IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на златото и среброто тестваха съответно 4 и 8-седмично дъно

Щатският долар записа спад от 0.12% спрямо еврото, като двойката приключи вчерашния ден на ниво от 1.1286

11:47 | 26.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Председателят на Фед за Далас Робърт Каплан заяви, че няма нужда да се прибързва с вдигането на лихвените равнища в САЩ и евентуално повишение през септември месец не е на дневен ред. На другия полюс бе изявление на управителя на Фед за Канзас Сити Естер Джордж, която заяви, че е време Фед да продължи с процеса по нормализиране на лихвените проценти. Пазарът на труда се възстановява, като се доближава до пълна заетост и инфлацията все по-уверено върви към целевото ниво от 2%, посочи още тя. Пазарните участници не бяха особено повлияни от разнопосочните мнения на членовете на Фед, като изцяло вниманието през тази седмица е насочено към провеждащата се среща на централните банкери в Джаксън Хол и главно към изявлението на Джанет Йелън, което ще бъде днес в 17.00 часа българско време.

Щатският долар записа спад от 0.12% спрямо еврото, като двойката приключи вчерашния ден на ниво от 1.1286 въпреки добрите данни за икономиката, идващи от САЩ. Индексът, показващ поръчките на трайни стоки, се повиши от отрицателните -3.9% през изминалия месец до положителните 4.4%, което бе ръст с 8.3% на месечна база. Броят на американците подали молби за помощи при безработица през изминалата седмица, се е понижил с 1 000, което е трето поредно седмично понижение. Зелените пари записаха спад и спрямо британския паунд с 0.36% до 1.3191, като пазарът остава спокоен в очакване на изявление на Джанет Йелън днес.

Ценните метали бяха подложени под натиск вчера, като цената на златото и среброто тества съответно 4-ри и 8-седмично дъно. Пазарните участници очакват в речта на Джанет Йелън днес да се спомене за бъдещо повишение на лихвените равнища в САЩ, което ще постави цената на златото и среброто под натиск и може би ще видим тест на нивата съответно при 1 310 долара за тройунция и 18 долара за тройунция. От своя страна петролът се повиши по време на вчерашната търговия, след като министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал Фелех заяви, че замразяване на производството ще окаже позитивно влияние на пазара. От Иран обявиха, че ще подкрепят ОПЕК и ще се присъединят към срещата, която ще се проведе в Алжир през септември. И двете страни повишиха производството си през изминалата седмица с цел завземане на по-голям пазарен дял, като евентуално неразбирателство за стабилизиране на производството ще доведе до рязък спад в цената.

Европейските борси затвориха на червено през изминалия ден, след като липсата на ключови данни накара инвеститорите да насочат погледа си към речта на Джанет Йелън. Спадът в цената на нефтените и газови компании повлия на DAX30, който записа загуба от 0.9% до 10 507.00 пункта, а френския САС40 се търгуваше на ниво от 4 392.00 пункта. Щатските борсови индекси записах леки спадове, като най-губещият сектор бе този на здравеопазването. Индустриалният Dow Jones записа понижение от 0.2% до 18 471.00 пункта, а широкия S&P500 се търгуваше на ниво от 2 175.82 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

GBP/USD

Двойката намери солидна подкрепа при 1.3175, както очаквахме. Данни за БВП на Великобритания може да подкрепят паунда и да го изведат до 1.3270. Също така, днес се очакват данни за БВП на САЩ, които по предварителни данни са по-ниски от предходните. Това от своя страна ще обезцени американския долар. При така стеклите се обстоятелства може да очакваме от двойката покачване до стойности около 1.3364.

AUD/NZD

Очакванията ни двойката да поевтинее до нива от порядъка на 1.0408 се оправдаха, след като цената достигна дъно при 1.0393. В конкретната зона Озито намери подкрепа и в момента се търгува около 1.0430/1.0435. Нагласата при двойката остава позитивна с тест на следващо ниво на съпротива при 1.0526.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още