цената на петрола записа ръст, но впоследствие се насочи към червената територия, след като стана ясно, че запасите в САЩ са се увеличили с 4.8 млн. барела през изминалата седмица. Това противоречеше на очакванията, които бяха за слабо понижение в тези стойности. Американският суров петрол поевтиня до 35.29 долара за барел, докато Брентът се потопи до 37.11 долара за барел. При нива от 490.7 млн. барела, щатските запаси остават на рекордно високи нива, което продължава да оказва натиск върху цената на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Отворените къси позиции между 0.7438 и 0.7203, със стоп над 0.7438, е добре да бъдат затворени, с цел защита на капитала. Моментното поевтиняване на двойката услужливо предлага тази възможност и е добре да се възползваме от нея. Неочаквано ниската волатилност след покачването на лихвите за САЩ е индикация за вероятно свръх купен долар. Това увеличава риска за моментно поскъпване на двойката, още една причина за свиване на експозицията и преминаване към дефанзивно участие на AUDUSD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още