IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар поевтиня след разочароващи данни за инфлацията

Индексът на потребителските цени е спаднал с 0.2% за първото тримесечие на годината

11:30 | 27.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Австралийският долар поевтиня спрямо кошница от основни валути по време на азиатската сесия. Разочароващи данни за инфлацията в страната потопиха австралиеца, който поевтиня с над 1% спрямо зелените пари. Индексът на потребителските цени е спаднал с 0.2% за първото тримесечие на годината, което се оказа под очакванията на пазарните участници. Това бе първо понижение на инфлацията до отрицателни нива от 2009 година, което засили настроенията, че централните банкери в страната ще пристъпят към понижение на лихвените нива. Австралийската валута записа ръст от близо 15% от началото на месеца вследствие на поскъпването на петрола, но сегашните данни биха могли да сложат край на ралито.

Днес пазарните участници очакват решението за лихвените нива в САЩ, след като двудневната среща на централните банкери привършва. Въпреки че към момента увеличение на текущите стойности от 0.5% не е на дневен ред, Федералният резерв (Фед) би могъл както да подготви пазарите за бъдещо затягане на паричната политика, така и отново да подчертае препятствията през щатската икономика, което да отслаби още повече разклатените позиции на долара. След като председателят на Европейската централна банка Марио Драги подчерта в своето изявление миналия четвъртък, че е необходимо време, за да се оценят вече взетите мерки за стимулиране на растежа в еврозоната, Фед би могъл да следва този тон и да даде сигнал за постепенно увеличение на лихвените нива в икономика номер едно.

Също така непосредствено след решението на Фед ще бъде обявена позицията на Японската централна банка (ЯЦБ) за лихвените нива, като ще стане ясно дали и кога институцията би навлязла още повече в отрицателна територия. Инвеститорите очакват още парични стимули от централните банкери на островната страна, но методологията, която ЯЦБ ще следва, би предопределила представянето на йената, която се отблъсна от високите си стойности спрямо долара при 107.62 до 111.83. От друга страна щатският долар отстъпи спрямо британската лира, която засили своите позиции, след като американският президент Барак Обама подкрепи оставането на Великобритания в Европейския съюз.

На фондовите пазари се наблюдаваха колебливи движения, като повечето азиатски измерители завършиха с понижения в очакване на решенията на двете централни банки. В САЩ основните индекси записаха слаби повишения, които бяха подкрепени от ръста в енергийния сектор, на база на поскъпване на цената на петрола. „Черното злато“ достигна най-високата си стойност от 10 ноември насам, след като Американският петролен институт прогнозира спад на складовите наличности в размер на 1.1 млн. барела за изминалата седмица. Щатският лек суров петрол достигна 44.83 долара за барел, след като по-слабият долар и очаквания, че глобалното пренасищане все повече ще се понижава дадоха подкрепа на цената на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

На 15 април публикувахме: „[…]Данните са положителни за австралийския долар и покупките се отлагат. Следващото удобно ниво за отваряне на дълги позиции ще бъде около 1.72527. Не е задължително цената да падне толкова ниско, може да видим поскъпване и от настоящата зона, маркирана със син правоъгълник.[…]“

След неочаквано лошите резултати за CPI (предишна стойност 0.4, очаквана 0.3, настояща -0.2), австралийският долар поевтиня рязко спрямо кошницата от валути. Поскъпването на двойката GBPAUD се случи по план (ако не сте проследили публикациите може да прочетете коментарите на 5 и 14 април).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още