IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново обърна настроенията на инвеститорите

Спадът на цената на петрола повлия на суровинните валути, които отстъпиха от достигнатите върхове спрямо долара

10:57 | 20.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Цената на петрола записа понижения по време на азиатската сесия, след като стачката в Кувейт, която намали производството в страната през последните 3 дни приключи. Стачните действия успяха да намалят добива на „черно злато“ в страната с около 60%, който спадна до 1.1 млн. барела дневно. Това от своя страна сложи край на подкрепата за котировките и съответно суровината прекрати поскъпването си, което реализира, въпреки разочароващия резултат от срещата в Доха. Краят на стачните действия поднови мечите настроения, които бяха отчасти пренебрегнати, след като основните страни-производителки не успяха да стигнат до споразумение в неделя.

Спадът на цената на петрола повлия на суровинните валути, които отстъпиха от достигнатите върхове спрямо долара. След като седмицата започна с подобрено инвеститорско настроение, което се изрази в ръстове за фондовите пазари и „черното злато“ преодоля случилото се в Доха, австралийският долар успя да достигне най-високата си стойност спрямо долара от юни 2015 година. Имайки предвид по-предпазливия тон на Федералния резерв на САЩ (Фед) по отношение на повишението на лихвените нива и монетарните стимули както в Европа, така и в Япония, австралиецът успя да запише печалби спрямо зелените пари. С поевтиняването на петрола днес обаче вследствие на промяна в инвеститорските нагласи, валутата пое надолу, като отстъплението бе последвано и от канадския долар, който също поскъпна рязко спрямо долара вчера.

Японската йена също бе негативно повлияна и записа понижения през вчерашния ден. Председателят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода заяви, че институцията би могла да увеличи количествените улеснения или да пристъпи към допълнителни понижения на лихвените нива, за да увеличи инфлацията в страната и подкрепи японската икономика. Централните банкери на островната страна се срещат другата седмица, като Фед може да има ключова роля за решението на Курода, дали да се пристъпи към още стимули в Япония. Въпреки че не се очакват действия от страна на Фед в края на този месец, в случай че Йелън и компания продължат с предпазливия характер на монетарната политика в САЩ, това би довело до поскъпване на йената, което от своя страна би подкопало усилията на ЯЦБ да стимулира растежа в страната чрез подкрепа на износа, за който е нужна по-слаба йена.

Днес инвеститорите обръщат внимание към запасите на петрол в САЩ, които се очаква да запишат увеличение, което да наложи натиск върху котировките на „черното злато“. Утре изявлението на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще привлече погледите на пазарните участници. Единната валута записа силно поскъпване, след като през март Драги каза, че институцията няма да пристъпва към допълнително понижение на лихвените нива. Дали обаче не прибърза с това изказване ще стане ясно съвсем скоро, когато пазарните участници ще очакват да видят мерките, които ЕЦБ ще предприеме, за да подкрепи икономиката на еврозоната. Имайки предвид все още ниските нива на инфлация във валутния съюз, може би обявените увеличения на програмата за изкупуване на активи и по-евтините заеми за банките няма да се окажат достатъчни и централните банкери ще бъдат принудени да навлязат още повече в негативната територия на лихвените нива.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още